“Jerome Kern, The Song is You”, heerlijke nostalgie op het label Retrospective.

“Retrospective” gaf een nostalgische dubbel cd uit met klassieke opnamen van 51 Songs van Jerome Kern. Het label “Retrospective” werd in oktober 2008 gelanceerd als opvolger van het “Living Era” label. Het werd opgericht als partnerschap tussen “Nimbus Records” en Ray Crick. Die had de opdracht om het repertoire te selecteren, de programma’s samen te stellen en biografieën en informatieve notities voor de bijhorende boekjes te leveren. Het label geeft de beste opnamen van vintage entertainers uit, zowel van populaire muziek als van jazz, van musicals tot rock’n’roll.Kent u nog “All The Things You Are”, “Smoke Gets In Your Eyes”, “The Way You Look Tonight”, “Long Ago And Far Away”, “Yesterdays” of “A Fine Romance”? Tussen 1905 en 1940 was Jerome Kern één van de belangrijkste Joods/Amerikaanse componisten van operettes, musicals en filmmuziek, en was hij de productieve songwriter van meer dan 700 nummers. Met “Show Boat” legde Kern in 1927 het fundament van de 20ste -eeuwse Amerikaanse musical. Als componist van Songs die tijdloze, populaire evergreens werden, was hij onovertroffen. De anthologie “The song is you” bevat zo ongeveer zijn 51 beste Songs, “His 51 finest”.De doorbraak en de legendarische carrière van Jerome David Kern (1885-1945) kwam in 1914 met het nummer ‘They Believed Me’ op tekst van Edward Laska voor een show genaamd ‘The Girl from Utah’. Hij vestigde daarmee zijn naam als componist. Getrouwd met de Engelse Eva Leale, ging Kern samen met de Britse schrijvers Guy Bolton en P.G. Wodehouse, zogenaamde “Princess Theatre Musicals” componeren zoals “Very Good, Eddie” en “Leave It To Jane”. Hij schreef later shows zoals “Sally” en “Sunny”. Uiteindelijk, op zoek naar een heel ander en veel ernstiger type musical, koos Kern voor Edna Ferbers roman “Show Boat”.

Het verhaal van “Show Boat” bevatte onderwerpen als interraciaal huwelijk en scheiding, alcoholisme en gokken. Het had een openingskoor van zwarte dokwerkers en toonde de meest realistische personages die tot dan toe in een musical waren te zien. In ‘Show Boat’ kwam zelfs een Song voor, ‘Mis’ry’s Comin’ Round”, die zo tragisch was dat Florenz Ziegfeld Jr. het er uit haalde. Het speelde voortaan enkel als achtergrondmuziek, tot de heropleving in 1994. Ondanks dit alles, werd ‘Show Boat’ een immens succes en één van de grootste en bekendste klassiekers van het licht muziektheater.Zijn andere, ooit succesvolle shows, “Music In The Air”, waarin de “The song is you” voorkomt, “Roberta” en “The Cat and the Fiddle”, bevatten klassieke Songs die nog gezongen worden, maar de shows en verhalen zijn vergeten. Dat is vaak bijzonder jammer, want bv. in het geval van “Mucic In The Air”, speelt het verhaal zich af in het Beieren van de jaren ’30, en heten de personages van de zangeres en de componist, Sieglinde Lessing en…Bruno Mahler. Na een hartaanval in 1939 componeerde Kern nog uitsluitend nummers voor film musicals. “Swing time” (1936) met Fred Astaire en Ginger Rogers, en “Cover Girl” (1944) (Kerns eerste samenwerking met Ira Gershwin), met Rita Hayworth en Gene Kelly, bv. zijn bekend gebleven door hun songs en dansen.

De geselecteerde selectie is meer dan overtuigend. Op de 1ste cd staan songs uit 1905-1933, op de 2de cd staan songs uit 1935-1946. Naast iconen zoals Dinah Shore, Bing Crosby, Fred Astaire en Frank Sinatra, die de titelsong “The song is you” zingt, werd gekozen voor opnamen door Bands uit de jaren ‘30. Ook het Engels dansorkest van de naar Londen gevluchte, Pools/Joodse violist en bandleader, Benjamin Baruch Ambrose (1896-1971), “Ambrose and his Orchestra”, is met hun stijlvolle uitvoering van de voorname en elegante muziek van Kern vertegenwoordigd. De andere interpretaties zijn deze van Corinne Morgan & The Haydn Quartet, Marion Harris, Jessie Matthews, George Olsen en Allan Jones, “Ol’ Man River” door Paul Robeson, Helen Morgan, James Melton, Frances Langford & Tony Martin, “I Still Suits Me” door Paul Robeson & Elisabeth Welch, Pearl Bailey & The Charioteers, Mary Ellis, Leo Reisman en Frank Luther, Kathryn Grayson & Howard Keel, Emil Coleman, “Smoke Gets In Your Eyes” door Ruth Etting, Percy Faith, “That Lucky Fellow (Or Lady)” door Benny Goodman en Mildred Bailey, Julie London, Noël Coward, Helen Forrest & Dick Haymes en Deanna Durbin. Als Bonus Track, “Smoke Gets In Your Eyes” door The Platters. Bijzonder onderhoudend en zeer authentiek door het accent op de jaren ’30’ en ’40’, het gelukkige Jerome Kern tijdperk. Warm aanbevolen.

The Song Is You – Music of Jerome Kern 2 cd Nimbus Records Retrospective RTS4310

https://www.stretto.be/2020/10/14/jelly-roll-morton-doctor-jazz-his-51-finest-1923-1940-2-cds-op-het-label-retrospective-niet-te-missen/