Dohnányi, Piano Quintets & String Quartet No. 2 door het Takács Quartet en pianist, Marc-André Hamelin, op het label Hyperion. Schitterend gespeeld!

De gevierde samenwerking tussen Marc-André Hamelin en het Takács Quartet leidde al tot referentie-opnames van Pianokwintetten van Schumann, Franck en Sjostakovitsj. Deze nieuwste opname is al even illuster. het is een belangrijke mijlpaal in de kritische herevaluatie van het werk van Ernö Dohnányi (1877-1960). Op de cd staan de Pianokwintetten nrs. 1 uit 1895 & 2 uit 1914, en het Strijkkwartet nr. 2 uit 1906.

Het Strijkkwartet nr. 2 in Des op.15 dateert uit de jaren 1906-07 toen de componist in Berlijn woonde. Het onthult een intensiteit die dicht bij de Duitse romantische voorbeelden lag, en een persoonlijke synthese van het Beethoveniaans model (de Razumovsky Kwartetten en op. 135) en het expressionisme van Wagner en Mahler. De constructie van het werk in drie bewegingen, twee langzame bewegingen rond een Presto, was zowel een terugkeer naar de pre-klassieke vorm als een voorgevoel van het modern kwartet. Bartok zal deze constructie gebruiken in zijn eerste twee kwartetten. Zijn eerste kwartet is trouwens geschreven kort na von Dohnanyi’s op. 15. Ook Kodaly zal zich hieraan spiegelen in zijn 2de kwartet op. 10 uit 1916. Als het laatste Berlijns meesterwerk en laatste grote partituur van zijn kamermuziek, ging het 2de Pianokwintet in Es mineur op 12 november 1914 in première met de componist aan de piano. De invloed van Brahms was nog steeds merkbaar, zelfs als de melodische generatiemodus, in groepen van drie noten, het mogelijk maakte om het oorspronkelijk thema van het Allegro, voort te stuwen met een energie die dichter bij de heldenmoed van Beethoven stond dan bij de techniek van de post-romantici.

Het eerste Kwintet, schatplichtig aan Brahms, wordt hier briljant geëerd, niet in het minst door de mooie melodie van het Adagio, prachtig gespeeld door de Amerikaanse violiste Geraldine Walther (°1950). De climax van de beweging is stralend en briljant opgenomen. Het tweede kwintet (1914) bevat gesluierde momenten van bijna Mahleriaans mysterie, uitstekend gedaan. Een openbaring. Liefhebbers van eersteklas kamermuziek mogen hier niet aarzelen.

Het is moeilijk om een gunstiger begin van de carrière van een componist voor te stellen. In juli 1895 genoot de zeventienjarige Ernő Dohnányi van zijn zomervakantie na zijn eerste jaar aan de Nationale Hongaarse Koninklijke Academie voor Muziek (nu bekend als de Franz Liszt Muziekacademie) toen hij een postkaart ontving van zijn docent compositie, Hans Koessler. Koessler was op vakantie in Bad Ischl, waar zijn vriend Johannes Brahms ook de zomer doorbracht. Koessler had Brahms mede gedeeld dat zijn gewaardeerde leerling een pianokwintet had geschreven dat triomfantelijk in première was gegaan tijdens een examenconcert aan het einde van het academiejaar. Brahms was geïntrigeerd en vroeg om het werk te mogen zien. Na het manuscript te hebben bekeken, vroeg de eerbiedwaardige componist om een uitvoering. Dohnányi kon niet naar Bad Ischl reizen, dus liet Brahms het kwintet door het Kneisel Quartet en Arthur Nikisch uitvoeren. Brahms was zo onder de indruk dat hij naar verluidt tegen Koessler zei: “Ik had het zelf niet beter gekund” en regelde daarop een concert in Wenen op 25 november van dat jaar met het Fitzner Quartet en Dohnányi zelf aan de piano.

