Amatis Trio speelt Enescu, Britten & Ravel, op het label Avi-music. Schitterend!

Op zoek naar een eigen stem –  Dit jonge pianotrio is toegewijd aan muziek die zelden is uitgevoerd of opgenomen. Het is de artistieke uitdaging om zulke werken een eigen interpretatie te geven, vrij van eerdere muzikale ideeën of invloeden. Het zoeken naar onbekende composities voor hun eerste cd leidde tot het Trio no.1 van George Enescu en het jeugdige Introduction and Allegro van Benjamin Britten.

Het proces om muziek te ontdekken en te verkennen is inspirerend en een waardevolle ervaring. Zowel Enescu als Britten werden geïnspireerd door de muziek van Ravel, wat bij het maken van deze bijzondere cd ten slotte leidde tot de keus voor zijn veelgeprezen Pianotrio in la klein.

In 1895 verhuisde Enescu (foto) van Wenen naar Parijs, om zich verder te bekwamen in compositie. Hij studeerde er bij vooraanstaande musici als Ambroise Thomas, Jules Massenet en Gabriel Fauré. Maurice Ravel studeerde ook compositie bij Gabriel Fauré en raakte bevriend met George Enescu, zijn medestudent. In datzelfde jaar componeerde Enescu op 16-jarige leeftijd zijn eerste Pianotrio. Het Trio werd verondersteld verloren te zijn gegaan, maar de afzonderlijke bewegingen zijn onlangs herontdekt.

De première van het Trio van Ravel (foto) was in 1915 in de salle Gaveau (foto) in Parijs met Alfredo Casella, piano, Gabriel Willaume, viool en Louis Feuillard, cello. Ravel droeg zijn Trio op aan André Gedalge, zijn leraar contrapunt. Het Pianotrio, Introduction & Allegro, van Benjamin Britten (foto) uit 1932, is tijdens zijn leven nooit uitgegeven of publiek uitgevoerd. Uit Brittens dagboekaantekeningen weten we wel dat zijn “Introduction & Allegro” in besloten kring werd uitgevoerd in het huis van Frank Bridge, zijn leraar compositie.

Het Amatis Trio is in 2014 in Amsterdam opgericht door de Duitse violiste Lea Hausmann, de Britse cellist Samuel Shepherd en de Nederlands/Chinese pianist Mengjie Han. Slechts enkele weken na de oprichting won het trio reeds de publieksprijs op de wedstrijd van het Amsterdams Grachtenfestival in het Koninklijk Concertgebouw en de 1ste prijs, de “Parkhouse Award” in de Wigmore-zaal in Londen, twee locaties die hen nu als vaste gasten uitnodigen en waarnaar ze terugkeerden in het seizoen 2018/19 als ECHO (European Concert Hall Organization) Rising Stars. Tussen 2016 en 2018 werd het Amatis Trio geselecteerd door BBC Radio 3 voor het BBC New Generation Artists-programma en in 2018 maakten ze deel uit van de Verbier Festival Academy in Zwitserland.

Het Amatis Trio komt vandaag naar voor als een van de leidende pianotrio’s onder de nieuwe generatie. Hun toewijding aan nieuwe muziek, aan onderwijsprojecten en het brengen van westerse muziek aan een minder zichtbaar publiek, heeft het Trio er onlangs toe gebracht om tournees in Indonesië en India te ondernemen, op te treden in het National Center for the Performing Arts in Mumbai en masterclasses geven. Zomer 2019 maakte het Amatis Trio hun BBC Proms-debuut met het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Jamie Phillips op het Kings Lynn Festival. In een ‘Amatis Trio and Friends’-programma maakten ze hun debuut op Edinburgh International Festival 2019.

In het seizoen 2019/20 treedt het Trio op in de belangrijkste concertzalen van Europa, waaronder Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall, Konzerthaus Dortmund, Philharmonie Keulen, het Konzerthaus van Wenen, Berlin Philharmonie en Philharmonie Paris. Naast optredens in vele grote concertzalen in Europa maakt het Trio een debuut tour door Zweden en Turkije en is artist in residence aan de Universiteit van Toronto, Canada in 2020. Het trio werd ook benoemd tot faculteitsresidentie van Cambridge University voor de 2019/20 seizoen. De toewijding van het Amatis Trio aan hedendaagse muziek leidde in 2015 tot de oprichting van de ‘Dutch Piano Trio Composition Prize’, waarmee jonge componisten werden aangemoedigd om het pianotrio-repertoire uit te breiden. Het trio heeft sindsdien 15 hedendaagse stukken in opdracht gegeven en in première gebracht – meest recentelijk het pianotrio “Moorlands”, van de Zweedse componist Andrea Tarrodi.

Sinds 2015 werkt het trio intensief samen met Wolfgang Redik (Vienna Piano Trio) en Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en is momenteel ingeschreven voor de Master Studies Kamermuziek aan de Hanns Eisler Universiteit in Berlijn. Het Trio maakt ook deel uit van de European Chamber Music Academy. Andere belangrijke muzikale invloeden zijn onder meer Hatto Beyerle, het Trio Jean Paul, Lukas Hagen, Fabio Bidini, Ilya Grubert, Anner Bylsma, Christian Schuster, Ib Hausmann, Imre Rohmann, Menahem Pressler en Sir András Schiff. Andere prijswinnende onderscheidingen zijn de grootste kamermuziekprijs van Nederland; de Kersjesprijs, de Melbourne International Chamber Music Competition 2018, de International Parkhouse Competition 2015 in de Wigmore Hall, de winnaars van de International Joseph Joachim Competition in Weimar, Duitsland en hun nominatie voor de Dutch Classical Talent Award in 2015/2016.

“Als pianotrio vinden we het bijzonder interessant om muziek te ontdekken die zelden wordt opgenomen of uitgevoerd. We genieten van de artistieke uitdaging om dergelijke werken te interpreteren met onze eigen individuele benadering en het stelt ons in staat om interessante en diverse programmering aan te bieden. Het idee van ontdekken en het opnemen van minder bekende stukken voor onze eerste cd bracht ons ertoe om een prachtig vroeg werk van George Enescu, zijn Trio nr. 1, samen met de jeugdige Benjamin Britten’s Introductie en Allegro op te nemen. Onze eigen stem vinden met deze partituren, vrij van vooropgezette muzikale ideeën of invloeden, is een proces dat ons inspireert. Het is een verkenning die wij als een ervaring van onschatbare waarde beschouwen. Zowel Enescu als Britten vonden inspiratie door Ravel’s muziek en dit leidde ons op zijn beurt naar zijn Piano Trio in A minor, geprezen als een van de grote meesterwerken van de 20e eeuw … ” (Amatis Trio).

Amatis Trio Enescu Britten Ravel cd AVI 8553477