Jazz Heroes. “Oscar Pettiford, Baden-Baden 1959, Karlsruhe 1958”, op het label SWR Jazz Haus. Grandioos!

Iedereen die met Pettiford werkte, was enthousiast over zijn gedurfde melodieuze ideeën en de swing van zijn spel. Tussen de herfst 1958 en de zomer van 1959 resulteerden deze sessies in een reeks unieke opnames, meestal standards, die de afwisselende ensembles een harmonische basis gaven om te improviseren. Op de cd staan de Studio Recordings in Baden-Baden, 1958/59 en 2 Live Recorded opnames in de Stadthalle van Karlsruhe in december 1958.

SWR JAZZHAUS is een Duits platenlabel, opgericht in 2011 door de SWR Media Services en Arthaus Musik. Op SWR JAZZHAUS brengt de Südwestrundfunk (SWR) live concerten of studio-opnames uit hun archieven in Stuttgart, Baden-Baden en Mainz. De SWR begon al in 1957 met het uitzenden van jazzuitzendingen op radio en TV. Met meer dan 3.000 uur aan jazzradio-opnames (en 500 uur aan TV-materiaal) met meer dan 400 verschillende ensembles en solisten, vertegenwoordigt het SWR-archief een van de grootste ongepubliceerde collecties live jazz wereldwijd. SWR JAZZHAUS publiceert geleidelijk een deel van deze muzikale archiefschat. De originele tapes worden opnieuw geremasterd in hoogwaardige kwaliteit en uitgebracht op cd, dvd en vinyl. Alle SWR JAZZHAUS-releases zijn ook beschikbaar op de gangbare digitale muziekplatforms. Actueel bevat de SWR JAZZHAUS-catalogus meer dan 40 releases met de grote sterren van de Duitse en internationale jazzscene – Duke Ellington, Benny Goodman, Zoot Sims, Chet Baker, Oscar Pettiford, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Tony Scott, Jutta Hipp, Albert Mangelsdorff, Hans Koller en nog veel meer.

Eén van de grootste fans van Oscar Pettiford was Joachim-Ernst Berendt (1922-2000) (foto), jazzredacteur van de Südwestfunk Baden-Baden. Na een All Star-tournee in Europa in 1958 besloot Pettiford naar Duitsland te verhuizen. Berendt ging direct aan de slag en organiseerde een reeks studio-afspraken met bandleden voor zijn voorname, Amerikaanse gast. Deze omvatten niet alleen lokale talenten zoals trompettist Dusko Goykovich, klarinettist Rolf Kühn en drummer Hartwig Bartz, maar ook meer gevestigde artiesten zoals saxofonist Hans Koller en gitarist Attila Zoller. Amerikaanse collega’s, onder wie drummer Kenny Clarke en saxofonist Lucky Thompson, voegden zich af en toe bij het team en vormden prachtige combo’s. Van zijn kant bedankte Pettiford hen met geïnspireerde welsprekendheid op zijn instrument. De komende jaren werden er een flink aantal opnames gemaakt, voornamelijk van standards, maar ook met Pettiford-hits als “Blues in the Closet”. Deze opnames documenteren een meester in de bebop swingende groove op bas.

Oscar Pettiford (O.P.) (1922-1960) was een Amerikaanse contrabassist, cellist, componist en arrangeur uit Oklahoma. Hij was naast Charlie Parker en Dizzy Gillespie één van de wegbereiders van de bebop. In 1937 werd hij ontdekt door, Milt Hinton en Ben Webster, twee musici uit het orkest van de legendarische “hi-de-ho”, “Minnie the Moocher”, Cab Calloway (foto). In 1942 ontmoette hij de saxofonist Coleman Hawkins en speelde hij als 20-jarige! in het Savoy Hotel in Chicago, een jamsessie met … Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Eind 1945 begon Pettiford een eigen trio met onder meer de pianist, Spaulding Givens (Nadi Qamar), en ging hij spelen in het orkest van Duke Ellington, als opvolger van de overleden Jimmy Blanton (1918-1942), die op 23-jarige leeftijd overleed aan tuberculose. In 1948 speelde Pettitford in de trio’s van de pianisten, Erroll Garner en George Shearing.

