Frans Verhagen en Paul Verhagen over “Het Amerikaanse presidentschap, Het machtigste ambt ter wereld”, een uitgave van Omniboek.

Frans en Paul Verhagen vertellen in “Het Amerikaanse presidentschap” alles over het machtigste ambt ter wereld. Amerikaanse presidenten lijken machtig als geen ander en toch kunnen ze maar zelden hun wensen verwerkelijken. Hoe kan dat? Hoe zit dat presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem nu eigenlijk precies?

Frans en Paul Verhagen belichten lichtvoetig maar helder de vele facetten van het Amerikaans presidentschap. Hun uitgebreide kennis van de geschiedenis en het politiek systeem van de Verenigde Staten maakt dit boek tot een onmisbare handleiding voor iedereen die meer wil weten over het machtigste ambt ter wereld, verkiezingen, campagnes, presidenten en vicepresidenten.

Het boek bestaat uit vijf delen. Eerst bekijken de auteurs het instituut van het presidentschap. Hoewel 2020 een verkiezingsjaar is, hebben ze ervoor gekozen om eerst het presidentschap in al zijn facetten te behandelen voor ze in deel 4 toekomen aan het verkiezingssysteem, zowel de voorverkiezingen als de uiteindelijke verkiezingen. Daaraan vooraf hebben ze in deel 2 de verhouding besproken met de andere onderdelen van het Amerikaans politiek systeem. Het derde deel gaat over de dagelijkse praktijk van het presidentschap, inclusief de fysieke locatie daarvan – het Witte Huis, vaak gebruikt voor het geheel van een regering, maar ook gewoon een gebouw – en het instituut van ‘first ladies’. Deel 4 gaat dus over kiezen, het kiessysteem, kiezers en kandidaten. In het vijfde deel, ten slotte, kijken ze naar de actualiteit van 2020.

“Zoals de zich snel ontwikkelende impeachment-affaire bewijst”, zo lezen we, “lopen we al doende een risico door de feiten achterhaald te worden. Wat we over Trump schrijven kan morgen alweer een andere dimensie hebben of een verrassende nieuwe wending genomen hebben, maar dat geldt niet voor onze analyse van zijn plaats in de politieke actualiteit”. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 worden de 59ste presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten en staan gepland voor dinsdag 3 november 2020. Zittend president Donald Trump heeft zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. De inauguratie van de president is voorzien op 20 januari 2021…Een scherp kritisch geschreven, onderbouwd en verruimend boek. Warm aanbevolen.

Frans Verhagen (°1954) was in Amerika correspondent voor Knack, Intermediair, de VARA en de Volkskrant. Hij schrijft opiniestukken voor Nederlandse dagbladen en De Groene Amsterdammer en geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over Amerikaanse geschiedenis en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks zo’n zestig lezingen en publiceerde dertien boeken bij Omniboek, Veen Media, Nieuw Amsterdam en Bert Bakker.

Paul Verhagen (°1991) is datascientist bij de denktank the Hague Center for Strategic Studies. Hij heeft een master in Environment and Resource Management en een bachelor in theoretische natuurkunde en filosofie. Hij volgde postdoctorale studies in Beijing, Hong Kong en Shanghai, en liep stage bij het Global Forum on Cyber Expertise, behuisd onder het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij geeft lezingen over geopolitiek en Amerikaanse politieke ontwikkelingen.

Frans Verhagen Paul Verhagen Het Amerikaanse presidentschap Het machtigste ambt ter wereld 208 bladz. Uitg. Omniboek ISBN 9789401916325

https://www.stretto.be/2020/04/01/frans-verhagen-over-pilgrim-fathers-van-leiden-naar-het-beloofde-land-1620-en-de-founding-fathers-de-grondleggers-van-de-verenigde-staten-twee-opvallend-interes/