“Dancing with the Sun King” door Ensemble Odyssee, op het label Pan Classics. Heerlijk!

Louis XIV (1638-1715) was de persoonlijke belichaming van Frankrijk en hij hield van dans. De koning zelf was een prima danser en had veel kansen om zijn vaardigheden te demonstreren bij de meerdere dansballen die in Versailles werden gegeven. ‘Sérénade en Concerts’ van Michel Pignolet de Montéclair is een verzameling dansen die waarschijnlijk voor een dergelijke gelegenheid is gecomponeerd. Op de cd staat dansmuziek van Michel Pignolet de Monteclair (1667-1737) en Jean-Féry Rebel (1661-1747). 

De collectie is uitzonderlijk omdat het alle muziek bevat die op één avond werd uitgevoerd, verdeeld in drie delen, airs de fanfares, airs tendres en airs champêtres. Toen Jean-Féry Rebel, één van de leden van de Vingt-quatre-violons, ‘Les caractères de la danse’ schreef, lanceerde hij een nieuwe mode: het stuk werd geschreven voor een solo-danseres die een snelle opeenvolging van verschillende dansen uitvoerde, om de paar maten veranderend van karakter. Het stuk bereikte grote populariteit.

Vanaf de tweede helft van de 15de eeuw, toen de Europese cultuur de impact ondervond van de herontdekking van de oude Griekse en Romeinse beschavingen (de bloei van kunst en gedachten die nu bekend staat als de Renaissance), verspreidde de nieuwe mode zich snel door Frankrijk en aan de meeste Europese hoven. Maar het zou nog honderd jaar duren voor de eerste gedrukte bronnen van collecties van Danceries, zoals “Musique de Joye”, werden gedrukt in Lyon door Jacques Moderne, omstreeks 1550.

Enkele jaren later vond een aantal veranderingen plaats naar aanleiding van de verschillende grote vieringen die werden gehouden aan het hof van de koningen van Frankrijk, deze van Hendrik IV in Fontainebleau, in 1601, om de geboorte van de Dauphin te vieren, in 1610 om de kroning van koning Lodewijk XIII te markeren, en in 1615, om het huwelijk van Louis te vieren. Deze gebeurtenissen leidden tot de creatie van het barokorkest (het bijeenbrengen van oude instrumenten zoals fluiten, cornetten, zakken, trompetten, viola da gamba, luiten, e.a.), en nieuwe instrumenten zoals violen en andere leden van de da braccio-familie, dwarsfluiten, hobo’s, fagotten, klavecimbels en orgel. Het was ook aan het hof van Lodewijk XIII in 1628, dat het ensemble dat bekend stond als “de 24 violen en grote hobo’s van de koning”, het eerste concert uitvoerde met een typisch barokorkest.

Van alle leden van de familie Rebel, die als musici, de koning en het orkest van de Opera meer dan een eeuw dienden, was Jean-Féry, de schoonbroer van Michel-Richard Delalande, de beroemdste, dankzij één van zijn opmerkelijkste werken, een waarachtig symfonisch gedicht avant la lettre, getiteld “Les Eléments” uit 1737. Het werk werd gecomponeerd in de tijd dat de wetenschap langzaam opkwam en gaat over het ontstaan van de wereld volgens de opvattingen van die tijd.

De titel slaat op de vier elementen, aarde, water, lucht en vuur, die worden uitgebeeld in de orkestratie. In 1700 werd Rebel toegelaten tot de Koninklijke Academie voor Muziek, eerst als violist en zeventien jaar later als dirigent van het Operaorkest, waardoor hij een grondige kennis van dans verwierf en beschrijvende, gechoreografeerde symfonieën componeerde.

In “Les Caractères de la Danse” uit 1715, probeerde Rebel de “goûts réunis” uit, waaronder twee sonatebewegingen in een meer italianiserende stijl. Het resultaat was een zeer geïnspireerd werk, waarschijnlijk bedoeld voor Mlle. Prévost maar dat later diende om het talent van de jonge Marie-Anne Cupis de Camargo, die het voor de eerste keer op 5 mei 1726 danste, te demonstreren.

