“Martini, Requiem pour Louis XVI” door Le Concert Spirituel o.l.v Hervé Niquet, op het label Château de Versailles Spectacles. Een ontdekking!

De Duits-Franse componist en muziekpedagoog, Jean Paul Egide Martini (1741-1816) uit Freystadt (Oberpfalz), heette eigenlijk, Johann Paul Ägidius Martin. Hij was ook bekend onder de naam Johann Paul Ägidius Schwarzendorf, Martini il Tedesco en Jean-Paul-Gilles Martini.Hij componeerde een werelberoemde Romance…

Deze zoon van de organist Andreas Martin ging eerst naar het Jezuïetencollege in Neuburg aan de Donau, waar hij reeds op 11-jarige leeftijd als organist werkzaam was. Daarna ging hij naar Freiburg im Breisgau om er filosofie te studeren, maar die studie werd afgebroken. In 1760 vertrok hij naar Nancy, waar hij de naam Martini il Tedesco aannam en waar hij in 1764 Marguerite Camelot huwde.

Zijn grootste successen vierde Martini na zijn vertrek naar Parijs, waar hij vooral opera’s en marsmuziek componeerde. In 1788 werd hij als Surintendant de la musique du Roi, de musicus die aan het hof instond voor de kerkmuziek en werd eveneens directeur van de belangrijkste Parijse theaters. Door de Franse Revolutie verloor hij zijn ambten en vluchtte hij naar Lyon. Van 1796 tot 1802 had hij een baan aan het nieuw Conservatoire de Musique, Daarna componeerde hij kerkmuziek.

In 1814 werd hij door de koning weer in zijn oude positie benoemd als Surintendant de la musique du Roi. Zijn laatste werk was het hier opgenomen Requiem tot eer van de terechtgestelde Koning Lodewijk XVI., dat drie weken voor zijn eigen overlijden in Saint-Denis werd uitgevoerd. De romance, “Plaisir d’amour”, “Plaisir d’amour ne dure qu’un moment, chagrin d’amour dure toute la vie” is ontleend aan een kort verhaal van Jean-Pierre Claris de Florian (1755-1794), “Celestine, nouvelle espagnole”, dat voorkomt in zijn collectie “Les Nouvelles de M. de Florian”, gepubliceerd in 1784. Op muziek gezet door Jean-Paul- Égide Martini in hetzelfde jaar, was het aanvankelijk ook bekend onder de titel “La Romance du Chevrier”.

De uitvoerders zijn Adriana Gonzalez, Andreas Wolf, Julien Behr, en Le Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet.

Martini Requiem pour Louis XVI Le Concert Spirituel, Hervé Niquet cd Château de Versailles Spectacles CVS022

https://www.stretto.be/2020/03/01/le-sacre-de-louis-xiv-the-coronation-of-louis-xiv-live-door-ensemble-correspondances-en-les-pages-du-centre-de-musique-baroque-de-versailles-o-l-v-sebastien-dauce-een-dvd-uitgegev/