“Nino Rota, Complete Solo Piano Works, Vol. 1” door Eleanor Hodgkinson op het bel Grand Piano. Een ontdekking!

NIno Rota (1911-1979)omarmde neoklassieke, neo-romantische en zelfs neo-barokke stijlen. In zijn muziek waardeerde hij melodische directheid en communicatieve vrijgevigheid en is wellicht daarom zo bekend geworden om zijn hoogst originele  filmmuziek.

Eleanor Hodgkinson is een veelgevraagd pianiste en kamermusicus. Ze werkt samen met een breed scala aan solisten en trad op op grote podia, waaronder het South Bank Centre, Barbican Centre, de Symphony Hall in Birmingham en St. John’s Smith Square. Ze spelde recitals n Noord-Amerika, Denemarken, Nederland, Duitsland en Frankrijk, en deed uitgebreide reizen aan boord van cruiseschepen. Ze is de helft van het pianoduo Duo Volante en is pianiste bij het Nimbus Ensemble en Harborough Collective. Eleanor werkt ook met het Orchestra of the Swan en Mid-Wales Opera. Als oprichtster van het Elgin Piano Trio speelde ze van 1999 tot 2009 in heel Groot-Brittannië en kreeg lovende kritieken Haar veelzijdigheid heeft geleid tot tal van samenwerkingen, waaronder een opdracht The Archduke Variations, met dansers van het Royal Ballet en premières van Britse muziek in het Vigani’s Cabinet-project aan het Queens ‘College, Cambridge 2005–2007.

Nino Rota was een wonderkind (foto). Zijn eerste oratorium, “L’infanzia di San Giovanni Battista”, componeerde hij op elf-jarige leeftijd en werd in het begin van de jaren twintig opgevoerd. Hij kreeg eerst les van Ildebrando Pizzetti aan het conservatorium van Milaan, en verhuisde later naar Rome waar hij lessen volgde aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Tussen 1930 en 1932 woonde Rota in de Verenigde Staten, waar hij aan het befaamd Curtis Institute in Philadelphia studeede. Daar kreeg hij  les in orkestratie van Fritz Reiner en compositie van de violist, Rosario Scalero.

Nino Rota componeerde zowel werken voor orkest (o.a. vier symfonieën en verschillende concerti) als opera’s (acht opera’s, waaronder “Torquemada” (1943) en “Aladino e la lampada magica” (1968)), vijf balletten, liederen en kamermuziek, maar werd hoofdzakelijk bekend door zijn filmmuziek voor o.a. Le notti bianche (1957), War and Peace (1956), Rocco e i suoi fratelli (1960), Il gattopardo (1963), Romeo and Juliet (1968), The Godfather (1972) en alle films van Federico Fellini. Rota componeerde daarnaast ook voor het theater.

Op de  cd staan Nino Rota’s 15 Preludes, Fantasia in G en “7 Pezzi difficili per bambini”. De 15 heel inventieve Preludes gebruiken melodische en harmonische verkenningen om muziek in kaart te brengen die geagiteerd en melancholisch is, maar ook vreugdevol en komisch. De originele Fantasia in G bestaat uit zeven thema’s,  folkloristisch en uiteindelijk heroïsch. Een laat werk, de heel originele en guitige “7 Pezzi difficili per bambini”, is gul in zijn oprechte, emotionele directheid.Heel,heel mooi.

Nino Rota Complete Solo Piano Works, Vol. 1 Eleanor Hodgkinson cd Grand Piano GP827