“Vasily Kalafati door het Choir of the Music Department of the University of Athens en het Philharmonia Orchestra o.l.v. Byron Fidetzis, op het label Naxos. Een hele belangrijke (her)ontdekking!

De Russische componist, Vasily Pavlovich Kalafati (1869-1942) van Griekse afkomst, was een leerling van Nikolai Rimsky-Korsakov aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en doceerde daar nadat hij in 1923 tot professor was gepromoveerd, tussen 1907 en 1929, compositie en muziektheorie.

Tot zijn eigen studenten behoorden Alexander Scriabin, Igor Stravinsky en Heino Eller, een componist van o.a. symfonische gedichten, die de leraar werd van Arvo Pärt. Kalafati overleed tijdens het gruwelijk beleg van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Kalafati na zijn overlijden grotendeels werd vergeten, was hij tijdens zijn leven één van de belangrijkste componisten in Rusland. Hij componeerde in een stijl in de lijn van Rimsky-Korsakov en zijn meest opvallende werken waren een opera “Cygany” (naar Poesjkin), een symfonie in A, een symfonisch gedicht, “Legenda”, dat hem een prijs opleverde op de Internationale Schubert Wedstrijd in Wenen in 1928 , een ouverture, een polonaise voor orkest, kamermuziek, pianowerken en liederen.

Kalafati’s stijl verwerkte elementen van de Russische Nationale School in traditionele vormen, zoals te horen is in de brede contrasten en romantische lyriek van zijn enige symfonie. De Polonaise heeft een feestelijk karakter met een uitzonderlijk heldere orkestratie, terwijl de ingenieuze “Legende”, Schubert herdenkt door Schuberts thema’s tot een kleurrijk laatromantisch, symfonisch gedicht te verwerken dat Kalafati bij zijn première een welverdiende onderscheiding opleverde.

Vasily Kalafati stond bekend als een pittige en zeer bekwame componist, maar door zijn vasthouden aan traditionele muziekstijlen en vormen kwam hij al snel in de schaduw te staan van de intellectuele avant-garde van de vroege 20ste eeuw. Zijn muziek raakte lang in de vergetelheid, en zijn naam en reputatie steunden enkel nog op zijn prestaties als pedagoog. Deze cd is daarom een geschikt moment voor een herwaardering van Kalafati’s bijzonder werk, en met de opnames van drie van zijn orkestwerken, die alle wereldpremières zijn, zal deze release zeker interesse wekken voor zijn muziek. Dirigent Byron Fidetzis en het Athens Philharmonia Orchestra hebben trouwens onlangs opnamen gemaakt van werken van Nikos Skalkottas en van orkestwerken van Manolis Kalomiris (8.572451), die u ook niet mag missen.  

Vasily Kalafati (1869-1942) Symphony in A minor Légende Polonaise in F major Choir of the Music Department of the University of Athens Nikos Maliaras Athens Philharmonia Orchestra Byron Fidetzis cd Naxos 8.574132

https://www.stretto.be/2020/02/13/ontdek-muziek-van-nikos-skalkottas-op-de-cd-the-neoclassical-skalkottas-van-het-label-naxos-en-diverse-van-zijn-orkestwerken-op-het-label-bis-niet-uitstellen/