Hermann Grädener Orchestral Music, Volume One, door violiste, Karen Bentley Pollick, en het National Symphony Orchestra of Ukraine o.l.v. Gottfried Rabl, op het label Toccata Classics. Onbekende maar prachtige muziek. Een revelatie!

De in Duitsland geboren,en in Wenen gevestigde Hermann Grädener (1844-1929), is een componist wiens muziek in zijn eigen tijd beroemd was, maar door de tijden heen in de vergetelheid is geraakt. Deze eerste opname van zijn twee Vioolconcerti, beide substantiële werken, in het stilistisch, neoklassiek kielzog van Brahms, is muziek van één van de belangrijkste romantici, met een sterk gevoel voor drama, aandacht voor muzikale architectuur en een natuurlijke flair voor lyrische melodieën.

De dirigent van deze opname, Gottfried Rabl, ontdekte jaren geleden de partituren van Grädener in een Weense tweedehands muziekwinkel. Nu brengt hij samen met de Amerikaanse violiste Karen Bentley Pollick, dit eerste album uit in een reeks die bedoeld is om Grädeners bijzonder mooie muziek, voor het eerst aan het modern publiek te presenteren. Op de cd staan het Vioolconcerto nr. 1, op. 22 uit 1890 en het Vioolconcerto nr. 2, op. 41 uit 1905.

Hermann Grädener of Graedener (foto) werd als jongen opgeleid door zijn vader, de componist Carl Grädener (1812-1883) (foto). Vader Grädener werd geboren in Rostock, in het noordoosten van Duitsland, was van 1835 tot 1838 cellist in Helsinki en daarna was hij tien jaar lang muzikaal directeur van de Christian-Albrechts-Universität in Kiel. In 1851 stichtte hij een zangschool (“Gesangsakademie”) in Hamburg, die hij tot 1861 leidde. Van 1862 tot 1865 gaf hij zang- en muziektheorie aan het conservatorium van Wenen en vervolgens aan het conservatorium van Hamburg. Daar was hij voorzitter van de Hamburger Tonkünstlerverein, waarvan ook de in Hamburg in 1833 geboren Brahms (foto), lid was. De composities van Carl Grädener omvatten drie opera’s, twee symfonieën, een Pianoconcerto, kamermuziek en liederen.

Vanaf 1862 was zoon Hermann, organist in de Lutherse stadskerk in Wenen en vanaf 1864, violist van het hoforkest. Van 1877 tot 1913 gaf hij les muziektheorie aan het conservatorium. Tussen 1892 en 1896 werkte hij ook als dirigent van de Wiener Singakademie en maakte deel uit van de vriendenkring rond Johannes Brahms. Hij componeerde twee opera’s, twee symfonieën, een “Lustspielouvertüre”, het koorwerk “Der Spielmann” (met solo viool), een Pianoconcerto, twee Viool- en twee Celloconcerti, kamermuziek, waaronder een strijkoctet, twee strijkkwartetten, twee pianokwintetten, twee pianotrio’s, een vioolsonate en een sonate voor twee piano’s, pianostukken en liederen. Ontdek in de eerste plaats de wondermooie lange beweging (Larghetto) en de virtuoze finale (Allegro non tanto) van zijn 1ste Vioolconcerto. Niet uitstellen want er wacht u een ongelooflijke ontdekking!

Hermann Grädener Orchestral Music, Volume One Karen Bentley Pollick, violine National Symphony Orchestra of Ukraine Gottfried Rabl cd Toccata Classics TOCC0528