“Stadt der Nachtigallen”, Berlins perfekter Sound”, een opvallende luisterboek/cd uitgave van Argon Verlag.

De vermaarde experimentalist, David Rothenberg maakte muziek met walvissen en insecten, met water en wind. Hij vond het meest fascinerend geluid weliswaar, het gezang van de Berlijnse nachtegalen, in concurrentie met het stadsgeluid.

Hij laat zich vanuit de lucht boven Berlijn door de stad leiden en spoort deze buitengewone zangvogels op in de grote parken. De filosoof Rothenberg analyseert hun geluid en onderzoekt de vraag waarom ze millennia lang dichters en kunstenaars hebben geïnspireerd. De klarinettist Rothenberg speelt samen met hen en nodigt andere muzikanten uit. Dit is hoe de functie is: City of Nightingales. Het perfecte geluid van Berlijn met muziek, nachtegaal gezangen en de stemmen van Eva Mattes, David Rothenberg en Julian Mehne voor een poëtische ontmoeting met de nachtegaal en een verkenning van de relatie tussen muziek, mensen en hun omgeving.

“Als je een vogel hoort door het lawaai van de grote stad, kan je je bewust worden van het kakofonisch geluid waarin we de dag doorbrengen, dag voor dag, nacht voor nacht. Laat ons pauzeren, uit de stress komen, verkering, foerageren, strijden om te overleven … Laten we luisteren naar wat de walvissen, krekels, vogels zingen, omdat ze dichter bij de kunst van het leven staan dan wij!” (Julian Mehne).

David Rothenberg, geboren in 1962, is een Amerikaanse filosoof en jazzmuzikant. Hij studeerde aan de Harvard University en promoveerde aan de Brown University. Vervolgens reisde hij door Europa en speelde jazzklarinet. Hij is componist, muzikant en professor filosofie en muziek aan het New Jersey Institute of Technology. David Rothenberg maakt live muziek met de geluiden van de natuur, neemt muziek op met andere diersoorten, schrijft boeken en maakt films over dit proces. Zijn boeken en opnames op het gebied van interspecies muziek omvatten “Why Birds Sing on Birds”, “Thousand Mile Song” op walvissen en “Bug Music” op insecten. Deze werken zijn vertaald en waren het onderwerp van documentaires en radioprogramma’s in veel landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Finland, Denemarken, het VK en de Verenigde Staten, waaronder het BBC tv-programma, Why birds sing.

Rothenberg heeft ook Sudden Music, Blue Cliff Record, Hand’s End en Survival of the Beautiful geschreven. Als muzikant heeft Rothenberg opgetreden en opgenomen met Pauline Oliveros, Peter Gabriel, Ray Phiri, Suzanne Vega, Scanner, Elliot Sharp, Iva Bittová en het Karnataka College of Percussion. Zijn cd, “One Dark Night I Left My Silent House”, een duet met pianiste Marilyn Crispell, kwam in 2010 uit op ECM. Hij werkte ook samen met neurowetenschappers aan een reeks projecten die muzikaal begrip probeerden te brengen voor wetenschappelijke methoden om dierengeluiden te begrijpen, en hij werkt aan nieuwe manieren om dierenmuziek te visualiseren, terwijl hij doorgaat met het samenbrengen van een steeds groter assortiment internationale medewerkers om samen te werken met de geluiden van andere soorten.  Uit het Engels vertaald door Silvia Morawetz met de spreekstemmen van Eva Mattes, David Rothenberg en Julian Mehne Feature mit Musik + Nachtigallen-Gesang (56 Min. 1)

David Rothenberg Stadt der Nachtigallen Berlins perfekter Sound Duits argon hörbuch/cd Argon Verlag GmbH ISBN 978-3-8398-1790-2