“Het verhaal van de reuzenschildpad”, de evolutietheorie van Darwin opnieuw verteld en geïllustreerd door Sabina Radeva, een uitgave van Van Goor. Magnifiek!

Waarom is een reuzenschildpad zo groot, bestaan er pony’s met strepen en hebben mensen een staartbotje? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je in deze prachtig geïllustreerde hervertelling van Charles Darwins beroemd boek “Over het ontstaan van soorten”.

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis geloofden mensen dat alles ter wereld in één keer werd gecreëerd. Maar wetenschappers begonnen dat idee uit te dagen en in 1859 schreef Charles Darwin, een naturalist en bioloog, zijn boek “On the Origin of Species”, dat een revolutie teweegbracht in de manier waarop we de evolutie sindsdien hebben begrepen. Nu heeft moleculair bioloog en illustrator Sabina Radeva het beroemdste werk van Darwin naverteld in een prachtig geïllustreerd boek. De prachtige tekeningen brengen de evolutietheorie tot leven voor jonge lezers tussen 8 en 12 jaar, en iedereen die meer wil weten over evolutie. Door Darwins observaties van zijn reizen over de hele wereld samen te brengen en zijn baanbrekende uitleg over hoe soorten zich gedurende honderdduizenden jaren vormen, ontwikkelen en veranderen, is On The Origin of Species nu zo relevant en belangrijk als altijd. Een heel belangrijk project, het mooist gerealiseerd. Sabina Radeva’s doordachte tekst en prachtige tekeningen vertellen samen het verhaal met duidelijkheid, humor en grote charme. Een betoverend prentenboek, navertelling van Darwin’s over de oorsprong van soorten gevuld met informatieve, prachtig ontworpen diagrammen en kaarten.

“Een hele tijd geleden, nog voor er mensen bestonden”, zo lezen we, “zag de natuur er anders uit dan nu. Al vanaf het begin van het leven op aarde zijn kleine organismen, dieren en planten miljoenen jaren lang bezig om heel langzaam te veranderen. Dat noemen we evolutie. Het grootste deel van onze geschiedenis geloofden veel mensen dat alles op de wereld in één keer was geschapen. Ze dachten dat alle planten, dieren en mensen altijd zo waren geweest als ze nu zijn. Maar er waren een paar slimme en nieuwsgierige wetenschappers die hier tegenin gingen”. In dit kleurrijk non-fictieboek wordt de evolutietheorie op een toegankelijke manier uitgelegd aan kinderen (en volwassenen). Een inspirerende eerste kennismaking met de theorie die onze kijk op de wereld veranderde.

Eeuwen na zijn publicatie van “Over het ontstaan van soorten” spreekt Charles Darwins kennis nog steeds tot de verbeelding. Sabina Radeva heeft met haar debuut een poging gewaagd om de inhoud van Darwins theorie toegankelijk te maken voor een jong publiek. Daar is ze deels in geslaagd. Ze begint met een introductie waarin ze licht enkele theorieën en ideeën aanstipt die rond de tijd van Darwin de ronde deden. Ook Darwins leven en zijn gezin worden kort aangehaald. Vervolgens gaat ze dieper in op verschillende van Darwins termen en wat ze betekenen. Een index zou hier al veel meer duidelijkheid in hebben kunnen verschaffen. Ze praat over ‘soorten’, ‘variatie’, ‘natuurlijke selectie’ en ‘instinct’.

De termen legt ze uit aan de hand van een aantal voorbeelden en korte stukjes, weliswaar vlot geschreven, tekst. Door het gebrek aan een duidelijk schema en het gebruik van moeilijke quotes van Darwin, is het geheel minder overzichtelijk en eenvoudig als nodig is voor het doelpubliek. Na het lezen heeft de lezer wel een idee van wat Darwin bedacht en ontdekt heeft maar het blijft nogal wazig. Waar dit boek het dan wel van moet hebben? De adembenemende illustraties! Elke pagina is een pareltje vol kleur, details en prachtige dieren en natuur. Laat de informatie voor wat ze is en kijk in plaats daarvan vol verwondering naar de fenomenale tekeningen.

Als extra’s, korte uitleg over Alfred Wallace, DNA en genen, Erfelijkheid, Variatie en mutaties, Natuurlijke selectie, Epigenetica, Het verstrengelde struikgewas van het leven en Vergelijkende embryologie. Dit wordt gevolgd door de rechtzetting van enkele hardnekkige misvattingen, Evolutie verklaart het ontstaan van het leven op aarde, Evolutie bewijst dat wij zijn geëvolueerd uit apen, Evolutie is wanneer het ene type dier een ander type dier ter wereld brengt en Je kunt evolutie niet zien gebeuren, en tot slot, een kleine, schattige woordenlijst.

Sabina Radeva (foto) is grafisch ontwerper en illustrator en woont in Londen. In 2008 studeerde ze af als moleculair bioloog aan het Max Planck-instituut in Duitsland, maar al snel verruilde ze de wetenschap voor een creatieve carrière en begon ze aan een illustratieopleiding. Sabina houdt vooral van projecten waarin wetenschap en kunst samenkomen. Ze is moeder van twee kleine meisjes die elke dag weer een bron van inspiratie voor haar zijn. Haar prachtig geïllustreerde hervertelling van Over het ontstaan van soorten werd over de hele wereld enthousiast ontvangen.

Het verhaal van de reuzenschildpad, De evolutietheorie van Darwin opnieuw verteld 64 bladz. geïllustreerd uitg. Van Goor ISBN 9789000363872

https://www.stretto.be/2021/02/13/hans-mulder-de-ontdekking-van-de-natuur-een-prachtguitgave-van-terra/

https://www.stretto.be/2018/12/09/charles-angels-vrouwelijke-wetenschappers-in-de-tijd-van-charles-darwin-een-revelatie-uitgegeven-door-atlas-contact-zeker-lezen/