In de jaren ‘50 speelde Pettiford als een van de meest gevraagde bassisten, mee op opnames van o.a. Miles Davis, Teddy Charles, Kenny Dorham, Art Blakey, Clark Terry, Lee Konitz, Sonny Stitt, Lionel Hampton, Ray Charles, Sonny Rollins, Mildred Bailey, Helen Humes en Helen Merrill, en maakte ook opnames met Charles Mingus (met Mingus op bas, Pettiford op cello) en Thelonious Monk. In september 1958 kwam Pettiford voor een reeks Jazz from Carnegie Hall-concerten, georganiseerd door de Jazz producent en impresario, Norman Granz, naar Europa. Granz wijdde zich o.a. aan het management van Ella Fitzgerald, Oscar Peterson en deels ook aan Duke Ellington en Jazz at the Philharmonic. In Parijs werkte Pettitford met de Amerikaanse jazztrompettist, Donald Byrd en met de Belgische tenorsaxofonist uit Luik, Bobby Jaspar, en in Duitsland met onder meer de Weense saxofonist, Hans Koller. Tevens werkte hij hier samen met Amerikaanse musici die zich eveneens in Europa hadden gevestigd, onder wie Bud Powell en Kenny Clarke. Vanaf ongeveer 1958 woonde hij in Kopenhagen, waar hij, o.a. met Don Byas en Stan Getz, optrad in jazzclub “Café Montmartre

Toen Oscar Pettiford in september 1958 voor het eerst naar Duitsland kwam, kon hij het enthousiasme waarmee zijn muziek daar werd ontvangen nauwelijks geloven. Niet dat hij tot dan toe geen succes had gehad, hij was immers een pionier op het gebied van bebop in het kwintet van Dizzy Gillespie en Max Roach, nog vóór de doorbraak van Charlie Parker. Het was het begin van een nieuw jazztijdperk en daarmee werd de bas een solo-instrument. In Stuttgart ontmoette Pettiford 15 jaar later Joachim-Ernst Berendt, die hem onmiddellijk overhaalde om te komen opnemen in Baden-Baden, waarbij hij de hulp inriep van de beste solisten die Europa destijds te bieden had, Hans Koller en Attila Zoller, trompettist Dusko Goykovich, pianist Hans Hammerschmid en de eersteklas klarinettist, Rolf Kühn. Kenny Clarke en Lucky Thompson werden uit Parijs gehaald.

Pettifords duet met Goykovich op Gershwins “But Not For Me” is levendig maar elegant; Koller’s geeft een coole interpretatie van “The Nearness Of You”, voor de bas zijn melodieuze kracht laat horen, en in “All The Things You Are” laat Pettiford zien wat de cello kan doen als solo-instrument. Oscar Pettifords verhuisde naar Baden-Baden en vervolgens naar Kopenhagen, toerde en speelde koortsachtig. In september 1960 overleed de legendarische bassist, aan de gevolgen van een virus, verwant aan polio. Hij overleed echter op 8 september 1960, op 37-jarige leeftijd, minder dan twee jaar na zijn aankomst in Europa.

De musici zijn Oscar Pettiford (b, cello), Dusko Goykovich (tp), Lucky Thompson (ss), Hans Hammerschmid (p), Hartwig Bartz (dr), Rolf Kühn (cl), Jimmy Pratt (dr), Hans Koller (ts), Attila Zoller (g), Kenny Clarke (dr), Helmut Brandt, Helmut Reinhardt, Johnny Feigl (bs) en Rudi Flierl (as).

Tracklist :

1.George Gershwin

Girl Crazy, Act II: But Not for Me

2.Duke Ellington

Sophisticated Lady

3.Charlie Christian

A Smooth One

4.Hans Koller

O.P.

5.Rolf Kühn

Minor Plus A Major

6.Raymond Hubbell

The Big Show: Poor Butterfly

7.Hans Koller

Amusia

8.Oscar Pettiford

My Little Cello

9.Hoagy Carmichael

The Nearness of You

10.Jerome Kern

Roberta: Yesterdays

11.Very Warm for May: All the Things You Are

12.Oscar Pettiford

Blues in the Closet         

13.Hans Hammerschmid

Big Hassle

14.Hemlut Brandt

Atlantic      

15.Jerome Kern

Very Warm for May: All the Things You Are (Live at Stadthalle Karlsruhe, 3 December 1958)

16.Oscar Pettiford

Blues in the Closet (Live at Stadthalle Karlsruhe, 3 December 1958)

Oscar Pettiford, Baden-Baden 1959 Karlsruhe 1958 cd SWR Jazzhaus JAH-419

https://www.stretto.be/2017/08/17/klara-presenteert-100-jaar-jazz/

https://www.stretto.be/2017/04/06/de-grote-jazzklassiekers-verzameld/