Mozart’s Pianoconcerti 17 & 23, de meer dan schitterende debuut cd van pianist, Ben Kim zonder dirigent, op Challenge Classics. Magisch!

Wat gebeurt er als je de gepoederde pruik weghaalt van Mozart? De gelaagdheid van wie wij zijn als mens komt boven. Elke noot is zinvol en Ben Kim laat alle lagen horen op zijn debuut cd op Challenge Classics. Ben Kim bespeelt op deze cd een moderne concertvleugel Steinway om op een moderne manier, tot de kern van Mozart door de dringen.

Het Concerto nr. 17 KV 453 uit 1784 is lichtvoetig en heeft een sierlijke onschuld die zich in diepgang stort voor hij ons naadloos terugbrengt naar helderheid. Het hemels Concerto nr. 23 KV 488 uit 1786 belichaamt het speciaal vermogen van Mozart om de enorme en vaak angstaanjagende tegenstellingen van de menselijke ervaring over te brengen in een omhullende, op de een of andere manier optimistische, omhelzing. Ben Kim: “Ik ben al lang geïnteresseerd in het gebruik van de moderne piano om het uniek temperament van de pianoforte na te bootsen, om de noten niet alleen te laten zingen maar als een menselijke stem te laten spreken, waarbij niet alleen de weelderige klinker geluiden van de moderne piano worden benadrukt, maar ook de korte, staccato-medeklinkers gecreëerd door de fortepiano. Mozart was een  meester van het lyrische, maar er zijn nog meer dimensies te onthullen door de percussiviteit van de pianoforte toe te voegen aan de moderne piano”.

“Naast de weelderige klinker geluiden van de hedendaagse vleugel”, vervolgt hij, “hoor je op de cd ook de kortere, pianoforte-achtige medeklinkers. Door, waar nodig, op een meer percussieve manier te spelen heb ik er naar gestreefd de noten niet alleen te laten zingen maar als het ware ook te laten spreken, met een menselijke stem.” Jarenlang verdiepte Kim zich in Mozart. “De mens in heel zijn wezen klinkt door in de pianoconcerti. Mozart was in staat in een enkele zin het gehele bestaansspectrum uit te drukken. Wat Shakespeare deed met woorden, deed Mozart met noten.”

Ben Kim raakt nooit uitgekeken op de muziek van Mozart en voor deze unieke opname werd de solist omringd door de leden van het Concertgebouw Kamerorkest, (concertmeester Michael Waterman) om één geheel te creëren groter dan de som der delen. Het uitgangspunt dat de piano eerder het orkest begeleidt, meer dan andersom, draagt bij tot het karakter en de unieke klank van de muziek.

Later deze maand zullen er spectulaire korte video’s verschijnen van Ben Kim, waardoor met grote waarschijnlijkheid niet alleen de klassieke muziekliefhebber, maar ook een breder en jonger publiek gefascineerd zal raken door deze muziek van Mozart. Het heeft te maken met het feit dat Mozart bij uitstek geschikt is als een soort tonicum, de muziek kan je een bijzondere ervaring geven. Ben Kim wil dit ook graag aan een jonger publiek meegeven.

Vanaf het moment dat pianist Ben Kim in 2006 de ARD International Music Competition op zijn naam zette, raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Met zijn volwassen, gevoelig spel en altijd met groot respect voor de partituur, heeft hij een grote en internationale reputatie opgebouwd. Ben Kim speelde wereldwijd in gerenommeerde zalen als Carnegie Hall, De Wiener Musikverein, het Gewandhaus in Leipzig, Suntory Hall in Tokio, het Amerikaanse Kennedy Center en Het Concertgebouw in Amsterdam met orkesten als het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, het Baltimore Symphony Orchestra, het Seoul Philharmonic Orchestra en het St. Petersburg Staats Symfonieorkest. Zijn uitvoeringen zijn op alle continenten uitgezonden op televisie en radio. In 2017 ontving hij op het Rheingau Musik Festival de LOTTO Career Development Award. Zijn cd met Préludes en Impromptus van Chopin, uitgebracht door Decca, ontving een aanbeveling van het Japans Record Geijutsu Magazine. Bij onder meer Sony Classical bracht hij cd’s uit met werk van de door hem geliefde componisten Mozart, Debussy en Schumann. Ben Kim vormt een vast duo met violist Niek Baar (foto).

Concerten van Ben Kim :

09 februari – 2020, 11:30 – Atlas Theater, Emmen, met Niek Baar (viool)

01 maart – 2020 – Mozart cd presentatie 

10 mei – 2020, 11:00  Kunstsmin, Dordrecht, met Niek Baar (viool)

10 juni- 2020, 20:15 – Concertgebouw, Amsterdam,  met Niek Baar (viool)

Mozart Piano Concertos Nos. 17 & 23 Ben Kim Concertgebouw Chamber Orchestra Michael Waterman cd Challenge Classics CC72816