Heel mooie “Romance” door sopraan Valentina Nafornita en het Münchner Runddfunkorchester o.l.v. Keri-Lynn Wilson, op het label OMF.

Met goede reden wijdt Valentina Nafornita (°1987) de helft van haar debuutalbum aan Mozart, de componist die de hoogste vocale eisen stelt vanwege de onvergelijkbare dramatische complexiteit en ingenieuze muzikale vindingrijkheid. Omdat ze sinds het najaar van 2011 haar eerste Papagena als nieuw ensemble-lid van de Weense Staatsopera zong, heeft ze consequent de grote vrouwelijke rollen van Mozart uitgevoerd, die zo veeleisend zijn in hun diversiteit.

De charismatische Moldavische sopraan maakt indruk met een verbazingwekkend breed scala aan uitdrukkingen en emotionaliteit. Het tweede deel van de cd is gewijd aan Slavisch repertoire. Met haar rijk, bronzen timbre vindt ze de tragische diepgang van de uitdrukking in het “Lied aan de maan” uit “Rusalka” van Antonin Dvořák (foto), waarmee ze haar doorbraak beleefde bij de “BBC Cardiff Singer of the World Competition”, of Tsjaikofski, wiens “Iolanta” ze zong in de Opera in Parijs.

“Rusalka” is een opera/lyrisch sprookje’ in drie bedrijven naar een libretto van Jaroslav Kvapil, gebaseerd op de vertelling “Undine” van Friedrich de la Motte-Fouqué, alsook op het sprookje “De kleine zeemeermin” van Hans Christian Andersen en het toneelspel “Die versunkene Glocke” van Gerhart Hauptmann. De eerste opvoering was in maart 1901 in het Nationaal theater in Praag.

Het programma wordt afgesloten met het lied “Nachtegaal” over haar levensverhaal, dat aan haar en haar thuisland werd opgedragen door de Moldavische componist, Eugen Doga (°1937) (foto).Schitterend!

Tracklist:

Mozart: Don Giovanni, K.527: “Vedrai carino, se sei buonino”

Mozart: Le nozze de Figaro, K.492: “Giunse alfin … Deh vieni non tardar”

Mozart: Idomeneo, K366 : “Quando avran fine omai…Padre, germani, addio!” en “Solitudini amiche…Zeffiretti lusinghieri”

Mozart: “Ruhe sanft, mein holdes Leben” (uit “Zaïde”)

Tsjaikofski: Romance in do klein, op. 47/7

Dvořák: Rusalka, op. 114: “Měsíčku na nebi hlubokém”

Tsjaikofski: Jolanthe, op. 69 : “Otchévo éto prézhde ne znála” en Prélude

Eugen Doga: “Te știam numai din nume”, “Ochiul tău iubit” en “Valsul”

Romance Valentina Nafornita Münchner Runddfunkorchester Keri-Lynn Wilson cd OMF 372549