“Four Fantasies” Schumann, Beethoven, Scriabin en Chopin, en “Storyteller”, Chopin, Liszt en Scriabin, door pianiste, Anna Fedorova, 2 grandioze cd’s op het label Channel Classics.

Anna Fedorova is één van de beste jonge pianistes ter wereld. Van jongs af aan toonde ze een aangeboren muzikale maturiteit en uitstekende technische vaardigheden. Haar internationale concertcarrière ging van start toen ze nog maar een kind was en het publiek was over de hele wereld verbluft door de diepgang en kracht van haar muzikale expressie. Critici hebben Anna’s kenmerkende ‘lieve bescheidenheid en wilde uitdrukking’ geprezen, die de luisteraars volledig verraste.

In september 2013 speelde de Oekraïense pianiste Anna Fedorova, Rachmaninovs 2de pianoconcerto bij de opening van het seizoen van de Sunday Morning Concerts-serie in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Binnen twee en een half jaar ontving de opname van dit concert meer dan 9 miljoen views op YouTube en werd zeer geprezen bij bekende musici. In november 2015 keerde ze terug om op te treden in de Grote Zaal van het Concertgebouw in de serie Sunday Morning Concerts met Rachmaninovs Pianoconcerto nr 3. Dit concert werd opnieuw live getoond op tv, internet en was te horen op radio.

Ze trad op in enkele van de meest prestigieuze concertzalen van Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, waaronder het Amsterdams Concertgebouw, Carnegie Hall, de Tonhalle in Zürich, het Palacio de Bellas Artes (Mexico), het Teatro Colon (Buenos Aires), Cadogan Hall (Londen), Warschau Filharmonia, het Gdansk Philharmonic, Tel Aviv Museum of Art, de Tokyo Bunka Kaikan, Hamburg Laeiszhalle, Belem Cultureel Centrum in Lissabon en vele andere. Ze verscheen ook op tal van muziekfestivals zoals het Verbier Festival (Zwitserland), Annecy Classic Festival (Frankrijk), Menuhin Festival Gstaad (Zwitserland), Ravinia Festival (VS), het IKIF (New York, VS), Violon sur le sable (Frankrijk), het Rubinstein-pianofestival (Lodz, Polen), het internationale pianofestival in Triëst (Italië), het Orpheum-muziekfestival (Zürich, Zwitserland), Musikdorf Ernen (Zwitserland), het Corfu Festival of Arts (Griekenland), de Chopin-festival in Antonin (Polen), en het internationaal kamermuziekfestival in Koblenz.

In het bezit van een formidabel concertrepertoire, speelde ze over de hele wereld met o.a. The Hong Kong Philharmonic Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra (Japan), het Dallas Symphony Orchestra, Netherlands Philharmonic Orchestra, het Orquestra Filarmonica de Buenos Aires (Argentinië), het Orchestre de Chambre de Lausanne (Zwitserland), het Residentie Orkest en de Camerata Amsterdam (Nederland), het Tokyo New City Orchestra (Japan), de Philarmonia of the Nations en de Nordwestdeutsche Philharmonie, het Orquesta Sinfonica Nacional de Mexico, het Xalapa Symphony Orchestra en het OFUNAM (National Autonomous University of Mexico), het Israel Chamber Orchestra en de Poolse Camerata. De dirigenten waren onder meer Jaap Van Zweden, Jun Markl, Alun Francis, Andrew Grams, Howard Griffiths, Gerard Oskamp, Justus Franz, Kevin Griffiths, Carlos Miguel Prieto, Jerome Pillement, Shinik Hahm, Alejo Perez, Martin Panteleev en David Lockington.

Anna Fedorova heeft wel 14 internationale pianowedstrijden gewonnen, waaronder de Internationale Rubinstein ‘In Memoriam’ pianowedstrijd, de Moskou Internationale Frederick Chopin Competitie voor jonge pianisten, de Lyon Pianoconcurrentie en werd onlangs de winnaar van het Verbier Festival Academy Award. Ze is ook tweevoudig laureaat van de Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Award op het International Keyboards Institute & Festival (New York, VS). Anna Fedorova is afgestudeerd aan de Lysenko School of Music in Kiev (studio van Borys Fedorov) en studeert momenteel bij Norma Fisher aan het Royal College of Music in Londen. Ze is Holder van de David Young Piano Prize en daarnaast studeert ze aan de prestigieuze Accademia Pianistica in Imola in Italië bij Leonid Margarius. Ze werd ook artistiek begeleid door wereldberoemde pianisten als Alfred Brendel en Menahem Pressler, en speelt regelmatig samen met Steven Isserlis, cello en Andras Schiff, piano.

In het najaar van 2014 werden de eerste twee albums van Anna uitgebracht, haar solo-cd met werken van Brahms, Liszt en Chopin op het DiscAnnecy Label en de Rachmaninov-cd met pianoklassiekers. De zomer van 2016 was gemarkeerd met de release van nog 3 albums, met Rachmaninovs 3de pianoconcerto en Moessorgski’s “Schilderijententoonstelling”, en twee duo-cd’s met de Duitse cellist Benedict Kloeckner met werken van Chopin en Franck en met de Turkse cellist Jamal Aliyev met werken van Russische componisten.

Hoogtepunten van Anna’s toekomstige engagementen zijn de uitvoeringen met het Royal Philharmonic Orchestra in Cadogan Hall in Londen, het Orchestre Lamoureux in het Theatre des Champs Elysees, Bournemouth Symphony Orchestra (VK), Orchestra Simfonica Siciliana, de Nordwestdeutsche Philharmonie en vele andere. Ze zal optreden in prestigieuze concertzalen zoals o.a. het Amsterdams Concertgebouw, Vancouver Playhouse, de Noorse Opera en ballet in Oslo, Theatre des Champs Elysees, Louis Vuitton Series in Parijs. In de periode 2015-2016 was Anna artist in residence in het concertgebouw Edeshe in Ede in Nederland. In mei 2017 begon ze als artistiek directeur van haar jaarlijks International Chamber Music Festival Ede. Twee cd’s, bezield en begeesterd met een technisch en sonoor raffinement om u tegen te zeggen. Warm aanbevolen!

-Tracklist van de cd “Four Fantasies” :

Sonate nr. 2 in G-sharp Minor (Sonata-Fantasie) op. 19 Alexander Scraibin

Fantasie in f op. 49 Frédéric Chopin

Fantasie in C op. 17 Robert Schumann

Sonata quasi una Fantasia nr.14 in cis klein, op. 27 nr. 2 ‘Mondschein’ Beethoven

-Tracklist van de cd “Storyteller” :

Chopin : Ballade nr. 1 op. 23

Ballade nr. 2 op. 38

Ballade nr. 3 op. 47

Ballade nr. 4 op. 52

Liszt : Petrarca Sonnet nr. 47

Petrarca Sonnet nr. 104

Petrarah Sonnet nr. 123

Scriabin : Two Poems op. 32 Scriabin

Sonate nr. 4 op. 30

Four Fantasies Schumann, Beethoven, Scriabin, Chopin Anna Fedorova cd Channel Classics SKU 41318

Storyteller Chopin Liszt Scriabin Anna Fedorova cd Channel Classics SKU 42219