“De zes freules, de geschiedenis van de zussen Mitford” van Laura Thompson en “De freule en de Führer, het verhaal van Unity Mitford” van Marja Coenradie, twee intrigerende uitgaven van Omniboek.

“De zes freules” is het verhaal van de zes dochters uit een oude Engelse, adellijke familie. Ze schitterden op de debutanten bals in het interbellum en waren voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep eventjes heel anders. Marja Coenradie is schrijfster en journaliste. Haar brede historische interesse brengt haar geregeld op het spoor van vrouwen met een bijzonder verhaal. In “De freule en de Führer” ontvouwt ze op levendige wijze het waargebeurd verhaal van de relatie tussen Unity Mitford en…Adolf Hitler.

De familie Mitford was een kleine aristocratische, Engelse familie uit Mitford, Northumberland. Verschillende familiehoofden dienden als High Sheriff of Northumberland. Een juniorlijn in Newton Park, Northumberland en Exbury House, Hampshire, stamde af van de historicus William Mitford (1744-1827) en werd tweemaal onder de titel Baron Redesdale, verheven tot de Britse adelstand. De Mitford-zussen waren de achter-achter-achterkleindochters van deze William Mitford. De zussen, zes dochters van David Freeman-Mitford, 2de Baron Redesdale en Sydney Bowles, gevierd en soms schandalig, waren figuren die door The Times-journalist Ben Macintyre, gekarikaturiseerd werden als ‘Diana de fasciste, Jessica de communiste, Unity, de Hitler-minnares, Nancy de romanschrijfster, Deborah de hertogin en Pamela de onopvallende pluimvee-kenner “.

De zes freules is een buitengewone familiekroniek over de zussen Mitford. Elk van hen joeg haar eigen droom achterna, en dat maakt deze biografie boeiend en heel afwisselend. Met een fotokatern in het midden en een stamboom voorin, lezen we achterin dan ook nog even kort hoe het met ieder van hen afliep. “De zes freules” leest vlot en is daarom een echte aanrader.

De zes dochters van de steenrijke David Mitford (Lord Redesdale) groeiden op in het interbellum. Ze waren voorbestemd voor goede huwelijken en een makkelijk leven, maar zo liep het natuurlijk niet. Nancy beschreef de gebruiken van haar stand als een ware vertelster en haar romans werden in de jaren ’40 bestsellers De blauwogige Pamela had een relatie met John Betjeman, hield van het landleven en werd kippenfokker. Zij werd boerin en waakte moederlijk over haar kuikens. Diana was de begeerlijkste vrouw van haar generatie, maar ze verliet miljonair Bryan Guinness voor de Britse fascistenleider Oswald Mosely. Unity was een vurig bewonderaarster van de nazi’s. Ze werd gezelschapsdame van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen Engeland de oorlog verklaarde aan Duitsland. Jessica was communiste, liep weg met de (volgens geruchten) bastaardzoon van Churchill en vertrok naar Amerika. Daar werd ze lid van de Amerikaanse communistische partij. Alleen Deborah voldeed aan de verwachtingen. Zij trouwde en werd hertogin van Devonshire, maar stiekem was haar idool Elvis Presley. Haar kamer hing vol met plaatjes van The King…

Dit boek is een verzameling onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhalen. Laura Thompson (foto) beschrijft de rol van de elite, op een moment in de geschiedenis dat de adel haar traditionele rol verloor. Alle ideologieën van de twintigste eeuw komen in deze biografie bijeen.

Unity Valkyrie Mitford was één van die zes Mitford zussen. Ze groeide op in grote landhuizen en genoot een vrije opvoeding. Zoals wel meer Britse aristocraten in die tijd, was ze een vurig bewonderaarster van de nationaalsocialisten. Ze raakte geobsedeerd door Adolf Hitler en voelde zich voorbestemd om bij hem te zijn. In 1933 besloot ze te verhuizen naar München, vergezeld door haar grote zwarte dog Rebell, een tamme rat en een stel … witte muizen. Ze ging Duits studeren en greep elke kans om Hitler te ontmoeten. Al snel werd hun band persoonlijker en intiemer. Maar, ondertussen werd de relatie tussen Engeland en Duitsland steeds grimmiger. Het uitbreken van de oorlog dreef Unity tot een wanhoopsdaad. In haar meer dan intrigerend boek, “De freule en de Führer”, beschrijft Marja Coenradie op levendige wijze het schokkend maar waargebeurd verhaal van die onwaarschijnlijk relatie.

Laura Thompson De zes freules de geschiedenis van de zussen Mitford 416 bladz.  Uitg. Omniboek ISBN 9789401910729

Marja Coenradie De freule en de Führer Het verhaal van Unity Mitford Uitg. 256 bladz. Omniboek ISBN 978 94 0191 675 2