“Kleine weiße Friedenstaube, fliege übers Land; Allen Menschen, groß und kleinen, bist du wohlbekannt.”“Hier lebst du, Unsere liebsten Kinderlieder”, een cd met 12 kinderliedjes uit de ex-DDR, uitgeven door argon hörbuch.

De 93-jarige Erika Schirmer, in 2016 geëerd met het Bundesverdienstkreuz, mocht in 2019 wel een heel speciale verjaardag vieren. Precies 70 jaar geleden schreef ze nl. het liedje, “Kleine weiße Friedenstaube”, een liedje met een simpele melodie en een paar duidelijke woorden, maar die samenvatten wat zo velen wilden. 

Natuurlijk werd haar liedje ook ideologisch misbruikt, maar de impact ervan was groot. Vandaag raakt het opnieuw het hart. “Kleine witte vredesduif” was een kinderliedje dat veel voorkwam in de Duitse Democratische Republiek. Het bestaat uit vier korte strofen, elk met twee verzen. Het werd voornamelijk gezongen op school en bij speciale gelegenheden, bv. op feestdagen. Tekst en melodie werden in 1948 geschreven en gecomponeerd door de kleuterleidster, Erika Schirmer uit Nordhausen. Het was geïnspireerd door het symbool van de vredesduif, die Pablo Picasso in hetzelfde jaar ontwierp als poster voor de Wereldvredesconferentie in Parijs. Een winkelier had in het verwoeste Nordhausen in Thüringen, het motief op een geïmproviseerd bord geplakt. Nu heeft Dirk Michaelis (foto met Erika Schirmer) het opnieuw opgenomen voor deze cd, “Hier lebst du. Unsere liebsten Kinderlieder”, een guitige, mooie uitstap in de wereld van kinderliedjes van de gewezen Ossi.

Het idee was om ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse muur, een bloemlezing van het kinderlied van de DDR aan te bieden. De DDR bestaat niet meer, maar de liedjes zijn gebleven, omdat ze tijdloos, authentiek en doctrinevrij zijn. Ze kunnen op geen enkele manier worden herleid tot een Oost-Duitse levenshouding, het zijn liedjes die ook in het noorden, zuiden en westen functioneren.

Het bijzondere is dat de deelnemende artiesten, o.a. Karat, Katrin Sass, Die Zöllner en Angelika Mann, besloten om zelf een nummer te maken. En, hoe verschillend de liedjes ook zijn, ze hebben één ding gemeen, ze bereiken het hart en het verstand tegelijk. Voor sommigen de soundtrack van hun jeugd, voor anderen, een spannende ontdekkingsreis.

Zo wordt “Leise, Peterle, leise” in de versie van Karat, een betoverende ballade, “Sandmann, lieber Sandmann” klinkt in de versie van de STÜBAphilharmonie met orkestrale kracht, en Bürger Lars Dietrich vertrouwt traditioneel op humor met “Die Geschichte vom fernsehverrückten Frank”, het verhaal van Frank, die dol is op televisie kijken. Natuurlijk zijn er ook liedjes bij van de Reinhard Lakomy (foto), de componist van de Kinder-Hörspielmusical, “Der Traumzauberbaum”. Uschi Brüning (foto), Angelika Mann (foto) en Die Zöllner brengen elk met een geweldige versie van zijn liedjes, hulde aan het in 2013 overleden icoon van het DDR-kinderlied.

De “Club der toten Dichter”, onder leiding van Rainbirds-zangeres Katharina Franck, raakt kinderen met de nieuwe opname van “Kinder (Sind so kleine Hände)”, de klassieker van Bettina Wegner (°1947), die ook bekend werd, gezongen door Dean Reed en Joan Baez. Bayon draagt met “Der Frühling”, een eigen compositie bij. Ze hadden het nummer geproduceerd voor een DDR-uitzendingen in 1983, maar het werd nooit uitgebracht.

Frank Schöbel (foto) koos voor zijn eigen liedje uit de jaren ‘70 en laat zijn “Tokei-ihto” in een nieuw licht schijnen. Hij schreef ook het titelnummer “Hier lebst du”, dat eerst op de plaat, “Komm, wir malen eine Sonne” (1976) verscheen, een plaat die ongetwijfeld in elke Oost-Duitse kinderkamer aanwezig was. Nu zingt actrice Katrin Sass (foto) het nummer. Warm aanbevolen.

Tracklist :

 1. DIE ZÖLLNER: “Der Eierbecher”
 2. KEIMZEIT AKUSTIK QUINTETT: “Die Alte auf der Schaukel”
 3. CLUB DER TOTEN DICHTER mit KATHARINA FRANCK: “Kinder” (Sind so kleine Hände)”
 4. USCHI BRÜNING: “Mondsilbertaufe”
 5. BAYON: “Der Frühling” (Erstveröffentlichung!)
 6. KATRIN SASS: “Hier lebst Du”
 7. DIRK MICHAELIS: “Kleine weiße Friedenstaube”
 8. FRANK SCHÖBEL: “Tokei-ihto”
 9. BÜRGER LARS DIETRICH: “Die Geschichte vom fernsehverrückten Frank”
 10. ANGELIKA MANN: “Mary Lou”
 11. KARAT: “Leise, Peterle, leise”
 12. STÜBAPHILHARMONIE: “Sandmann, lieber Sandmann”

                                                   (Mastering: Guy Sternberg)

Hier lebst du. Unsere liebsten Kinderlieder Bayon Uschi Brüning Bürger Lars Dietrich Club der toten Dichter Karat Keimzeit Akustik Quintett Angelika Mann Dirk Michaelis Katrin Sass Frank Schöbel STÜBAphilharmonie Die Zöllner cd Argon Verlag GmbH ISBN 978-3-8398-4970-5