Subtiele “Flute Sonatas” en “Trios” van Devienne door Joanna Marsden en Le Petit Trianon, op de labels Centaur en ricercar. Heerlijk!

Francois Devienne (1759-1803) was fluitist en fagottist. De werken op deze nieuwe release zijn enkele van zijn beste composities, en ze zijn prachtig uitgevoerd op historische instrumenten.

Joanna Marsden, een fluitiste uit Montréal, Québec, trad onlangs op in België, Canada, Mexico, Nederland, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Als eerste prijswinnaar op de Musica Antiqua Brugge Internationale wedstrijd voor klavecimbel in 2012, wordt de Canadese klavecinist en organist Mark Edwards, ondertussen erkend voor zijn boeiende uitvoeringen, die de luisteraar met alle middelen van zijn instrument, naar nieuwe en onvoorspelbare regio’s brengt. Sinds 2016 is hij universitair docent klavecimbel aan het befaamd Oberlin Conservatorium in Oberlin, Ohio.

Devienne werd als veertiende kind van een zadelmaker geboren, en kreeg les van zijn oudste broer, die hem verschillende instrumenten leerde spelen. De fluit leerde hij spelen door de eerste fluitist van het orkest, Felix Rault. Meesterlijk beheerste hij later ook de fagot. Op 10-jarige leeftijd componeerde hij zijn eerste werken, die door het militair muziekkorps van het Koninklijk Cavalerieregiment “des Cravates”, uitgevoerd werden, waarvan hijzelf ook lid was. Vanaf 1779 speelde Devienne in het orkest van de Parijse opera en een jaar later werd hij er eerste fluitist. Een tijd lang werkte hij ook als kamermusicus van de Kardinaal de Rohan en als lid van de Zwitserse Garde.

Zijn solistendebuut maakte hij 1782 bij de Concerts Spirituels, waar hij zijn eerste fluitconcert uitvoerde. Vanaf 1789 speelde hij als fagottist in het orkest van het “Théâtre de Monsieur” in Parijs. Eveneens was hij in 1790 actief lid van het harmonieorkest van de Franse Garde Nationale, en was hij één van de belangrijkste figuren in het Parijs muziekleven gedurende de periode van de Franse revolutie. Na de oprichting van het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs in 1795, werd hij er de eerste fluitdocent. Lijdend aan een zenuwkwaal kwam hij 1803 terecht in de instelling, “Asile de Charenton” in Parijs, waar hij kort daarna overleed.

Zoals veel musici die tijd, was Devienne ook vrijmetselaar. Hij was nl. lid van de loge Olympique. Devienne componeerde 7 concertante symfonieën, 14 fluitconcerti, 5 fagotconcerti, 25 kwartetten en kwintetten voor verschillende bezettingen, 46 trio’s, 147 duo’s en zo maar eventjes 67! sonaten. Op deze cd hoort u zuiver, mooi gefraseerd en transparant spel, dat sonoor extra reliëf krijgt door een doordacht en perfect uitgebalanceerd samenspel. Bijzonder mooi. De Centaur cd werd opgenomen in de Église St-Augustin-de-Mirabel in Mirabel, Québec, Canada. Warm aanbevolen.

François Devienne (1759-1803), soms ook wel de ‘Franse Mozart’ genoemd, stond bekend om zijn talenten als fluitist en fagottist. Hij was een van de eerste professoren aan het Conservatorium van Parijs, opgericht in de beginjaren van de Republiek. Devienne wijdde een groot deel van zijn composities, in verschillende vormen, aan de twee instrumenten, fluit en fagot, waarvan hij een virtuoze exponent was.

Op het programma van de nieuwe Ricercar cd staan een aantal van zijn Trio’s (op. 60, 1, 2 en 3, en op. 17, 4 en 5), die op hun beurt de viool en de cello combineren met de twee blaasinstrumenten. Deze werken bezitten alle charme van de galante esthetiek die zich aan het einde van de 18de eeuw ontwikkelde, samen met een zekere hang naar virtuositeit. De uitvoerders zijn Amandine Solano (viool), Cyril Poulet (cello), Olivier Riehl (traverso) en Xavier Marquis (fagot).

“Le Petit Trianon” is een ensemble met een variabele bezetting, gevestigd in Genève. Opgericht door Amandine Solano, Cyril Poulet en Olivier Riehl, navigeert het ensemble tussen trioprogramma’s en grotere kamermuziekprogramma’s, van Franse of Italiaanse muziek tot Duitse muziek, van vroege orkestmuziek van het eind van de 17de eeuw, tot klassieke trio’s die honderd jaar later werden gecomponeerd. In 2016, nieuwsgierig naar nieuwe horizonten en met de wil terug te keren naar de Louis XV-stijl, al haar zachtheid, theatraliteit en capriolen, wijdden ze hun eerste opname aan de triosonates van de Boismortier, uitgegeven door het prestigieus Ricercar-label, en bekroond met wel vijf diapasons. Voor deze opname werd het ensemble verrijkt door de klavecinist, Paolo Corsi en de fagottist Xavier Marquis.

Devienne Flute Sonatas Joanna Marsden, flute Mark Edwards, harpsichord cd Centaur CRC3675

FRANÇOIS DEVIENNE TRIOS Le Petit Trianon cd Ricercar RIC 416