Frédéric Chopin, Piano concertos door Yundi, piano & directie, op het label Warner Classics. Magnifiek! Verschijnt op 31 januari.

Yundi Li (°1982), die zijn naam bij optredens en plaatopnamen soms beperkt tot Yundi, is een klassieke, Chinese pianist. Hij is vooral bekend omdat hij in 2000, de jongste winnaar ooit van de Internationale Frederick Chopin Pianowedstrijd was.

Yundi, één van de meest bejubelde pianisten van zijn generatie, keert terug naar Warner Classics met een opname van Chopins Pianoconcerti 1 en 2, samen met het Warsaw Philharmonic Orchestra dat hij vanaf het klavier dirigeert. Yundi wordt algemeen erkend als één van de beste vertolkers van Chopin. In 2010 bracht hij op Warner Classics diens Nocturnes uit.

Zijn vader, Li Chuan Li, en zijn moeder, Zhang Xiaolu, werkten allebei voor het Sichuan Chongqing Staal en IJzerbedrijf. Tijdens zijn jeugd kreeg hij pianoles van Zhao Yi Dan. Li’s debuut in de Verenigde Staten vond plaats in juni 2003 in de Carnegie Hall, als onderdeel van Steinway and Sons’ 150e jubileumgala. Een maand later gaf hij zijn eerste concert in de VS; hij speelde Chopins pianoconcert nr. 1. Li’s opname met stukken van Liszt werd in augustus 2003 uitgebracht en kreeg van The New York Times de titel “Best CD of the Year” Zijn derde opname, met Chopins vier Scherzi en drie Impromptus, kwam eind 2004 uit.

Li heeft belangrijke prijzen gewonnen op internationale wedstrijden. Hij won in 1994 de Pianowedstrijd voor kinderen in Peking. In 1995 was hij eerste op de Internationale Stravinsky Jeugdwedstrijd. In 1998 won hij de South Missouri International Youth Piano Competition. In 1999 werd hij derde op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. In oktober 2000 nam Yundi Li op aandringen van het Chinese Ministerie van Cultuur deel aan het 14e Internationaal Frederick Chopin Piano Concours in Warschau. Hij was de eerste Chinese deelnemer in vijftien jaar die de eerste prijs won en was op zijn 18de ook de jongste winnaar ooit. Kort daarna ging Li in Hannover studeren bij Arie Vardi.

Frédéric Chopin componeerde in totaal zes werken voor piano en orkest, waaronder twee concerti. De beide Pianoconcerti zijn voldoende bekend, de andere werken helemaal niet. Het pianoconcerto op. 11 in e mineur is een compositie uit 1830. Chopin schreef ook een concerto in f mineur op. 21 (in 1829), dat bekendstaat als diens tweede concerto. Chopin schreef het concerto in e mineur evenwel na het concerto in f mineur. Maar doordat het eerder werd gepubliceerd, werd het bekend als diens ‘eerste concerto’.

Het pianoconcerto in e mineur werd opgedragen aan Friedrich Kalkbrenner, een gevierd pianist en componist in Chopins dagen. Het concerto beleefde zijn première op 11 oktober 1830 in Warschau, waar Chopin zelf als 20-jarige componist en pianist de solistenrol vertolkte. Het was een van de laatste concerten die Chopin gaf in Polen, voor hij zou vertrekken naar Frankrijk. Toen Chopin het tweede pianoconcerto voltooide was hij negentien jaar oud. Het opusnummer 21 werd na publicatie aan het werk toegekend. Chopin schreef het werk omdat hij onder de indruk was van zijn eerste geliefde, de operazangeres Konstancja Gladkowska. Toen het werk klaar was in 1830 schreef hij een dedicatie bij het werk aan een van zijn latere liefdes, gravin Delphine Potocka. Het concerto is een typisch romantisch werk.

Forse gebroken akkoorden in virtuoze octaven, omspeeld door fijne ornamenten, leiden tot virtuoos passagespel en breekbare, melancholische akkoorden. De lyrische tweede beweging in As is één van Chopins meest betoverende en poëtische stukken, de finale is een rondo in f klein in 3/4 maatsoort. Het thema is een Poolse dans, de Krakowiak.

In maart 1830 werd het werk met een klein orkestje in het huis van Chopins ouders in private kring voor het eerst gespeeld. Van dit evenement is door een recensent uit de Poolse hoofdstad Warschau die tot de genodigden behoorde verslag gedaan. De volgende dag verscheen een lovend artikel in de krant over een werk dat nog niet eens een officiële première had gehad. De krant schreef onder andere: “Hij (Chopin) is de Paganini van de piano“ en “De jonge Chopin overtreft alle pianisten“. De eigenlijke première was op 17 maart 1830 in het Warschaus nationaal theater. De belangstelling was naar aanleiding van de voorrecensie, enorm en het publiek was zeer enthousiast.

De focus van Chopins concerti lag nadrukkelijk op de virtuositeit van de solistische partij, terwijl de functie van het orkest herleid werd tot louter begeleiding. Dirigenten en pianisten pasten naderhand de orkestratie aan om ze zogenaamd rijker en kleurrijker te laten klinken, maar op deze opname volgt Yundi nauwgezet de oorspronkelijke partituur, waarbij de kleuren van de piano, op de meest sublieme wijze, nadrukkelijk op de voorgrond treden. Niet te missen!

Frédéric CHOPIN PIANO CONCERTOS Nos. 1 & 2 YUNDI, piano & direction Warsaw Philharmonic Orchestra cd Warner Classics 0 190295 320188