“Jelly Roll Morton, Doctor Jazz – His 51 Finest (1923-1940)”, 2 cd’s op het label Retrospective. Niet te missen!

Het label Retrospective biedt op een dubbel cd, een uniek overzicht van het werk van Jelly Roll Morton tussen 1923, het begin in Chicago, en 1940. De Creoolse pianist en bandleider, Ferdinand “Jelly Roll” Morton (1890-1941), eigenl. Ferdinand La Menthe uit de Faubourg Marigny in New Orleans, beweerde de jazz te hebben uitgevonden, en dat was eigenlijk niet zo ver van de waarheid. De virtuoze pianist en bandleider was inderdaad vanaf het begin van de Jazz, een spilfiguur, en wordt erkend als de eerste echte jazzcomponist en een van de meest briljante vernieuwers. In 1923 speelde hij een aantal “piano rolls” in (papieren rollen voor pianola’s), van waar zijn bijnaam.

Mortons muziek was en bleef weliswaar nog een eclectische mengeling van stijlen en instrumentaties. Morton speelde zijn eigen muziek op basis van de New Orleans-stijl van bv. Olivers “Creole Jazz Band” en van de “New Orleans Rhythm Kings”. In kleinere (trio) bezettingen kwam zijn virtuositeit op de piano goed naar voren. Zijn arrangementen toonden aan dat de improviserende geest van jazz op nieuwe, opwindende manieren kon worden aangewend.
“Doctor Jazz” van het toplabel, “Retrospective”, biedt op deze unieke dubbel-cd, het overzicht van zijn beste werk, van zijn eerste sessie in 1923 (“Big Fat Ham”) tot 1940 (“Dirty, Dirty, Dirty”). Er zijn niet minder dan 24 nummers met zijn beroemde “Red Hot Peppers”, geprezen als een triomfantelijke fusie van compositie en improvisatie, geweldige klassiekers zoals “Black Bottom Stomp”, “The Chant”, “Grandpa’s Spells”, “The Pearls” en, natuurlijk, “dokter Jazz”, en er werden zes solo-optredens mee opgenomen, waaronder “Freakish”, “King Porter Stomp”, jaren later een hit van Fletcher Henderson en Benny Goodman, en het aangrijpend “Mamie’s Blues”, één van de zeven typische Jelly Roll-vocals. Andere zijn onder meer “Buddy Bolden’s Blues” en “Sweet Substitute”. Ook opvallend zijn de Trio-optredens met de klarinettisten Johnny Dodds (“Wolverine Blues”), Omer Simeon (“Mournful Serenade”) en Barney Bigard (“Turtle Twist”).Het unieke aan deze uitgave is dat u naast Jelly Roll Morton (piano, piano roll en zang), o.a. ook Johnny Dodds (klarinet), Baby Dodds (drums), Henry “Red” Allen (trompet), Kid Ory (trombone), en Bubber Miley  (trompet) aan het werk hoort, en dat u de verschillende formaties rond Jelly Roll Morton kan beluisteren, Jelly Roll Morton & his Trio, & his Red Hot Peppers (met o.a. Omer Simeon, klarinet, en George Mitchell, cornet), & his Orchestra, & his New Orleans Jazzmen, en Jelly Roll Morton & his Hot Seven. Niet te missen!

Tracklist :

CD 1 (1923-1928)

 1. Doctor Jazz
 2. Big Fat Ham
 3. Shreveport Stomp
 4. Black Bottom Stomp
 5. Smokehouse Blues
 6. The Chant
 7. Sidewalk Blues
 8. Dead Man Blues
 9. Steamboat Stomp
 10. Grandpa’s Spells
 11. The Original Jelly Roll Blues
 12. Cannon Ball Blues
 13. Wild Man Blues
 14. Jungle Blues
 15. Beale Street Blues
 16. The Pearls
 17. Wolverine Blues
 18. Mister Jelly Lord
 19. Georgia Swing
 20. Shoe Shiner’s Drag
 21. Kansas City Stomps
 22. Mournful Serenade
 23. Shreveport
 24. Deep Creek

CD 2 (1929-1940)

 1. Pep
 2. Seattle Hunch
 3. Freakish
 4. Burnin’ the Iceberg
 5. New Orleans Bump
 6. Tank Town Bump
 7. Sweet Peter
 8. Mississippi Mildred
 9. Smilin’ the Blues Away
 10. Turtle Twist
 11. Each Day
 12. Little Lawrence
 13. Harmony Blues
 14. Load of Coal
 15. Low Gravy
 16. Strokin’ Away
 17. Blue Blood Blues
 18. Gambling Jack
 19. Buddy Bolden’s Blues
 20. High Society
 21. Winin’ Boy Blues
 22. Ballin’ the Jack
 23. King Porter Stomp
 24. Mamie’s Blues
 25. Panama
 26. Sweet Substitute
 27. Dirty, Dirty, Dirty

Jelly Roll Morton Doctor Jazz – His 51 Finest (1923-1940) 2 cd Retrospective RTS4376

https://www.stretto.be/2017/09/04/jerome-kern-the-song-is-you/

https://www.stretto.be/2020/02/27/walter-donaldson-my-blue-heaven-his-52-finest-2-cds-op-het-label-retrospective-een-prachtuitgave/

https://www.stretto.be/2020/06/09/clarity-and-singing-directness-tussen-johnny-hodges-en-benny-carter-willie-smith-alt-sax-all-time-great-his-48-finest-1934-1956-2-cds-op-het-label-retrospective/

https://www.stretto.be/2020/08/06/georgia-gibbs-the-kiss-of-fire-een-cd-in-de-reeks-retrospective-eerherstel-en-een-herontdekking/

https://www.stretto.be/2020/08/06/choo-choo-chboogie-louis-jordan-his-tympany-five-op-het-label-retrospective-rhythm-and-blues/