Heerlijk mooie “Clytemnestra” door de sopraan Ruby Hughes en het BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Jac van Steen, op het label BIS.

Toen Ruby Hughes in 2015 het Clytemnestra van de Welse componist Rhian Samuel ontdekte, was het werk sinds de première zo’n 20 jaar niet meer uitgevoerd. Hughes beschrijft de partituur van 24 minuten als ‘door de zon verschroeid en weelderig’ evenals ‘intens visceral’, maar daarin hoorde ze ook echo’s en invloeden van Gustav Mahler en Alban Berg. Voor haar eerste album als soliste met orkest heeft ze daarom een programma bedacht dat de drie componisten samenbrengt, maar dat ook een breed scala aan emoties en stemmingen omvat.

De Welshe sopraan Ruby Hughes (foto), geboren in 1980 in Digswell House, Hertfordshire, is de dochter van de gevierde Welshe keramiste Elizabeth Fritsch. Ze behaalde een First Class Distinction concertdiploma in concert en lied aan de Hochschule für Musik und Theater in München, en ontving een Susan Chilcott Award van de Royal Philharmonic Society. Ze was een voormalige Samling-wetenschapper en behaalde een studiebeurs om te studeren bij Lillian Watson aan het Royal College of Music in Londen, waar ze afstudeerde in juli 2009. Ze is een BBC New Generation Artist en was in 2009 winnares van zowel de eerste prijs als de publieksprijs op de Händel Zangwedstrijd in Londen.

Op de cd staan Rückert-Lieder van Mahler, 5 Orchesterlieder nach Ansichtskartentexten von Peter Altenberg, Op. 4 van Alban Berg en Clytemnestra van R.Samuel.

De Rückert-Lieder zijn vijf liederen, getoonzet op gedichten van de Duitse dichter Friedrich Rückert (1788-1866). De liederen dateren grotendeels uit 1901, het jaar waarin Gustav Mahler (foto) in het huwelijk trad met Alma Schindler. In dezelfde periode kwam de Vijfde symfonie tot stand. Vanaf deze tijd tot de Achtste symfonie zette Mahler uitsluitend gedichten van Rückert op muziek, met name de “Kindertotenlieder”. De première van vier Rückert-Lieder (nog zonder “Liebst du um Schönheit”), samen met de “Kindertotenlieder”, vond plaats in januari 1905 in Wenen met Mahler zelf als dirigent. De zangers waren de tenor Fritz Schrödter en de baritons Anton Moser en Friedrich Weidemann. De Rückert-Lieder werden voor het eerst gepubliceerd in 1910 door uitgeverij C.F. Kahnt te Leipzig onder de titel “Sieben Lieder aus letzter Zeit”, inclusief “Revelge” en “Der Tamboursg’sell”, de twee laatste Liederen uit “Des Knaben Wunderhorn”. Er bestaat een versie met pianobegeleiding en een versie met symfonieorkest.

De “Fünf Orchestrelieder, nach Ansichtkarten-Texten von Peter Altenberg”, op. 4, voor medium stem en orkest van Alban Berg (foto), werden gecomponeerd in 1911-1912. De nummers 2 en 3 gingen in maart 1913 in première o.l.v.  Bergs leraar, Arnold Schoenberg in het Musikverein in Wenen. Dit concert bleef bekend als het Skandalkonzert voor de opstand die uitbrak tijdens de liederen van Berg. De teksten zijn ontleend aan prentbriefkaartteksten (‘Ansichtskartentexte’) van de Weense dichter, Peter Altenberg, vandaar de meer algemeen gebruikte titel “Altenberg Lieder”. De teksten gaan over de stormachtige maar mooie toestand van de ziel en de voelbare gevoelens van liefde en verlangen. Bergs geavanceerde harmonische taal veroorzaakte een schandaal op de première in 1913, en de liederen werden pas in hun geheel uitgevoerd in 1952, zestien jaar na het overlijden van Berg.

Voor Clytemnestra stelde de Welshe componiste, Rhian Samuel (°1944) (foto) ten slotte haar eigen tekst samen, gebaseerd op de tragedie “Agamemnon” van Aeschylus en gericht op de diepe angst van Clytemnestra op de dood van haar dochter en haar behoefte aan wraak. Ruby Hughes brengt dit breed spectrum van menselijke emoties tot leven en wordt schitterend ondersteund door het BBC National Orchestra of Wales o.l.v. de Nederlandse dirigent Jac van Steen.Warm aanbevolen.

Clytemnestra Ruby Hughes BBC National Orchestra of Wales Jac van Steen cd BIS BIS2408