Verfrissende “Giuseppe Sammartini, Sonatas for recorder and basso continuo, Vol.1”, door Andreas Böhlen, blokfluit, op het label Aeolus.

De expressieve sonates van Giuseppe Sammartini zijn nog vrij onbekend, en sommige zijn hier zelfs voor het eerst opgenomen. De composities van Sammartini klinken vaak ongewoon en onthullen bizarre verrassingen en diepe emoties.

Giuseppe Sammartini (1695–1750) was de zoon van een uitgeweken, Franse musicus. Hij en zijn broer Giovanni Battista, waren nl. de zonen van de Franse hoboïst, Alexis Saint-Martin, die zich in Milaan, Alessio Sammartini noemde. Hun moeder, Gerolama de Federici, was afkomstig uit een Milanese familie van hoboïsten. Giuseppe en zijn broer groeiden op in Italië en begonnen daar hun carrière. Giovanni maakte carrière in Milaan en Giuseppe behoorde na verschillende jaren als hoboïst in het orkest van het Teatro Regio Ducal in Milaan gespeeld te hebben, tot de vele Italiaanse musici uit de barok die naar Londen trokken.

Het orkest van Händels operagezelschap in het King’s Theatre bestond uit uitstekende muzikanten, waaronder de in Milaan geboren Giuseppe Sammartini, voor wie Londen ook een nieuwe thuis werd. Hier slaagde hij niet alleen als hobovirtuoos, maar ook als componist. Charles Burney prees zijn muziek “vol kunst, originaliteit en vuur”. Händel heeft trouwens verschillende van de prachtige hobo solo’s in zijn opera’s, speciaal voor Giuseppe Sammartini gecomponeerd, en naar het schijnt bestond er zelfs rivaliteit tussen de stem van de befaamde sopraan-castraat Farinelli en de klank van de hobo van Sammartini. Ook de uit Modena afkomstige, Giovanni Battista Bononcini (1670-1747), die van 1720 tot 1732 in Londen woonde, waar hij in populariteit moest wedijveren met de in 1712 gearriveerde Händel, nodigde Giuseppe Sammartini vaak uit om de hobopartijen in zijn opera’s te spelen.

De hier gepresenteerde sonates uit de Biblioteca Palatina in Parma, werden weliswaar hoogstwaarschijnlijk in Italië gecomponeerd. Andreas Böhlen bespeelt copies blokfluiten van Steenbergen, Jacob Denner en Stanesby junior, en de continuo bestaat uit internationale specialisten uit Italië, Zwitserland en Duitsland. Een tweede cd met sonates van Sammartini is overigens in voorbereiding. Geproduceerd als SuperAudio cd, presenteren de musici versies in zowel high-en stereo als surround sound. Het bijbehorend boekje bevat een uitgebreid artikel van de Amerikaanse blokfluitexpert, David Lasocki. Gezien hun originaliteit en kwaliteit, gekenmerkt door diepe emotionaliteit, is deze cd een aanrader. De uitvoerders zijn Andreas Böhlen, blokfluit, Michael Hell, klavecimbel, Daniel Rosin, cello en Pietro Prosser, luit.

Giuseppe Sammartini Sonatas for recorder and basso continuo, Vol.1 Andreas Böhlen Michael Hell Daniel Rosin Pietro Prosser cd Aeolus AE 10306

https://www.stretto.be/2017/06/08/heerlijke-sammartini/