“De allermooiste dorpen van Nederland”, een nieuwe uitgave van anwb. Niet te missen!

Elburg in Gelderland, Giethoorn in Overijssel, Thorn in Limburg, Orvelte in Drenthe, Appingedam in Groningen, of Hattem in Gelderland. Als het u niets zegt, ga dan vlug naar deze nieuwe anwb uitgave. In deze nieuwe uitgave werden nl. 50 prachtige dorpen geselecteerd  naar cultureel erfgoed, eigenheid en charme.

In “De allermooiste dorpen van Nederland” kom je erachter hoe mooi Nederland wel is, hoe afwisselend het landschap is en hoe eigen de dorpen wel zijn. Aan de hand van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners, worden deze uitverkoren dorpen voorgesteld in dit lijvig boek.

Na de Top 5, Winsum(GR), Hollum (FR), Urk (FL), Oisterwijk (NB), Elsloo (LI), volgen o.a. Schiermonnikoog, Zoutkamp, Niehove, Gees en Giethoorn in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel,  Middenbeemster, Laren, Linschoten, Abbenbroek en Nisse in  Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, en Vorden, Acquoy, Spijk, Griendtsveen en Kessel in Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De winnaar is door een jury van deskundigen gekozen: Winsum in Groningen! De meest noordelijke provincie van Nederland herbergt nl. een grote verscheidenheid aan leuke dorpen die vaak amper een paar honderd inwoners tellen.

De Elfstedentocht, Douwe Egberts en de mooie Doutzen Kroes zijn voor veel Nederlanders bekende elementen uit de Nederlandse provincie Friesland. Ook het feit dat de Friezen hun eigen taal hebben die als officiële bestuurstaal geldt, is bij velen bekend. Maar, dat Friesland heel veel prachtige dorpen heeft weet echter niet iedereen. De provincie Flevoland is ontstaan door landwinning in het IJsselmeer. De voormalige Zuiderzee kende tot de drooglegging van de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland, slechts enkele eilanden in de vorm van Urk en Schokland.

Dit zijn dan ook de enige twee plekken waar voor de droogleggging al mensen woonden. Alle andere dorpen en steden zijn pas ontstaan in de loop van de twintigste eeuw. Hierdoor wijken de meeste dorpen wat betreft structuur en inrichting af van de meeste andere Nederlandse dorpen. Je ziet in sommige dorpen dat er geen sprake is van een duidelijke dorpskern zoals je dat in oudere dorpen ziet, maar dat er sprake is van veel ruimte en groen tussen een verzameling aan woningen en openbare gebouwen.

De provincie Brabant en zijn gezelligheid zijn in vele liedjes bezongen. En hoewel dat natuurlijk hier en daar sterk licht overdreven is heeft men het wat betreft de schoonheid van de omgeving en dorpjes wel juist. Wie van de grote wegen afgaat en de steden links laat liggen, zal zien dat Brabant nog lang niet vol is en vele prachtige stille plekjes en dopjes heeft.

Dorpjes in Brabant zijn snel uitgetekend. In het midden staat de katholieke kerk. Nergens in Nederland, behalve dan wellicht in Limburg, is dit bolwerk zolang in stand gehouden als hier. Uiteraard staat naast de kerk aan de ene kant de school. Vroeger verzorgde de dorpspastoor immers het onderwijs. En aan de andere kant, nog veel belangrijker voor de Brabanders, de kroeg. Met carnaval kent ieder dorp zijn eigen optocht, in de zomer zijn eigen braderie en een Brabants dorp is pas echt een dorp met een eigen voetbalclub. Geen dorp zo klein of het is er allemaal wel te vinden.

Wie de mooie provincie Limburg binnenrijdt waant zich al in het buitenland. Glooiende heuvels maken het landschap erg on Nederlands en wie diep in Limburg op een terrasje aan de Limburgse vlaai zit, zou het prachtig accent van de Limburgers bijna verwarren met een prachtige buitenlandse taal. Het is een van de dunst bevolkte gebieden van Nederland en een van de warmste gebieden van Nederland. Het is niet voor niks het zonnige zuiden. Misschien dat mensen hier daarom net wat vriendelijker en hartelijker zijn, meer van de goede dingen van het leven genieten en houden van lekker eten en drinken. In Limburg zijn veel mooie kleine dorpjes te vinden. Een aanrader voor een ieder die graag buiten Nederland op vakantie wil ,maar geen zin heeft om er veel kilometers voor te rijden. Limburg is een beetje buitenland in Nederland zelf. Niet te missen!

De allermooiste dorpen van Nederland 160 bladz. geïllustreerd ANWB ISBN 9789018047672

https://www.stretto.be/2021/04/01/heerlijk-aantrekkelijke-roots-wandelgids-de-mooiste-landgoedwandelingen-van-nederland-een-uitgave-van-fontaine-uitgevers/

https://www.stretto.be/2020/10/04/micky-piller-en-kristoffel-lieten-gids-naar-de-nederlandse-musea-op-weg-naar-de-kunst-een-opvallend-mooie-uitgave-van-waanders-de-kunst/

https://www.stretto.be/2020/08/15/de-mooiste-dorpen-van-frankrijk-en-trotter-reizen-frankrijk-2-prachtuitgaven-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2020/05/14/dfamill-vu-meesebuerg-gouf-eng-eischt-keier-am-12-joerhonnert-ernimmt-lannoos-autoboek-nederland-belgie-en-luxemburg-toeristische-atlas-voor-reizen-vakantie-vrije-tijd-alweer-een-pra/