Dankzij zijn ervaring aan de Opera, evenals zijn eigen muzikaal genie, creëerde Rebel de eerste en mooiste gechoreografeerde symfonieën met dans, die een levendig getuigenis bleven van de krachtige verbeeldingskracht en inventiviteit van een musicus, essentieel voor het begrip van de rijkdom en uitbundigheid van de toenmalige barokdans.

Michel Pignolet de Montéclair (1667-1737) werd geboren als Michel Pignolet in Andelot, Haute-Marne, en voegde pas later “Montéclair” (de naam van een fort in zijn geboortestad) aan zijn naam toe. Er is weinig bekend over zijn leven en er zijn geen portretten bekend. Hij was de zoon van een wever en zijn entree in de koorschool op negenjarige leeftijd was misschien de enige kans om te ontsnappen aan de armoede van het leven van een wever. In 1687 ging hij naar Parijs en trad hij toe tot het orkest van de opera, waar hij basse de violon speelde. In Parijs studeerde hij bij Jean-Baptiste Moreau. Tussen 1687 en de vroege jaren van de nieuwe eeuw lijkt hij maître de musique te zijn geweest van Charles-Henri de Lorraine, Prince de Vaudémont (1649-1723) (foto), en hem te hebben gevolgd naar Italië. Het was waarschijnlijk vanaf daar dat hij het idee had om de contrabas aan het operaorkest toe te voegen.

Het was tijdens zijn verblijf in Parijs, vanaf 1674, dat de in Brussel geboren prins, de opera ontdekte en een groot muziekliefhebber werd. In Brussel droeg Pietro Antonio Fiocco een kleine opera getiteld “Le Retour du printemps”, (1699), gecomponeerd in de stijl lully, aan hem op. In Milaan liet Charles-Henri het dramma per musica “Angelica nel Cataï”, de Italiaanse bewerking van “Roland” van Lully, opvoeren ter gelegenheid van het bezoek van Philip V van Spanje. De toewijding van de nieuwe methode voor het leren van muziek van de Montéclair (1709) vertelt ons dat hij de maître de musique was van Charles-Henri en dat hij hem kort daarvoor in 1699 vergezelde naar Milaan. De prins had waarschijnlijk ook contact met de componist Henry Desmarest.

Montéclair was blijkbaar een muziekleraar van hoog aanzien. Onder zijn leerlingen waren nl. de dochters van zijn collega, François Couperin. Zijn manier van les geven was fris en eigentijds. Hij publiceerde boeken over lesgeven in muziek (bijvoorbeeld in 1709) en rond 1730 publiceerde hij “Recueil de brunettes”, dat vocale muziek bevatte, aangepast voor fluit. De collectie was nadrukkelijk bedoeld als pedagogisch middel om de Franse stijl te onderwijzen. Hij opende een muziekwinkel in 1721, stopte met lesgeven in 1735 en gaf zijn positie in het operaorkest op vlak voor zijn overlijden in Domont in 1737. Montéclair was niet erg productief als componist, maar was een innovator in orkestratie die een belangrijke invloed had op de ontwikkeling van deze kunstvorm. Zijn werk werd later overgenomen door Jean-Philippe Rameau. Zijn specialiteit was het gebruik van bepaalde instrumenten om de scènes op het podium uit te beelden, bijv. hoorns zacht achter het podium laten spelen om een verre jacht te simuleren. U ontdekt op deze cd o.a. zijn Marché des bergers, Branle, Gavotte, Pastourelles I & II, Pantalonade en rondeau, Chalumeaux rondeau, Danse de village en Passe-pied. Heerlijk!

Dancing with the Sun King Michel Pignolet de Montéclair Sérénade ou concert divisées en trois suites (1697) Jean-Féry Rebel Les Caracteres de la Danse (1715) Ensemble Odyssee cd Pan Classics PC10410