“Genieten van Zonnige eilanden, de 48 mooiste eilanden in de Middellandse Zee”, een nieuw droomboek, uitgegeven door anwb. Niet te missen!

Dit prachtig lees- en kijkboek stelt de 48 mooiste eilanden en hun bezienswaardigheden voor, beveelt hotels en restaurants aan, en toont de mooiste plekken in de zon. Een belangrijke meerwaarde is de ontdekking van de eilanden in de Oostelijke Middellandse Zee.

De zee en haar eilanden zijn diepgeworteld in de Europese geschiedenis en cultuur. Tot aan de ‘zuilen van Hercules’, de straat van Gibraltar, werd ze al in de oudheid verkend, en veel hoogontwikkelde beschavingen, zoals de Minoïsche, de Romeinse en de Osmaanse, streden om en heersten over haar en lieten aan haar kusten, prachtige paleizen en de eerste grote steden bouwen.

Met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar, talloze stranden en baaien, en een gevarieerd cultureel landschap heeft de Middellandse Zee, van de bergachtige natuur van Mallorca tot de sneeuwwitte huizen van Santorini en het kleurrijk nachtleven van Mykonos en de ongerepte natuur van Corsica, en van de kilometerslange zandstranden van Sardinië tot de verborgen baaien van de Kroatische eilanden, veel mooie eilanden aan te bieden.

In de Middellandse zee liggen zo’n 4300 eilanden, waarvan maar een fractie bewoond is, ze zouden nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen. De Cycladen en de Sporaden in de oostelijke Middellandse zee lokken met getuigenissen van een millennia oude geschiedenis: op Rhodos en Samos, op Kos en Santorini staan monumenten uit de Griekse klassieke oudheid naast middeleeuwse kruisvaarders burchten, Byzantijnse kerken en Osmaanse moskeeën; een oeroude boerencultuur en modern toerisme zijn hier op veelsoortige wijze met elkaar verbonden, op de Balearen komen partygangers en natuurliefhebbers in gelijke mate aan hun trekken, in de toeristische centra op Mallorca, Ibiza, maar ook op veel eilanden in de Kvarnergolf en voor de Dalmatische kust. 

In de weergaloze natuurlandschappen op de eilanden vallen echter ook veel ongerepte en stille plekken te ontdekken. Romantische kleine vissersdorpen, leuke havens en oude zeeroversstadjes met hartelijke bewoners: de echte gastvrijheid leeft hier nog en maakt van ieder eilandbezoek een belevenis. Dit boek neemt je mee naar grote en kleine eilanden, verhaalt van lange zonnige dagen en verraadt niet alleen waar de schilderachtigste baaien verborgen liggen, maar ook waar je de lekkerste vis kunt eten en waar je kunt overnachten met uitzicht op zee. De ‘eilanden van het licht’ nodigen uit tot zorgeloze zomerdagen. Reis mee en geniet van de mooiste eilanden in de Middellandse zee.

De auteurs stellen 48 eilanden voor, waaronder enkele onbekende eilandengroepen zoals de Elafitische Eilanden, (Lokrim was ooit eigendom van de Habsburgers Maximillian Ferdinand, Rudolf en Sissi), de Marmara-eilanden (bekend om het wit marmer) en de 9 Prinseneilanden in de Zee van Marmara, onderdeel van Istanboel, met prachtige, 19de -eeuwse huizen van rijke inwoners van Istanboel.

Westelijke Middellandse Zee: Îles d’Hyères, Corsica, Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Elba, Sardinië, Capri, Ischia, Ponza, Eolische Eilanden, Ustica, Sicilië, de 3 vulkanische Pelagische Eilanden (bv. Lampedusa), ooit een landingsplaats en een maritieme basis van de Feniciërs, Grieken, Romeinen, Berbers en later ook Saracenen en Ottomanen, en Gozo.

Adriatische Zee: Krk, Cres, Rab, Losinj, Pag, Brac, Hvar, Korcula, Mljeten de Elafitische Eilanden. Op de Elafieten stonden de zomervilla’s van de adel van Dubrovnik. Ieder van die eilandjes is bezaaid met schitterende bouwwerken, unieke zomerresidenties en tal van kerkjes en paleizen.

Oostelijke Middellandse Zee: Korfoe, Kefalonia, Zakynthos, Noordelijke Sporaden (behorend tot Magnesía en Thessalië), Euboea, Lesbos, Mykonos, Paros, Naxos, Milos, Santorini, Samos, Ikaria, Patmos, Kos, Rhodos, Kreta, Cyprus, Marmara-eilanden, Prinseneilanden en Kekova.

De teksten van Andrea Lammert, Anja Kauppert, Daniela Schetar en Annika Voigt werden in het Nederlands vertaald door Geert van Leeuwen. Dit droomboek mag u geenszins missen!

Genieten van Zonnige eilanden, De 48 mooiste eilanden in de Middellandse Zee 312 bladz. geïllustreerd uitg. ANWB ISBN 9789018045937