Bij het luisteren naar het Pianokwintet nr. 1 in do klein, op 1, is het makkelijk om te horen wat de bewondering van Brahms wegdroeg. Het is een werk met vier bewegingen in de grote romantische traditie, met een beheersing van contrapunt en vorm die veel overtreft wat men zou verwachten van een werk van een student. De openingsbeweging van het allegro is een sombere mars in sonatevorm, met uitgebreide melodieën en een coda die het hoofdthema presenteert in C-majeur in plaats van de C-mineur waarin het oorspronkelijk werd gepresenteerd. Het tweede deel is een levendig scherzo, vol humor die een kenmerk zou worden van de briljante compositorische stijl van Dohnányi. Het derde deel in de ternaire vorm, gemerkt ‘Adagio, quasi andante’, doet denken aan Schumann in de lyrische schoonheid van zijn melodieën en tegenmelodieën. De allegro animato finale is een sonate-rondo in een speels asymmetrische 5/4 maat. Tegen het einde van de beweging keert Dohnányi terug naar het hoofdthema uit de eerste beweging, opnieuw weergegeven in C, om zijn eerste meesterwerk tot een jubelende conclusie te brengen. Grandioos!

In 1975 vormden vier studenten aan de Muziekacademie in Boedapest, Gábor Takács-Nagy (eerste viool), Károly Schranz (tweede viool), Gábor Ormai (altviool) en András Fejér (cello), het Takács Quartet. Volgens hun eigen verhaal speelden Takács-Nagy, Ormai en Fejér al enkele maanden trio(s samen toen ze Schranz ontmoetten tijdens een voetbalwedstrijd na de lessen. Met de onmiddellijke toevoeging van Károly aan hun groep werd het trio een kwartet. Ze kregen voor het eerst internationale aandacht in 1977 en wonnen de eerste prijs en de prijs van de critici tijdens de internationale strijkkwartetwedstrijd in Évian-les-Bains in Frankrijk. Daarna won het kwartet de gouden medaille op de Portsmouth- en Bordeaux-competities van 1979 en de eerste prijzen op de Internationale String Quartet-wedstrijd van Boedapest in 1978 en de Bratislava-wedstrijd in 1981. Het kwartet maakte zijn eerste Noord-Amerikaanse tournee in 1982.

In 1983 besloot de groep dat het het beste zou zijn voor hen en hun families als ze naar de Verenigde Staten zouden verhuizen. Een collega bood hen een functie aan als kwartet-in-residence aan de Universiteit van Colorado in Boulder, en ze aanvaardden de baan. In 1993 verliet Takács-Nagy de groep en werd vervangen door de Britse violist, Edward Dusinberre. In 1994 hoorde Ormai dat hij ongeneeslijke kanker had en werd hij vervangen door een andere Britse musicus, de violist Roger Tapping. Na deze veranderingen begon het kwartet aan een succesvolle reeks opnames: een cyclus van de zes Bartók-kwartetten, ter herinnering aan Ormai, die in 1995 overleed), en een veelgeprezen complete Beethoven-kwartetcyclus, evenals kwartetten van Smetana en Borodin.

In 2005, na de voltooiing van de Beethoven-cyclus, trok Tapping zich terug uit de groep om meer tijd met zijn gezin door te brengen. Momenteel doceert hij kamermuziek aan het conservatorium van New England. Hij werd vervangen door Geraldine Walther, een Amerikaanse violiste die tot dan toe de voornaamste violiste van de San Francisco Symphony was geweest. De leden van het kwartet en de critici hebben opgemerkt hoe snel ze in het ensemble paste. De meest recente toevoeging is tweede violist Harumi Rhodes, na het pensioen van Károly Schranz in april 2018.

Canadese pianist en componist Marc-André Hamelin, (°1961)  begon zijn pianostudie op 5-jarige leeftijd en was 9 jaar toen hij de eerste prijs won op in een Canadese wedstrijd. Zijn vader was apotheker, maar ook een begenadigd pianist. Deze leerde hem de werken van Alkan, Godowsky en Sorabji kennen. Zijn voornaamste leermeesters van Marc-André waren Yvonne Hubert, Harvey Wedeen en Russell Sherman. Hij studeerde aan de École Vincent d’Indy in Montreal en vervolgens aan de Temple University in Philadelphia (Pennsylvania).

Hij maakte opnamen van vele componisten op het label van Hyperion. Zijn opname van de complete Godowsky Studies on Chopin’s Études won de 2000 Gramophone Instrumental Award. Hamelin is ook bekend voor zijn opnamen van minder bekende laat-19e- en vroeg-20e-eeuwse componisten (Leo Ornstein, Nikolai Roslavets, Georgy Catoire, Charles Ives), en voor het spelen van pianistisch zeer moeilijke werken van pianisten/componisten als Leopold Godowsky, Charles-Valentin Alkan en Kaikhosru Sorabji.

Dohnányi Piano Quintets String Quartet No. 2 Takács Quartet Marc-André Hamelin cd Hyperion CDA68238