Intieme “Solitude” door James Gilchrist (tenor) en Anna Tilbrook (piano), op het label Chandos.

Zanger James Gilchrist en de pianiste Anna Tilbrook mijmeren o.a. met Purcell en Schubert, over de gevoelens rond eenzaamheid en alleen zijn.James Gilchrist (foto) begon als treble in het Choir of New College, Oxford en zong in het Choir of King’s College, Cambridge. Hij volgde een opleiding tot arts maar begon in 1996 een fulltime muziekcarrière. Gilchrist, een productief recitalist, zong reeds op veel podia in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Zijn operarepertoire omvat rollen in Handels Acis and Galatea, Purcells King Arthur en Vaughan Williams’ Sir John in Love, en hij nam deel aan het project van Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir om het compleet vocaal werk van Bach op te nemen. Hij zong onder meer Benjamin Brittens’ Serenade for Tenor, Horn and Strings met de Manchester Camerata en de Royal Northern Sinfonia, Elgars The Dream of Gerontius met het Scottish Chamber Orchestra, Tippetts The Knot Garden met het BBC Symphony Orchestra en Sir Andrew Davis, Bachs Kerstoratorium met het Zurich Tonhalle Orchestra onder Koopman, de Mattheus Passion, in het Concertgebouw, Pulcinella met het Ensemble orchestral de Paris, en Die Jahreszeiten met het St. Louis Symphony Orchestra. Ook zong hij bij de Handel and Haydn Society op de BBC Proms.

Anna Tilbrook heeft een aanzienlijke reputatie in liedrecitals en kamermuziek. Ze maakte haar debuut in de Wigmore Hall in 1999 en speelt sindsdien in de belangrijkste concertzalen en op festivals van Europa. Met James Gilchrist maakte ze veelgeprezen opnames van 20ste-eeuwse, Engelse liederen voor Linn Records, waaronder Vaughan Williams ‘On Wenlock Edge (een finalist in de Gramophone Awards 2008), de cycli voor tenor en piano van Gerald Finzi, liederen van Britten en Leighton, en de liedcycli van Robert Schumann. Voor Chandos namen ze samen een cd op met Songs van Lennox Berkeley en meest recentelijk de Songs and Chamber Music van Vaughan Williams met de altviolist, Philip Dukes.

De muziek op hun nieuwe cd, “Solitude”, omvat meer dan 300 jaar. Men koos voor Purcell: O solitude, my sweetest choice, Z406 (bewerking Benjamin Britten), Schubert: Einsamkeit, D620, Dove: Under Alter’d Skies en Barber: Hermit Songs, op. 29. Voor Purcell was het gevoel van alleen zijn, de vonk voor het soort pijnlijke maar toch heerlijke melancholie, dat de renaissancedichters zo onweerstaanbaar vonden. Zijn lied “O Solitude, My Sweetest Choice” uit 1685, wordt met fijne intensiteit gezongen in het arrangement van Benjamin Britten uit 1955, waarin een plechtige pianobegeleiding de ruimte rond de melodie creëert en de focus naar buiten richt, waardoor de introspectie veruitwendigd en voelbaar wordt.

Schubert componeerde zijn weinig uitgevoerde eerste liedcyclus “Einsamkeit” op tekst van Johann Baptist Mayrhofer (1787-1836) in 1818. De cyclus “Under Alter’d Skies” van Jonathan Dove uit 2017, waarin de woorden van Tennyson op statische melodieën over hypnotiserend herhalende pianolijnen kronkelen, onderzoekt het verdriet over verlies. Barbers “Hermit Songs” uit 1953, die anonieme kanttekeningen plaatsen bij middeleeuwse, Ierse monniken van de 8ste– tot en met de 13de eeuw, verkennen het gevoel vrede te kunnen nemen met wisselende gedachten. De 10 Hermit Songs beleefden hun première in 1953 in de Library of Congress, met de sopraan Leontyne Price en Barber zelf aan de piano.

Samen zorgen deze composities voor een intiem, boeiend en gevarieerd programma. Gilchrist is een heldere en communicatieve zanger in perfecte balans met Tilbrooks gevoel voor evenwicht en samen zijn ze effectief in het opbouwen van ingehouden spanning. Warm aanbevolen.

Solitude James Gilchrist tenor Anna Tilbrook piano Chandos CHAN20145