Roby Lakatos & Ensemble, “La Passion – Live at Sydney Opera House” en “Klezmer Karma” op het label avanticlassic. Feno-fenomenaal! Niet te missen!

Als koning onder de violisten, geprezen door “The Daily Telegraph” als “De violist met de snelste vingers ter wereld”, is de unieke Roby Lakatos terug met jiddische Klezmer muziek en een prachtige, nieuwe dubbel cd, “La Passion”!

Roby Lakatos (°1965) is een violist uit Hongarije die jazz, klassieke en Hongaarse Romani-muziek combineert. Lakatos werd geboren in een familie van Roma-violisten die afstammen van János Bihari, een componist die invloed had op Brahms en Liszt. Hij maakte als kind kennis met muziek. Toen hij negen jaar oud was, maakte hij zijn publiek debuut als violist in een Romani-band. In 1984 behaalde hij zijn eerste prijs voor viool aan het Béla Bartók-conservatorium van Boedapest. Gedurende de volgende tien jaar leidde hij het huisorkest in het restaurant “Les Ateliers de la Grande Ile” in Brussel, waar hij gecomplimenteerd werd door Yehudi Menuhin voor zijn uitvoering van een stuk van Liszt.

In maart 2004 trad hij op met het London Symphony Orchestra in het Genius of the Violin-festival met Maxim Vengerov. Lakatos nam een Prokofiev-cd op met Polina Leschenko, Christian Poltéra en Martha Argerich. Voor zijn cd “Klezmer Karma” met o.a. instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Asjkenazische Joden in Oost-Europa, koos Lakatos voor het prestigieus “Franz Liszt Chamber Orchestra”, de Jiddische zangeres Myriam Fuks en de accordeonist Aldo Granato (foto’s).

“La Passion” is volledig live opgenomen in het iconisch Sydney Opera House en laat muziekliefhebbers de bovennatuurlijke violist Roby Lakatos van Gypsy ontdekken in een geheel nieuw programma met nooit eerder opgenomen stukken zoals Meadowlands (Songs of the Plains), de Flight of the Bumblebee, Valse Triste, Oblivion, Chiquilin, Those Were the Days, Du schwarzer Zigeuner en nog veel meer edelstenen die nieuw zijn in Roby’s discografie. De tweede cd is gewijd aan de beroemdste bis van Roby’s repertoire met geliefde stukken als Two Guitars, Fire Dance, Black Eyes (Ochi Chornyje), Brahms’s Hungarian Dance no.5, Monti’s Csardas

Deze opmerkelijke dubbel cd bevat ook het fenomenale “L’Alouette” dat meer dan twaalf minuten duurt en een jubelende improvisatie bevat. Op deze dubbele hybride SACD Surround-opname kan u bovendien een ensemble ontdekken met een aantal verbazingwekkend jonge Hongaarse muzikanten in de leeftijd tussen 19 en 25 jaar.

“La Passion” vangt de unieke energie die voortkomt uit de live-uitvoeringen van Roby Lakatos, een wereld gekenmerkt door muzikale vrijheid, warmte, weergaloze virtuositeit en verrassende repertoire-ideeën met lang vergeten melodieën in totaal nieuwe en originele arrangementen. Fenomenaal. De mee opgenomen stukjes applaus spreken voor zich. Niet te missen!

Uitvoerders zijn Roby Lakatos (viool), Laszlo Boni (viool), Jeno Lisztes (cimbalom, percussie), Laszlo Balogh (gitaar), Lászlo ‘Csorosz’ Lisztes (contrabas) en Frantisek Janoska (piano, melodica).  

Roby Lakatos & Ensemble La Passion – Live at Sydney Opera House 2 cd avanticlassic AVA10642

Klezmer Karma Roby Lakatos & Ensemble Franz Liszt Csamber Orchestra Myriam Fuks Aldo Granato cd avanticlassic AVA 102428