Ontdek muziek van Nikos Skalkottas op de cd “The Neoclassical Skalkottas” van het label Naxos en diverse van zijn orkestwerken op het label BIS. Niet uitstellen!

Ondanks zijn tragisch kort leven, wordt Nikos Skalkottas (1904-1949) nu erkend als een van de belangrijkste Griekse componisten van de 20ste eeuw. De modernistische stijl van zijn vroege periode wordt hier vertegenwoordigd door vier belangrijke, neoklassieke werken. Zowel de Sinfonietta als de Klassieke Symfonie waren uitingen van de diepe achting die Skalkottas had voor traditionele vormen, vermengd met zijn unieke muzikale taal. Skalkottas was violist bij het Athens State Orchestra, het orkest dat hier zijn werken eert.

De Griekse componist Nikos Skalkottas studeerde in Athene viool, vervolgde zijn studie bij Willy Hess in Berlijn, waar hij ook compositie studeerde en veel van de toonaangevende jonge musici van die tijd ontmoette. Hij ging studeren bij Arnold Schönberg voor hij in 1933 terugkeerde naar het muzikaal conservatieve Athene, waar hij werkte als orkestviolist. Skalkottas kon componeren na het einde van zijn orkestrale taken. Qua stijl bleef hij loyaal aan de kennis en invloeden die hij in Berlijn had verworven, terwijl hij ook materiaal putte uit Griekse volksmuziek. Zijn orkestmuziek omvat Griekse dansen, symfonische danssuites, en een aantal concerti, waaronder drie voor piano en andere voor viool en piano, cello, hobo, viool en altviool, contrabas, twee violen en een Concertino voor trompet. Zijn kamermuziek omvat een even breed scala aan instrumentatie.

Dit programma van eerder niet-opgenomen werken illustreert onderscheidende aspecten van Nikos Skalkottas als componist, de ‘neoklassieke’ Skalkottas hand in hand met de ‘nationale’ en de ‘modernistische’ Skalkottas, met als gemeenschappelijke noemers, zijn perfecte vormarchitectuur, harmonische verfijning en fijne orkestraties. De opening Sinfonietta in Bes majeur is een typisch voorbeeld van de ‘neoklassieke’ stijl van de componist. In vier delen en met een duur van 25 minuten werd het gecomponeerd in 1948, tijdens de laatste levensjaren van Skalkottas. Het wordt gevolgd door de Suite voor viool en kamerorkest en het Concerto voor viool, piano en orkest, voorbeelden van zijn atonaal idioom. Beide werken behoorden tot de vele die verdwenen nadat de componist Berlijn in 1933 had verlaten.

De andere composities tonen de betrokkenheid van Skalkottas bij het project van het verkennen van de traditionele muziek van Griekenland. Het Kretenzisch volkslied “Digenés” in zijn “Last Agony” werd getranscribeerd en geharmoniseerd door Skalkottas. Voor deze release werd een opname uit 1930 van de stem van Eleftherios Venizelos (1864-1936) (foto), de toenmalige Griekse premier, over de nieuw opgenomen orkestpartij gemonteerd. De twee Marsen zijn originele composities naar Griekse modellen, terwijl de “Nine Dances”, orkestraties door Skalkottas zijn van volksliederen.

Eenvoudig en functioneel, doen deze op geen enkele manier denken aan zijn geweldige Griekse dansen voor groot orkest, maar onthullen wel reeds de verfijnde, esthetische benadering van de componist. De muziek wordt uitgevoerd door dirigent Byron Fidetzis en violist Georgios Demertzis, die beiden belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de discografie van Skalkottas, evenals pianist Vassilis Varvaresos en het Atheens Filharmonisch Orkest, dat hier zijn eerste opname voor BIS maakte. Niet te missen!

Op de Naxos cd “The Neoclassical Skalkottas”, staan zijn Sinfonietta in B-Flat major, Classical Symphony voor blazers, twe harpen en contrabas, Four Images en Ancient Greek March, (versie voor kamerorkest).

Op de BIS cd staan zijn Sinfonietta, het Concerto voor viool, piano en orkest en de Suite voor viool en kamerorkest, beide georkestreerd door Yannis Samprovolakis “Digenés in his Last Agony”, Two Marches en  Nine Greek Dances.

The Neoclassical Skalkottas Sinfonietta in B flat major, Classical Symphony, Four Images, Ancient Greek March Ioannis Karampetsos Cornet Athens State Orchestra Stefanos Tsialis cd Naxos 8574154

Skalkottas Sinfonietta Concerto for Violin, Piano and Orchestra Suite for Violin ad Chamber Orhestra Digenés in his Last Agony Two Marches Nine Greek Dances Georgios Demertzis violin Vassilis Varvaresos piano Eleftherios Venizelos voice Athens Philharmonia Orchestra Byron Fidetzis cd BIS BIS2434

 

https://www.stretto.be/2020/08/01/vasily-kalafati-door-het-choir-of-the-music-department-of-the-university-of-athens-en-het-philharmonia-orchestra-o-l-v-byron-fidetzis-op-het-label-naxos-een-hele-belangrijke-herontdekkin/