Guillaume Martin, “Socrates op de fiets, een filosofische Tour de France” en Elke Wiss, “Socrates op sneakers, filosofische gids voor het stellen van goede vragen”, 2 bijzonder originele en aanstekelijke uitgaven van Balans en Ambo|Anthos.

Topwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. Om af te rekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam, neemt Martin ons in Socrates op de fiets mee achter de schermen van de wereld van het topwielrennen – én zet hij ons aan het denken.

‘We moeten doen als een denker en denken als een doener,’ zei Bergson al. Hoe zouden Socrates, Aristoteles, Nietzsche en consorten het aanpakken als ze aan de start stonden van de Tour de France? Zou de intelligentie van deze merkwaardige sporters, deze ‘wielosofen’, voldoende zijn om de zo felbegeerde gele trui te veroveren? Op de fiets, zo wordt al snel duidelijk, verandert ons besef van tijd en ruimte en neemt contemplatie andere wegen dan we gewend zijn. Zo kan het gebeuren dat Heidegger in een greppel terechtkomt, Socrates de kop van het peloton overneemt en Sartre de Franse ploeg coacht. Een ding is duidelijk: fysieke topprestaties hoeven niet in strijd te zijn met intellectuele activiteiten. Socrates op de fiets (“Socrate à vélo. Le Tour de France des philosophes”) is speels en onderhoudend, een betoog vol diepzinnige gedachten en een enerverend wielerboek in een.

In Socrates op sneakers leert Elke Wiss de kunst van het vragen stellen aan de hand van Socrates en andere beroemde filosofen, zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding.

Met “Socrates op sneakers” tackelt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek. In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. Veel van onze gesprekken hebben daardoor meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek?

In “Socrates op sneakers” leert Elke Wiss je hoe je dat doet. Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat zij zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe we er beter in worden. Socrates op sneakers leert je de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Met een ander, én met jezelf.

Na zijn baccalaureaat studeerde de Franse wielrenner, Guillaume Martin (°1993) (foto), filosofie en behaalde in 2015, een masterdiploma aan de universiteit Paris-Nanterre. Dat jaar won hij ook Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en de vijfde etappe in de Ronde van de Toekomst. Hij is de auteur van het toneelstuk, “Platon vs. Platoche”, en in 2019 publiceerde hij zijn boek, “Socrate à vélo”.

Elke Wiss is theatermaker en praktisch filosoof. Ze schrijft en regisseert voorstellingen en geeft diverse trainingen en workshops in praktische filosofie en de kunst van het vragen stellen. Ook voert Elke socratische gesprekken binnen organisaties en geeft ze individuele filosofische consulten.

Guillaume Martin Socrates op de fiets, een filosofische Tour de France 191 bladz. Uitgeverij Balans ISBN- 9789463820738

Elke Wiss Socrates op sneakers, filosofische gids voor het stellen van goede vragen 256 bladz. Uitg. Ambo|Anthos ISBN 9789026346897