“Itzhak”, een meer dan schitterende documentaire op dvd over de violist Itzhak Perlman, uitgegeven door Pink Moon.

I

De voor een Grammy Award 2019 (Best Music Film) genomineerde documentaire “Itzhak”, vertelt het buitengewone verhaal over het leven en de muziek van Itzhak Perlman, alom beschouwd als de grootste nog levende violist, die samenwerkt(e) met vele andere grootheden en mede verantwoordelijk was voor de gelauwerde soundtracks van o.a. Schindler’s List en Memoirs of a Geisha.

Itzhak Perlman (°1945), één van de beroemdste en grootste violisten van de tweede helft van de 20ste eeuw, kreeg op vierjarige leeftijd polio waardoor hij verlamd raakte en genoodzaakt werd met krukken te lopen. Perlman besloot viool te gaan studeren, begon zijn studie aan de Academie voor Muziek in Jaffa en studeerde daarna nog een tijd aan de Juilliard School in New York. In 1963 maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de Carnegie Hall.

In 1987 ging hij als solist op tournee met het Israeli Philharmonic Orchestra om dat jaar gezamenlijk concerten op te voeren in Warschau en Boedapest. Dit waren de eerste concerten die dit orkest opvoerde in Oostbloklanden. In 1990 speelde hij met ditzelfde orkest als solist een concerttournee in China en India. Naast zijn optredens, gaf Perlman wereldwijd privélessen en masterclasses viool- en kamermuziek. Momenteel is hij hoogleraar in viool aan de Juilliard School. Deze titel werd voorheen gedragen door zijn lerares Dorothy Delay. Onder zijn leerlingen bevinden zich onder meer de Deutsche Grammophon artist Ilya Gringolts, de bekende cross-over violist David Garrett en de Nederlandse violiste Carla Leurs.

Perlman maakte een groot aantal cd’s en verscheen vanaf de jaren 70 in televisieshows als The Tonight Show en Sesame Street. Ook speelde hij geregeld bij gelegenheden in het Witte Huis. Naast klassieke muziek heeft Perlman ook jazz en klezmer gespeeld. Op YouTube is daar een aantal bijzondere opnames van te zien en te horen. Onlangs heeft hij de plaats van gastdirigent bij het Detroit Symphony Orchestra ingenomen. In 2005 ging hij samenwerken met de cellist Yo-Yo Ma en zij produceerden samen de soundtrack voor de film Memoirs of a Geisha. Perlman speelde in de soundtrack van een aantal andere films, waaronder Schindler’s List dat een Academy Award voor de beste soundtrack won.

Tijdens zijn solocarrière speelde Perlman met verschillende andere bekende musici: o.a. Isaac Stern, Yo-Yo Ma, Jessye Norman en Yuri Termirkanov (ter gelegenheid van de 150e verjaardag van Tsjaikovski). Perlman heeft verschillende onderscheidingen gekregen, waaronder in 2003 de Kennedy Center Honors en de Grammy Lifetime Achievement Award in 2008. Perlman speelt op de Soil Stradivarius van 1714, het instrument dat voorheen aan Yehudi Menuhin behoorde.

Deze ontroerende en onthullende documentaire onderzoekt de manieren waarop Perlmans passie voor muziek hem in staat stelde om zich ondanks uitdagende omstandigheden, persoonlijk te ontwikkelen, waardoor een genuanceerd portret ontstaat van een man wiens opmerkelijke overlevingsdrang nooit ver verwijderd was van zijn immense vrijgevigheid en humor.

Regisseur Alison Chernick kreeg uitgebreid toegang tot Perlman en zijn omgeving. In Itzhak horen we het verhaal van obstakels en overleving, we volgen het pad van het Joodse volk vanuit de chaos binnen Europa naar de belofte van Israël, we zien de geborgenheid van het thuisfront en zien hoe humor en talent combineren met discipline en ambitie.

Regisseur: Alison Chernick

Met: Itzhak Perlman, Toby Perlman, Billy Joel, Alan Alda e.a.

Lengte: 82 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Geluid: Dolby Digital 5.1

Beeld: 1.78:1 16:9

                                          Itzhak dvd Pink Moon PM2011