“Choo Choo Ch’Boogie, Louis Jordan & his Tympany Five”, op het label Retrospective. Rhythm-and-blues!

Op deze cd zijn de 27 beste nummers van zanger, altsaxofonist en bandleider, Louis Jordan (1908-1975), samen gebracht, meer dan de helft van de hitlijsten, en de beste single-cd-selectie van deze uitbundige “Father of Rhythm & Blues”. Louis Jordan speelde eerst klarinet in de Brinkley Brass Band van zijn vader. De altsaxofoon werd zijn belangrijkste instrument en hij vestigde zijn naam als songwriter, entertainer en vocalist.  Tussen 1936 en 1938 maakte hij deel uit van het door drummer Chick Webb geleide Savoy Ballroom-orkest, dat bekend stond als één van de beste bigbands van zijn tijd. Geprezen als de “Father of Rhythm & Blues” en de “Grandfather of Rock ‘n’ Roll”, richtte Jordan in 1938 zijn eigen band, “The Tympany Five” op.  Jordan, die alt-, tenor- en baritonsaxofoon speelde en de leadzang deed bij de meeste nummers, formeerde de band eerst als “The Elks Rendezvous Band”. De band kreeg bekendheid na de opening van het Mills Brothers-concert in de Capitol Lounge in Chicago in 1941.

Louis Jordan en zijn Tympany Five maakten veel van de meest invloedrijke songs van het vroege r&b- en rock-‘n-roll-tijdperk, waaronder “Let The Good Times Roll”, “Keep A-Knockin” en “Caldonia”. Carl Hogans openingsriff op gitaar bij “Ain’t That Just Like A Woman” (“They’ll Do It Every Time”) werd later één van de meest herkenbare riffs in “Johnny B. Goode” van Chuck Berry. The Tympany Five was een fenomenaal succes, met een nog steeds onovertroffen record van wel 113 weken op nr .1 op de R & B-hitlijsten! Zijn innovatieve, extreem populaire, vocale stijl van zijn Jump blues, baande niet alleen de weg voor de volgende generatie R & B-zangers, maar was ook de directe inspiratie voor Bill Haley en Chuck Berry, James Brown, Muddy Waters en Little Richard.

De naam  Rhythm-and-blues werd in 1949 bedacht door Jerry Wexler van het Amerikaans muziektijdschrift, “Billboard”. Daarvoor noemde RCA Victor de muziek van de zwarten, “Blues and Rhythm”. Voortaan verving bij Billboard de term Rhythm-and-blues, de oude benaming, Harlem Hit Parade. In navolging van Jordan hadden nog andere, kleine bands succes met Rhythm-and-blues, waaronder Joe Liggins and the Honeydrippers en Johnny Moore’s Three Blazers, en  solo-acts van Big Joe Turner, Ivory Joe Hunter, T-Bone Walker en Wynonie Harris. Warm aanbevolen.

Louis Jordan & his Tympany Five Choo Choo Ch’Boogie His 27 finest, including 15 R & B’ No. 1s Retrospective RTR 4374

https://www.stretto.be/2020/10/14/jelly-roll-morton-doctor-jazz-his-51-finest-1923-1940-2-cds-op-het-label-retrospective-niet-te-missen/