Alex Kershaw over “De invasie. De onvergetelijke geschiedenis van de helden van D-day”, uitgegeven door Balans, en D-Day op 2 cd’s, uitgegeven door Le chant du monde.

In de vroege uren van 6 juni 1944, dit jaar precies 75 jaar geleden, begon D-day: de grootste invasie van onze geschiedenis. In zijn verbijsterend epos ‘De invasie’ volgt militair historicus Alex Kershaw de lotgevallen van de mannen die de eerste – en gevaarlijkste – missies moesten uitvoeren om deze historische operatie tot een goed einde te brengen. Zij bepaalden het lot van Hitlers Fort Europa en daarmee de geschiedenis van de twintigste eeuw.

Het was 0.15 uur in de ochtend van 6 juni 1944, de belangrijkste dag van de twintigste eeuw. De eerste Amerikanen waren in Frankrijk. Op 6 juni 1944 landden nl. ongeveer 73.000 Amerikanen in Normandië. Meer dan tweeduizend! brachten het ultiem offer met verreweg de hoogste verliezen op Omaha Beach met meer dan negenhonderd doden. Er waren onnoemelijke daden van grote durf en brutaliteit door frontale aanvallen op machinegeweren. Hun “succes” ging af van moed en agressie.

Precies 75 jaar geleden vertrokken op 6 juni 150.000 geallieerde militairen uit Portsmouth, Engeland om in de nacht van 5 op 6 juni te landen op de Normandische kust. Driehonderd nog levende veteranen waren vandaag aanwezig bij de herdenking in Portsmouth.

Met grote kennis van zaken beschrijft Kershaw de onvergetelijke ervaringen van de eerste Amerikaanse parachutist die in Normandië landde. De Britse piloot van een zweefvliegtuig, die constant luchtafweergeschut trotseerde om uiteindelijk vlak naast de vitale Pegasus Brug te crashen. Twee Canadese broers, die hun troepen op Juno Beach leidden, onder vernietigend vuur. Een Frans commando, die vanuit Engeland terugkeerde naar zijn vaderland en tot het uiterste vocht om de Duitse stellingen uit te schakelen.

Het resultaat was een epos over van-man-tot-mangevechten, moed, volharding en uitzonderlijke heroïek, gebaseerd op Kershaws intieme kennis van het slagveld van Normandië en zijn diepe vriendschappen met overlevenden van D-day. Dat levert, 75 jaar later, een verrassend nieuwe kijk op de langste dag van de Tweede Wereldoorlog.

In zijn verbijsterend epos “De invasie”, volgt militair historicus Alex Kershaw de lotgevallen van de mannen die de eerste en gevaarlijkste missies moesten uitvoeren.

Wil u zich sonoor documenteren, dan kan u terecht bij de originele dubbel cd uitgave van “Le chant du monde”. Gesproken en gezongen, bieden deze twee cd’s een treffend sonoor beeld van de gebeurtenissen rond de bezetting en de bevrijding. Fragmenten uit filmmuziek vervolledigen deze heel professionele en originele documentaire. Warm aanbevolen!

Alex Kershaw (°1966) is journalist en schrijver van vele bestsellers over de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren in Groot-Brittannië, studeerde in Oxford en woont tegenwoordig in de Verenigde Staten.

Alex Kershaw De invasie. De onvergetelijke geschiedenis van de helden van D-day 352 bladz. UItg. Balans ISBN 9789463820295

D-Day – Un Voyage Musical Du Souvenir:A musical Journey of Memory 2 cd Le Chant du Monde CM274311213