Nienke Denekamp & René Van Blerk, “De grote van Gogh atlas”, uitgegeven door Rubinstein. Een prachtuitgave!

Aan de hand van de grote Van Gogh Atlas kan u Vincent Van Gogh volgen langs alle plaatsen waar hij woonde en werkte, van Zundert tot Auvers-sur-Oise. Reis mee naar de plaatsen waar Van Gogh de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn. In 2015 werd Vincent van Goghs 125ste sterfjaar herdacht met een internationaal programma. De “Stichting Van Gogh Europe”, een samenwerkingsverband tussen zo’n 30 instellingen, eerde in het herdenkingsjaar, de Nederlandse kunstenaar met een internationaal programma in vier landen die van betekenis waren voor het leven en werk van de kunstenaar. Vier instellingen stonden aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe, het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant, en Mons/Bergen 2015, Culturele Hoofdstad van Europa.

Vincent van Gogh (1853-1890) leefde in een spannende tijd. De moderne wereld was volop in beweging door de opkomst van een wijdvertakt spoorwegnet in Europa. En Vincent bewoog mee! In  “De Grote Van Gogh Atlas” volgt u Vincent langs alle dorpen en steden waar hij woonde, en ziet u hoe zijn wereld er in die tijd uitzag, van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk, tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs. Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen gebruikte.

De Grote Van Gogh Atlas toont aan de hand van honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal, het leven van Van Gogh. U volgt hem in 21 chronologisch geordende hoofdstukken langs meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Van Zundert (1853-1869), Zevenbergen en Tilburg, over Nuenen, en Parijs, naar Arles, Saint-Rémy-de-Provence en Auvers-sur-Oise.  Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen, in honderden schilderijen en tekeningen vastlegde.

Zijn geboorteplaats Zundert, het Brabants dorpje waar zijn vader dominee was, de Borinage 1878-1880, “De Aardappeleters”, de dorpelingen uit Nuenen, die hij in 1885 schilderde, naar Zevenbergen op kostschool en bij een gezin in Tilburg, als 16-jarige in Den Haag in de kunsthandel van zijn oom, Goupil & Cie, als 23-jarige  naar het Britse Ramsgate, om daar hulponderwijzer te worden, Londen om er een vestiging van Goupil te bezoeken, kostganger in het voorstadje Welwyn, zijn overplaatsing naar de vestiging van Goupil in Parijs,  1886-1888, een boekhandel in Dordrecht, Auvers-sur-Oise 1890, het zijn maar enkele van de vele plaatsen waar Van Gogh woonde en werkte

De Grote Van Gogh Atlas verscheen gelijktijdig in een Nederlandse, Franse en Engelse vertaling en werd uitgegeven in samenwerking met het Van Gogh Museum. De Grote Van Gogh Atlas is magnifiek geschreven door Nienke Denekamp (schrijver) (foto), René van Blerk (foto) (senior educator Van Gogh Museum) in samenwerking met Teio Meedendorp (foto) (kunsthistoricus en onderzoeker Van Gogh Museum), en werd vormgegeven door Yolanda Huntelaar (foto) (Werkplaats Amsterdam).Niet te missen!

Nienke Denekamp, René Van Blerk De grote van Gogh atlas 180 bladz. geïllustreerd uitg. Rubinstein ISBN 9789047617983

https://www.stretto.be/2022/05/20/pauline-vijverberg-de-achtste-zonnebloemen-de-zoektocht-naar-van-goghs-verdwenen-schilderij-een-uitgave-van-just-publishers/

https://www.stretto.be/2020/05/22/straks-waarheen-naar-de-wartburg-in-eisenach-gaan-luisteren-naar-de-geitenfagot-in-arnstadt-en-van-koeien-kothen-naar-koffieconcerten-leipzig-govert-jan-bach-de-grote-bach-atlas/#more-31407