“Gesamtkunstwerk, Wiener Staatsoper/Backstage”, het nieuw fotoboek, uitgegeven door Lammerhuber.

“Gesamtkunstwerk Wiener Staatsoper/Backstage” over het Weens Opera Ball 2020, toont de favoriete foto’s van Lois Lammerhuber over 10 jaar samenwerking met de Weense Staatsopera onder leiding van Dominique Meyer. Dominique Meyer, geboren in 1955, in de Elzas is sinds 1 september 2010 directeur van de Weense Staatsopera. Hij werkte in het kabinet van minister van Cultuur Jack Lang voor hij in 1989 benoemd werd tot algemeen directeur van de Opera van Parijs (Palais Garnier en Opéra Bastille). Dominique Meyer wordt General Manager van La Scala in Milaan vanaf 1 maart 2020.

Hij begon zijn professioneel leven aan de universiteit van Parijs, waar hij van 1979-1980 werkte als onderzoeker in economie aan het Institute of Science and Research en was tegelijkertijd universitair docent in markteconomie aan de Universiteit van Parijs 13 van 1979 tot 1982. Van 1980-1988 bekleedde hij de functie van professor en historicus economie aan de New Sorbonne University, en van 1986-1988 was hij hoogleraar economie aan Lumière Universiteit Lyon 2. Tot 2010 was hij docent voor de cursus “Master Professionel Administration de la musique et du spectacle vivant” aan de Universiteit van Évry Val d’Essonne.

Terwijl hij werkte als academicus, was  Meyer van 1980 tot 1984, ook commissaris van het Frans ministerie van Economie en Financiën onder minister Jacques Delors waar hij toezicht hield op de afdelingen van de elektronica- en computerindustrie. Hij hield met name toezicht op de ontwikkeling van de tweede (en de eerste) cd-fabriek ter wereld tijdens zijn ambtstermijn. Hij verliet die afdeling om een functie te bekleden bij het Franse ministerie van Cultuur, waar hij van 1984-1986 adviseur in het kabinet van minister Jack Lang was.

Meyer was lid van de adviesraad van de Opera van Parijs van 1986-1988 en werd in 1989 benoemd tot algemeen directeur van het bedrijf. Hij verliet die functie om directeur te worden in het kabinet van het ministerie van Communicatie en Media onder minister Catherine Tasca. Hij was vervolgens  van 1991-1993, adviseur van de premiers Édith Cresson en Pierre Bérégovoy. Van 1994 tot 1999 was hij algemeen directeur van de Lausanne Opera en was  van 1995 tot 1999, bestuurslid van het Orchestre de Chambre de Lausanne. Van 1991-2007 was hij president van het Ballet Preljocaj, en van 1999-2010 was hij algemeen en artistiek directeur van het Théâtre des Champs-Élysées. Hij was van 2001 tot 2010 voorzitter van het Frans Jeugd Orkest en sinds 2010 is hij directeur van de Weense Staatsopera.

Samen met Dominique Meyer ontwierp Lois Lammerhuber (foto) elk jaar een boek ter gelegenheid van het Weens Operabal – de zogenaamde Herrenspende. Elk van deze boeken was gewijd aan een facet van de Weense Staatsopera als Totaalkunstwerk. “PASSION” ging over Weense Staatsopera, “[E] MOTION” over het Weense Staatsballet, “GLAMOUR” over de kostuumworkshops, “ON STAGE” ging over de podiumtechnologie, “HARMONY” over het ensemble van de Weense Staatsopera, “GENESIS” over het ontstaan van een operapremière, “CHORUS” over het koor van de Weense Staatsopera, “REPERTOIRE” over het repertoire van de Weense Staatsopera, en “BEL CANTO” de zangers van de 150-jarige geschiedenis van de zangers van de Weense Staatsopera.

In dit nieuw boek rapporteren Dominique Meyer en Lois Lammerhuber in 100 foto’s, het gepassioneerd en creatief werk achter het toneel dat normaal voor het publiek verborgen blijft. Pen- en inkttekeningen van tenor en staatsopera-lid Benedikt Kobel illustreren speciale momenten uit de seizoenen van Dominique Meyer en de teksten zijn afkomstig van de dramaturgen Oliver Láng en Andreas Láng, en de balletdramaturg Oliver Peter Graber.

ANDREAS LÁNG werd geboren in Wenen als zoon van Hongaarse ouders. Na zijn studie aan het conservatorium van Wenen (piano), werkte hij als pianist, liedbegeleider en solo-repetitor. Tegelijkertijd studeerde hij muziekwetenschap, kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Wenen  (master in 1996, doctoraat in 2004). In 2000 kwam hij bij het persbureau van de Weense Staatsopera en in 2002 schakelde hij over op dramaturgie.

LOIS LAMMERHUBER is fotograaf en uitgever. Hij heeft meer dan 1.000 reportages gemaakt, waaronder ongeveer 250 voor het GEO-magazine. Daarbij komen wel 80 boeken en honderden tijdschriftomslagen. Hij ontving talloze prijzen voor zijn foto’s, waaronder drie “Graphis Photo Awards” voor ’s werelds beste reportage van het jaar. Lammerhuber is sinds 1994 lid van de Art Directors Club New York.In 2009 richtte hij samen met zijn vrouw Silvia Lammerhuber Edition Lammerhuber op, die sindsdien meer dan 200 prijzen heeft gewonnen, waaronder de Art Directors Club New York en de Duitse fotoboekprijs. In 2013, 2015 en 2017 werd Edition Lammerhuber door de Federation of European Photographers (FEP) erkend als de beste uitgever van fotoboeken in Europa. Sinds 2018 is hij directeur van het La Gacilly-Baden Photo Festival.

OLIVER LÁNG werd geboren in Wenen. Studeerde viool, musicologie, drama en rechten en is bekend voor zijn culturele recensies, lezingen en publicaties en voor zijn deelname aan de Academie van Wetenschappen en de Europese Muziektheater Academie. Hij gaf cursussen aan het Instituut voor Theater-, Film- en Mediastudies en aan het Instituut voor Muziekwetenschap aan de Universiteit van Wenen. Vanaf 2003 was hij medewerker van de Bundestheater-Holding en sinds 2007 is hij dramaturg bij de Weense Staatsopera.

OLIVER PETER GRABER werkt internationaal als componist en vertolker van zijn eigen werk met een focus op ballet, soloconcert en experimentele muziek. Sommige van zijn balletcomposities werden ook uitgevoerd in de Weense Staatsopera. Hij gaf les aan de universiteit en is een balletdramaturg van het Weens Staatsballet.

GESAMTKUNSTWERK Wiener Staatsoper[Backstage] Dominique Meyer, Lois Lammerhuber, Andreas Láng, Oliver Láng, Oliver Peter Graber, Benedikt Kobel 200 bladz. 112 foto’s Duits Frans Engels uitg. Lammerhuber ISBN 978-3-903101-77-7

https://www.stretto.be/2019/03/07/edition-lammerhuber-gaf-bel-canto-uit-een-prachtig-lees-en-kijkboek-over-de-geschiedenis-van-de-lyrische-kunst-in-de-jarige-weense-staatsopera-niet-te-missen/