Stephen Fry, Mythos, Helden, de Griekse mythen opnieuw verteld. Twee aanstekelijke uitgaven van Thomas Rap.

De Griekse mythen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. Ze inspireerden Shakespeare, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athene en we huilen met koning Midas. Stephen Fry haalt in Mythos en Helden deze verhalen uit de oudheid op en geeft ze hun welverdiende plek in de wereld van nu.

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis.

In zijn eerste boek, “Mythos”, beschreef Stephen Fry de wereld van de goden, in “Helden” hervertelt hij op sprankelende wijze de dramatische, geestige, tragische en tijdloze verhalen van de stervelingen uit de mythologie. Stap aan boord van de Argo en beleef samen met Jason zijn duizelingwekkende zoektocht naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren, en die als jaagster haar aanbidders telkens weer te snel af was. Beleef de avonturen van Oedipus, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen, en volg Bellerophon, die de vuurspuwende Chimaera moet doden. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het labyrinth van Koning Minos, waar de monsterlijke minotaurus op je wacht. Huiveringwekkend spannend en meeslepend zijn de verhalen van de Griekse helden, die ons opnieuw laten zien waartoe wij mensen wel niet in staat zijn.

Stephen Fry (°1957) is acteur, journalist, dichter, comedian, tv-presentator, filmregisseur en schrijver. Bij Thomas Rap verschenen verschillende romans van zijn hand, evenals de autobiografische De Fry Kronieken. Fry is mede door zijn hoofdrol in de verfilming van “De ontdekking van de hemel” voor iedereen een begrip. Liefhebbers van de Britse komiek kenden hem al van zijn komische rollen in “A Bit of Fry and Laurie”, “The Young Ones” en “Blackadder”, en uit films als “A Fish Called Wanda” en “Wilde”, waarin hij de decadente dichter speelde. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans. Na zijn debuut “De leugenaar” verschenen bij uitgeverij Thomas Rap ook Speelbal, Het nijlpaard en Geschiedenis maken.

Stephen Fry Helden 475 bladz. uitg. Thomas Rap ISBN 9789400402935

Stephen Fry Mythos 445 bladz. uitg. Thomas Rap ISBN 9789400406254