Heel originele “Tullochgorum, Haydn – Scottish Songs” door The Poker Club Band, op het label BIS. Heerlijk aanstekelijk!

Tussen 1791 en 1804 arrangeerde Joseph Haydn ongeveer 400 traditionele liederen voor uitgevers in Schotland en Engeland. Bijna alle nummers waren Schots en de meest voorkomende bezetting was voor stem- en pianotrio. Er zijn talloze opnames en uitvoeringen van die arrangementen, maar op deze cd biedt “The Poker Club Band” hun luisteraars iets heel anders.

“Let Whig and Tory all agree

To spend this night in mirth and glee

And cheerful sing along with me

The Reel of Tullochgorum”

Het ensemble ontleent zijn naam aan één van de Edinburgh-clubs in het hart van de Schotse Verlichting en bestaat uit vier specialisten van oude muziek en een traditionele zanger. Ze hebben Haydns viool- en cellopartijen behouden, maar de klavierpartij is aangepast voor harp en gitaar volgens aanwijzingen dat de harp vaak werd gebruikt voor uitvoeringen van het traditioneel Schots repertoire. De Gaelische zanger James Graham (foto), met zijn idiomatisch Schots timbre, en de historische instrumenten, waarvan bekend is dat Masako Art’s pedaalharp uit 1809 bekend was in Schotland, brengt ons veel dichter dan bij wat een uitvoering in een salon van Edinburgh misschien rond 1800 heeft geklonken.

De nummers zelf variëren van het waarschuwend verhaal van een meisje dat uit liefde trouwde en nu gedoemd is tot een leven van hard en vies werk op de boerderij van haar man (The Mucking of Geordie’s Byer) of liederen als Oran Gaoil, op een tekst van Robert Burns. Ze bieden variatie, enkele instrumentale 18e-eeuwse arrangementen van Haydn-originelen, terwijl de cd eindigt met het bekend atmosferisch “Lament” van de Schotse vedelaar of fiddler, Niel Gow (1727-1807). De liederen worden afgewisseld met arrangementen voor harp van bewegingen uit Haydns symfonieën nrs. 63 (“La Roxelane”) en 82 (“De Beer”) een arrangement voor harp en gitaar van F. Fossa en M. Art van Haydns Strijkkwartet nr. 8 in E, op. 2 nr. 2, Hob.III:8 en twee preluden voor harp van John Elouis (1758-1833).

De uitvoerders zijn James Graham (zang), Masako Art (harp), Edin Karamazov (gitaar), Sabine Stoffer (viool) en Pierre-Augustin Lay (cello).Heerlijk!

Tullochgorum Haydn-Scottish Songs The Poker Club Band cd BIS-2471

https://www.stretto.be/2021/10/25/haydn-deutsche-lieder-door-de-sopraan-alice-foccroulle-en-pierre-gallon-op-het-label-passacaille-fris-en-bevallig/