“Handel, The Life, The Light, The Way – Sacred Arias” door Franz Vitzthum, en “Handel Arias” door Christophe Dumaux, op de labels Christophorus en Accent. Magnifiek!

Handel werd in 1685 geboren in Halle in het hertogdom Maagdenburg en was daarom een Duits componist. Dit gezegd zijnde, is er de neiging om zich te sterk te concentreren op zijn verblijf in Londen en eventueel in Dublin (“Messiah”), en hem daarom bijna als een Engelse componist te beschouwen. Toch is de periode van Händel in Italië (1707-1710) de sleutel tot het begrijpen van zijn latere successen. Tijdens zijn vierjarig verblijf in Italië componeerde Händel er nl. reeds schitterende opera’s, wereldlijke cantaten en instrumentale werken.Als gevolg van een pauselijke verbod in Rome op opera, keerde Händel in de zomer van 1707 terug naar Firenze om er “Rodrigo” te componeren. De opera werd trouwens voor het eerst opgevoerd in die stad. De plot is gebaseerd op de historische figuur van Rodrigo, de laatste Visigotische koning van Hispania. De heerlijke Passacaglia maakt deel uit van de ouverture. “Bel piacere” uit “Agrippina” is prachtig. “Agrippina” was de tweede opera die Händel in Italië componeerde. Intriges, verraad, jaloezie, wraak en machtswellust zorgen voor een geweldig en dramatisch verhaal. De locatie is het oude Rome tijdens het bewind van keizer Nero.In 1709 logeerde Händel in Venetië bij de kardinaal, Napolitaanse vicekoning en opera librettist Vincenzo Grimani (foto) en componeerde er voor het carnaval de opera “Agrippina”. Deze grandioze opera op een libretto van kardinaal Grimani, die eigenaar was van het theater San Giovanni Grisostomo (nu bekend als het “Teatro Malibran”) in Venetië, beleefde wel 27 opvoeringen! “Il caro Sassone” Händel, was beroemd.

In 1710 werd Händel dan door bemiddeling van Ernst August II van Brunswijk-Lüneburg (foto), de jongste broer van de latere, Engelse koning George I, hofkapelmeester in Hannover. Aan het eind van dat jaar reisde hij voor de eerste keer naar Londen. Daar werd zijn voor Londen inderhaast gecomponeerde opera “Rinaldo” meteen een succes. In 1712 ging de 27-jarige Händel dan opnieuw van Hannover naar Londen en bleef er wonen tot zijn overlijden in 1759. In 1735 gaf Händel de opera als genre op vanwege de afnemende publieke vraag en richtte zijn aandacht op grote religieuze composities. Hij nam bracht essentiële elementen van de opera over naar het oratorium, dat hij Sacred Drama’s noemde.De Duitse contratenor Franz Vitzthum (°1973), leerling van Kai Wessel in Keulen, heeft een aantal prachtige aria’s uit verschillende van deze drama’s gekozen, waarin zijn sterke maar toch lichte en zuivere stem, geheel tot zijn recht komt. Hij heeft deze aria’s samengevoegd tot een spannend programma, dat fijn in scène is gezet door het Orfeo Barockorchester o.l.v. Julian Christoph Tölle. Subliem!

Tracklist :

Ode for the Birthday of Queen Anne HWV 74

Eternal source of light

Joshua HWV 64 :

Heroes when with glory burning

Alexander Balus HWV 65 :

Ouvertüre

Mighty love now calls to arm

Saul HWV 53 :

O Lord, whose mercies numberless

Susanna HWV 66 :

On the rapid whirlwind’s wing

Concerto grosso C-Dur Alexander-Feast HWV 318

Allegro

Theodora HWV 68 :

As with rosy steps the morn

Concerto grosso op. 3 Nr. 4 HWV 315

Andante · Allegro

Theodora HWV 68 :

The raptured soul

Solomon HWV 67 :

Bless’d be the Lord & What though I trace

Susanna HWV 66 :

Ouvertüre

When first I saw my lovely maid

De Franse contratenor, Christophe Dumaux (°1979) is één van de belangrijkste contratenoren van onze tijd. Hij werd reeds uitgenodigd door ’s werelds meest prestigieuze operahuizen en festivals, waaronder de Metropolitan Opera New York, de Parijse Opera, de Wiener Staatsoper, de Staatsoper Berlin, La Scala Milaan, de Proms London en het Salzburg Festival. Dumaux was in 2019 de solist op het galaconcert in 2019 van het Göttingen International Handel Festival, waar hij een programma zong met aria’s uit Händels opera’s “ Orlando”, “Rinaldo”, “Giulio Cesare” en “Ariodante”. Christophe Dumauxs verschijning op dit recital was opwindend, oogverblindend, verbluffend en liet een volwassen zanger horen aan de top van zijn kunnen. In Göttingen was een zanger te horen met een geweldige techniek, diepte van interpretatie en een gouden toon. Ook op deze magnifieke release laat hij zijn talent horen met een programma van Händel-aria’s. Niet te missen!

Tracklist :

Dover, giustizia, amor (uit Ariodante)

Pompe vane di morte! (uit Rodelinda)

Dove sei, amato bene? (uit Rodelinda)

Sorge nel petto (uit Rinaldo)

Ah Stigie larve! (uit Orlando)

Vaghe pupille, non piangete (uit Orlando)

Concerto grosso, op. 6 nr. 8 in C minor, HWV326

Aure, deh, per pietà (uit Giulio Cesare)

Fammi Combattere (uit Orlando)

Spero per voi sì sì (uit Ariodante)

Già l’ebro mio ciglio (uit Orlando)

Voglio stragi, e voglio morte (uit Teseo)

Cor Ingrato (uit Rinaldo)

Handel The Life, The Light, The Way – Sacred Arias  Franz Vitzthum counter-tenor L’Orfeo Baroque Orchestra Julian Christoph Tölle cd Christophorus CHR 77441

Handel Arias Christophe Dumaux Festspielorchester Göttingen Laurence Cummings cd Accent ACC 26413