“BARJANSKY, Complete Piano Works – 1”  door Julia Severus op het label Grand Piano. Een ontdekking!

Adolf Barjansky (1851-1900) werd geboren in Odessa in een welvarende joods-Russische familie en volgde zijn muzikale opleiding in Wenen, Parijs en Leipzig, waar hij piano studeerde bij Carl Reinecke en Salomon Judassohn. Barjansky componeerde relatief weinig werken, maar zijn aantrekkelijke en originele pianomuziek onthult de invloed van Schubert, Beethoven en Brahms met een schat aan Russische kleur.

Adolf Barjansky werd geboren in Odessa in 1851 als zoon van de rijke horloge- en sieradenwinkel Solomon Barjansky. Hij kreeg zijn muzikale opleiding van de Praagse pianist en componist Ignaz Tedesco, die zich in Odessa vestigde en een uitstekende reputatie had als leraar. Tot zijn leerlingen behoorde o.a. de pianiste Rosa Kaufmann, de moeder van Boris Pasternak. Later studeerde Barjansky in Leipzig, Wenen en Parijs. Zijn relatief klein oeuvre, dat hij voornamelijk componeerde tussen 1892 en 1900 en dat werd uitgegeven door August Cranz in Hamburg en Breitkopf & Härtel in Leipzig, omvat naast werken voor piano, een sonate voor cello en piano, een pianotrio, een pianokwartet en twee strijkkwartetten.

Barjansky woonde met zijn gezin in Odessa ((foto van het theater) en was ook een genereuze weldoener. In 1897 schonk hij de som van 15.000 roebel aan de School voor Blinden in Odessa. Barjansky, wiens datsja tegenover de blindenschool stond, bezocht de school regelmatig, kwam er vaak met zijn gezin, informeerde naar de vorderingen van de kinderen, hun behoeften, hielp hen, en gaf hen kleding. Adolf Barjansky ruimde de plaatselijke tuin op en verfraaide deze tegelijkertijd door zelf nieuwe bomen te planten. Adolf Barjansky overleed in 1900 in Odessa.

Zijn eigen kinderen, de violist Melitta Barjansky (1888-1959), die in St. Petersburg studeerde bij Leopold Auer, de pianist Mikhail Barjansky (1880-1932) en de internationaal bekende cellist, Alexander Barjansky (1883-1946) (foto), vormden het Barjansky Trio. De naam Barjansky is tegenwoordig vooral bekend door de zogenaamde Barjansky-Stradivarius, de cello die Alexander Barjansky bespeelde tijdens zijn solocarrière en waarop hij het celloconcert van Frederick Delius in première bracht.

Op de cd staan de Fantasy Pieces, Op. 9, de Pianosonate No. 1, Op. 7 en de 6 Piano Pieces, Op. 10 (No. 1. Near the Sea, No. 2. Remembrance, No. 3. Lullaby, No. 4. Scherzo, No. 5. A Happy Home, No. 6. Devotion). De bijwijlen romantisch gedreven en lyrische zes Fantasy Pieces, op. 9 verschenen in 1895 en zijn Barjansky’s eerste bekende werk voor piano solo. De 6 pianostukken zijn impressionistisch en stralend, terwijl de grootschalige Pianosonate nr. 1, ruimtelijkheid gebruikt als een belangrijk expressiemiddel, en een moderne eenvoud combineert met transparantie van structuur, die anticipeert op het 20ste-eeuws minimalisme. Een ontdekking! Warm aanbevolen.

Julia Severus (°1968) begon op vierjarige leeftijd met pianospelen. Ze studeerde af aan de Universität der Künste in Berlijn en aan het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou, waar ze piano studeerde bij Mikhail Voskresensky en Lev Naumov. Ze wilde het repertoire van het piano-ensemble verkennen en richtte het Aurora Duo en Quartet op, waarmee ze tal van premières en wereldpremières uitvoerde, waaronder Rodion Shchedrins “Hommage a Chopin” in aanwezigheid van de componist. Ontdek voor de gelegenheid ook haar cd met Rachmaninovs pianotranscripties (Naxos 8.573468). Geïnteresseerd in transversaliteit van de historische articulatiepraktijk, schreef ze haar proefschrift aan de Technische Universität Berlin over Bachs articulatiepraktijk en toepassingsmogelijkheden in zijn pianowerken, met publicaties in Die Musikforschung en Concerto – Das Magazin für Alte Musik.

 Met haar collega Alina Luschtschizkaja maakte Julia Severus de eerste opname van de complete Tsjaikovski-balletsuites (Naxos 8.570418). Haar solo-opnames van  Francks vroege pianowerken (Naxos 8.572901) en Bizets complete solo-pianowerken (Naxos 8.570831-32) worden alom geprezen. De laatste werd gepresenteerd op Le Carrefour de Lodéon en Les Stars du Classique, Frankrijk, werd bekroond met de CD van de week door RBB, Duitsland en geprezen door The Guardian. Julia Severus woont en werkt in Parijs en Berlijn.

BARJANSKY Complete Piano Works – 1 Julia Severus cd Grand Piano GP796

https://www.stretto.be/2019/10/24/trio-elegiaque-van-rachmaninoff-en-trio-en-opera-and-song-transcriptions-voor-piano-van-tchaikovsky-op-de-labels-cd-grand-piano-en-dynamic-het-summum-van-muzikale-intimiteit/