“Der habile Violiste”, een World Première recording, door Antoinette Lohmann en Furor musicus, op het label Globe Records. Heel oorspronkelijk en heel origineel. Niet te missen!

Antoinette Lohmann en haar ensemble Furor Musicus presenteren ​Der habile Violiste,​ met repertoire van Johann Fischer (1646-1716/1717), een veelzijdig musicus uit Augsburg, die  als violist en componist o.a. in Stuttgart, Stralsund, Stockholm en Stettin, functies vervulde van kerk- en hofmusicus. Vijf jaar lang was hij de kopiist van Lully in Parijs en droeg door de kennis die hij daar opdeed, net als zijn tijdgenoot, Johann Sigismund Kusser, bij aan de verspreiding van de Franse stijl in Duitsland, o.a. in Ansbach. De titel van de cd haalde men bij Fischers compositie, “Das Eins-Drey und Drey-Eins oder der habile Violiste“ (Track 6). De inventiviteit en de humor van Johann Fischer, de componist van o.a. “Musikalische Mayen-Lust” en “Himmlische Seelen-Lust”, is te horen in het titelstuk van de cd, waarin de habile (vaardige) violist(e), wordt uitgedaagd om razendsnel te wisselen tussen de viool, de altviool en de violino piccolo. Met de “​Churländische Suite”​ nam Fischer afscheid van zijn vrienden in Letland. In deze compositie maakte hij gebruik van 17de –eeuwse, Letse volksmelodieën. Voor de suite ​Unterschied zwischen einen rechten Violinist und gemeinen Bauern-Fiedler​ werd het gelegenheidsensemble Furor Agraricus opgericht, dat gebruik maakt van boereninstrumenten als ​Bumbass​ (foto) en klompviool (foto). In dit werk vergeleek Fischer namelijk een ‘echte’, opgeleide violist met een vedelaar.

Antoinette Lohmann (foto) studeerde viool, altviool en barokviool aan het Amsterdams Conservatorium. Zij is altijd actief geweest op uiteenlopende muzikale terreinen, van salonmuziek tot Argentijnse tango, van muziektheater tot hedendaagse muziek en van barok- tot volksmuziek. Als freelancer heeft Antoinette met talloze ensembles en orkesten gewerkt. Thans is zij vooral actief op het terrein van de historische uitvoeringspraktijk op viool en altviool en legt zij daarnaast een grote interesse voor de minder gangbare instrumenten, zoals de viola d’amore, de viola pomposa, de violino piccolo, de tenorviool en de klompviool aan de dag. Antoinette heeft een voorliefde voor onbekend repertoire, met een speciale voorkeur voor Nederlands repertoire.

Ook heeft zij een speciale belangstelling voor volkse elementen in de klassieke muziek. Naast cd’s met o.a. werk van Joseph Martin Kraus, Margarethe Danzi en Belle van Zuylen, verschenen op Globe de bejubelde albums ​Phantasia Musica​ (GLO 5265) en Vioolsonates van Hellendaal (GLO 5271). Antoinette Lohmann is als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Ook geeft zij regelmatig cursussen en speelt zij met de meest uiteenlopende ensembles over de hele wereld.

Furor Musicus werd in 2008 door Antoinette Lohmann opgericht. De groep legt zich voornamelijk toe op de uitvoering en registratie van onbekend, veelal Nederlands 17de – en 18de  eeuws repertoire op historische instrumenten en het daar aan verbonden historisch onderzoek. Antoinette Lohmann speelt samen met klavecinist Jörn Boysen (Furor Musicus) werk van o.a. Johann Fischer tijdens het Festival Oude Muziek 2020. De andere uitvoerders op de cd zijn Jörn Boysen, klavecimbel, citer en kistegitarre, en María Sánchez Ramírez, cello en bumbass.

Tracklist :

1.Balettae a 4 (Kromeriz collection, undated)

2.Lustgarten neuer Teutscher Gesäng (1601) Mein G’müth ist mir verwirret

3.Hertzlich thut mich verlangen (Düben collection, undated) Lamento

4.Suite à violino piculo solo, componiret in memoriam der chur-ländische Freüden (undated, attributed to Johann Fischer)

5.Musikalisch Divertissement (1701) Suite I

6.Das Eins-Dreij und Dreij Eins oder Der habile Violiste (Düben collection, undated)

7.Musicalische Fürsten – Lust (1706) Unterschied zwischen einen rechten Violinist und gemeinen Bauern-Fiedler

8.Musicalische Fürsten – Lust (1706) Polnische Dänße

9.Hoff- und baurengeyger schicken sich an, eyn ballet zu spielen und tantzen

Der habile Violiste Johann Fischer (1646-1716/17) Antoinette Lohmann Furor musicus cd Globe Records GLO 5274

https://www.stretto.be/2021/09/15/thesauri-inventio-1-alternative-tunings-in-the-di-martinelli-violin-manuscript-thesauri-inventio-2-sonatas-for-violin-and-continuo-from-the-kromeriz-music-collection-door-antoi/