World première Recording van het Requiem van Alexander Kastalsky op het label Naxos. Uniek!

Alexander Kastalsky (1856-1926) is in het Westen nog relatief onbekend en tot nu toe verscheen zijn muziek op slechts een handvol opnames uit Rusland. Dit is de wereldpremière opname van de volledig herziene versie o.l.v. de internationaal geprezen dirigent, Leonard Slatkin.

Alexander Kastalsky, geboren in Moskou, studeerde muziektheorie, compositie en piano aan het conservatorium van Moskou. Hij was een leerling van Tsjaikofski en een mentor van Rachmaninov. In 1887 begon hij pianoles te geven aan de Synodale School in Moskou, en in 1891 werd hij verbonden aan het Synodaal koor in Moskou. De Synodale School en het geassocieerd Synodaal koor waren het belangrijkste onderwijscentrum voor Russisch-orthodoxe kerkmuziek in Rusland, voor het in 1919 werd ontbonden en fuseerde met de koorfaculteit van het Conservatorium van Moskou, en het koor gedwongen werd over te stappen van religieus naar volksrepertoire. De school was oorspronkelijk rechtstreeks verbonden aan het Patriarchaat van Moskou, maar onderging een grote hervorming in 1886. Belangrijke directeurs en docenten van de school waren naast Alexander Kastalsky, (piano en directeur van 1910 tot 1918), Arseny Koreshchenko (1870-1921), contrapunt, en Viktor Kalinnikov (1870-1927). Bekende alumni van de school zijn Rachmaninov, Grechaninov en Konstantin Shedov, al worden zij door de fusie in 1919, vaak anachronistisch vermeld als gewezen studenten van het conservatorium.

Kastalsky schreef zijn eerste koorwerken in 1896. Tot 1917 componeerde hij meer dan 130 werken en vestigde hij zich als een belangrijke componist van de neo-Russische stijl met invloed op koorcomposities van Rachmaninov, Victor Kalinnikov, Alexander Grechaninov en Pavel Chesnokov. Na de revolutie van 1917 legde hij zich toe op de studie van volksliederen. Dit resulteerde in veel koorwerken waarvan de belangrijkste The Village Symphony (1923) en Rural Work in Folksongs (1924) zijn.

Het Requiem voor Gevallen Broeders, gecomponeerd tussen 1914 en 1917 en opgenomen in de Washington National Cathedral in oktober 2018, is een rijk en gevarieerd werk dat eer betuigt aan degenen die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. In 17 bewegingen, worden orthodox Znamennyj gezang en gregoriaans gezang op treffende wijze gecombineerd met lofzangen of hymnen uit de geallieerde naties, waaronder “Hark! hark, my soul!” van Joseph Barnby (1838-1896) en “Rock of Ages”, (“Fels des Heils”) “Rock of Ages, cleft for me, Let me hide myself in Thee”, een populaire christelijke hymne, geschreven door dominee Augustus Toplady in 1763, en in 1830 op muziek gezet door de Amerikaanse componist, Thomas Hastings (1784-1872). Dit ongekend maar uniek monument voor degenen die het ultiem offer hebben gebracht, werd bij de première in 1917 geprezen als een uniek Russisch Requiem. De teksten kan u volgen in het bijbehorend boekje.

De uitvoerders zijn Anna Dennis, sopraan (foto), Joseph Beutel, bas-bariton (foto), de Cathedral Choral Society, The Clarion Choir, The Saint Tikhon Choir (foto) en de Kansas City Chorale, en het Orchestra of St. Luke’s o.l.v. Leonard Slatkin (foto) Het Clarion Choir heeft samen met Naxos al bijgedragen aan een heropleving van zijn werk, en het Requiem volgt de cd Memory Eternal (8.573889) (foto) die in 2018 werd uitgebracht. Dit was een Gramophone Choice-opname en werd in die publicatie geprezen als ‘The rehabilitation of a major work … een spannende voorstelling ‘. Anna Dennis wordt door The Times beschreven als een ‘verrukkelijke sopraan en een serene, altijd bewuste aanwezigheid’, en bas-bariton Joseph Beutel wordt door Opera News geprezen als ‘een imposante bas-bariton’ en wordt vaak geprezen om zijn ‘diepe, goed afgeronde toon’ en algehele rijkdom aan stem en veelzijdigheid op het podium. The Orchestra of St Luke’s heeft een uitgebreide discografie met drie Gtammy Award-winnende opnames.

 Alexander Kastalsky (1856-1926) Requiem Anna Dennis (soprano) Joseph Charles Beutel (bass-baritone), Cathedral Choral Society, The Clarion Choir, Chamber Choir of St. Tikhon’s Monastery, Kansas City Chorale, Orchestra Of St. Luke’s, Leonard Slatkin cd Naxos 8.574245