Symphony No. 1, Grandes Variations en twee ouverturen van Louise Farrenc, door Solistes Européens Luxembourg o.l.v. Christoph König, op het label Naxos.

Louise Farrenc (1804-1875) was tijdens haar leven bekend als pianiste, componiste en docent, maar het is pas recent dat haar composities zijn herontdekt na vele jaren van verwaarlozing. Verschijnt op 21februari.

Karakter, vastberadenheid en connecties waren eigenschappen die Louise Farrenc zeker bezat. Geboren in de zeer artistieke familie Dumont, onder wie schilders en beeldhouwers die terug gingen tot de late 17de eeuw, groeide ze op in een liberaal, intellectueel milieu in de wijk van de Sorbonne die speciaal aan kunstenaars was toegewezen. Ze toonde al vroeg een gave voor zowel schilderen als piano, maar besloot om de laatste te cultiveren. Ze volgde les bij Anton Reicha, aan het Conservatorium van Parijs, en gaf regelmatig uitvoeringen zowel in het particulier, gecultiveerd gezelschap van de Sorbonne als op openbare concerten.

Door de privébijeenkomsten thuis, maakte ze kennis met de fluitist van het “Théâtre italien”, de componist en muziekuitgever uit Marseille, Aristide Farrenc, met wie ze kort na haar 17de verjaardag, in 1821 trouwde. Muzikale connecties volgden snel. Hummel werd een goede vriend en adviseur, Aristide’s zus trouwde met de componist en criticus Ernest Reyer, de operacomponisten Daniel-François-Esprit Auber en Fromental Halévy werden bewonderaars, en ze ontving gunstige recensies van zowel Parijse muziekcritici (onder wie Berlioz) als van Robert Schumann.

Op de cd staan haar Symfonie nr. 1 in do klein, op. 32, Ouverture nr. 1 in mi klein, op. 23, Ouverture nr. 2 in Es, op. 24, beide uit 1834 en de “Grandes variations sur un thème du Comte Gallenberg”, op. 25 (versie voor piano & orkest). Wenzel Robert von Gallenberg (1783-1839) was een Oostenrijkse componist, met name van balletten, die in Wenen en Italië werden geproduceerd. Ook Carl Czerny componeerde in 1825 “Introduction et variations faciles sur un walse de Mr. le Comte de Gallenberg”, op. 87 voor 4-handig piano.

Haar Symfonie nr. 1 in do klein uit 1842, in de lijn van de Duitse traditie, is een uitzonderlijk volleerd werk, fijn georkestreerd, lyrisch en vurig, en een substantiële bijdrage aan het genre. De “Grandes Variations sur un thème du Comte Gallenberg” etaleert virtuoze elegantie en de twee ouvertures tonen haar vermogen tot gedreven, theatrale, dramatische verbeelding. Haar Ouverture nr. 2 werd trouwens bewonderd door niemand minder dan Berlioz! Een hele ontdekking. Niet te missen!

Louise Farrenc Symphony No. 1 Solistes Européens Luxembourg Christoph König cd Naxos 8574094

https://www.stretto.be/2018/08/29/piano-trios-op-33-op-34-van-louise-dumont-farrenc-op-het-label-centaur-een-ontdekking/

https://www.stretto.be/2018/04/19/charmante-symfonieen-van-louise-farrenc-1804-1875-door-de-solistes-europeens-luxembourg-op-het-label-naxos/