Russische muziek voor strijkers. “Russian Colours” door  Camerata Tchaikovsky o.l.v. Yuri Zhislin, op het label  Orchid Classics. Magnifiek!

Na het succes van hun debuut cd op Orchid Classics, keren Yuri Zhislin en “Camerata Tchaikovsky” terug met een weelderig programma vol Russische muziek. Op hun cd staat muziek van Anton Arensky (1861-1906), Alexander Borodin (1833-87), Alexander Glazunov (1865-1936), Sergey Rachmaninov (1873-1943) en Tsjaikofski (1840-1993).

Op de cd staan Glazunov: Saxophone Concerto in E flat major, Op. 109, Arensky: String Quartet No. 2 in A minor, Op. 35, Tchaikovsky: String Quartet No. 1 in D major, Op. 11, Borodin: String Quartet No. 2 in D major en Rachmaninov: Vocalise, Op. 34 No. 14.

Deze nieuwe cd bevat magnifieke, romantische werken van componisten als vertegenwoordigers van de verschillende muzikale stromingen die tot bloei kwamen in het 19e-eeuws en vroeg 20e-eeuwse Rusland. Borodin was een van de nationalistische Russische vijf en de Nocturne uit zijn strijkkwartet nr. 2 is een van zijn meest verbluffende creaties. Tsjaikovski werd beïnvloed door Duitse muziek, maar putte ook dichter bij huis uit volksstijlen, zoals in zijn ontroerend en beeldschoon Andante cantabile uit zijn strijkkwartet nr. 1.

Zowel Rachmaninov als Arenski werden op hun beurt sterk beïnvloed door Tsjaikovski. Rachmaninovs beroemde Vocalise is een prachtig lied zonder woorden, en Arensky’s Variaties op een thema van Tchaikovsky, is een sierlijk eerbetoon aan zijn held. Alles behalve de compositie van Arensky, is speciaal voor deze opname gearrangeerd door Yuri Zhislin. Camerata Tchaikovskys debuut op Orchid kreeg veel bijval. Ook nu is hun spel zelfverzekerd, strak, nauwkeurig en boeiend. 

Door The Strad beschreven als een ‘virtuoos met een echt romantisch temperament’, geniet Yuri Zhislin van een actieve en illustere carrière als solist en kamermusicus. In 1991 ging Yuri naar het Royal College of Music in Londen, waar hij studeerde bij zijn vader en later bij Dr. Andrievsky. In 1993 won hij de titel van BBC Radio 2 Young Musician of the Year won. De orkesten waarmee Yuri optrad waren onder meer het Oxford Philharmonic , het BBC Concert Orchestra, de London Mozart Players, de Litouwse Staatssymfonie en de Santiago de Chile Symphony, om er maar een paar te noemen. Zhislin maakte zijn recitaldebuut in de Carnegie Weill Hall in New York in 2014 en verscheen op de grote concertzalen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Australië en Japan.

Zijn discografie omvat een recital-cd die in 2005 op het SOMM-label werd uitgebracht, een Duo’s-viool / altviool-cd voor het Naxos-label in 2009, en een strijktrio-cd voor het Nymbus Alliance-label met Dmitry Sitkovetsky op viool en Luigi Piovano op cello. Yuri is een fervent kamermusicus en heeft samengewerkt met artiesten als Maria-Joao Pires, Maxim Vengerov, Barry Douglas en Natalie Clein en vele anderen. De Russische Virtuoos van Europa, in 2004 opgericht door Yuri, is een ensemble van uitstekende strijkers uit Europa. Ze hebben onlangs tours naar zowel Zuid-Amerika als Rusland afgerond en een debuut-cd uitgebracht op Orchid Classics, die goede recensies ontving en in april 2016 door de BBC Music Magazine werd verkozen tot cd van de maand. Yuri is een professor in viool en altviool aan het Royal College of Music in Londen en is een veelgevraagd gasthoogleraar aan de European Summer Academies.

Russian Colours Camerata Tchaikovsky Glazunov ArenskyTchaikovsky Borodin Rachmaninov Yuri Zhislin cd Orchid Classics ORC100136