Micky Piller en Kristoffel Lieten, “Gids naar de Nederlandse musea, Op weg naar de kunst”, een opvallend mooie uitgave van Waanders & de kunst.

Musea trekken elk jaar meer bezoekers, maar in de zalen van tal van minder bekende musea, is het vaak heel stil. Deze Museumgids stelt grote, kleine, bekende en minder bekende Nederlandse musea voor. Niet te missen!De auteurs begonnen in 2015 de website opwegnaardekunst.nl. Ze wilden de kwaliteit van het eigen bezit, het culturele erfgoed van Nederland, laten zien. De Gids naar Nederlandse musea – Op weg naar de kunst bespreekt een dertigtal musea in tekst en foto’s. Ze belichten de kunsthistorische achtergronden en het belang van de presentatie, waarbij Piller en Lieten hun persoonlijk oordeel geven.“Op weg naar de kunst” is dé gids om onverwachte topkunstwerken te vinden. In veel steden en een enkele buitenplaats staan musea met uitzonderlijke eigen collecties. Wat is daar te zien, wat zijn de verrassingen en hoe wordt de eigen kunstverzameling getoond? Deze gids leert die kunstwerken kennen en begrijpen. Micky Piller en Kristoffel Lieten bezochten 31 musea, van Leeuwarden tot Maastricht en van Enschede tot Middelburg, en werden verrast door de prachtige collecties in de Nederlandse musea. De gids is een verfrissend overzicht van de Nederlandse kunstcollectie met wel 350 illustraties, sfeerfoto’s van museumzalen en bijzondere kunstwerken. Nieuw zijn de QR-codes die voor extra informatie verbinden met de websites van opwegnaardekunst.nl en de musea. In de rubriek Voorzieningen staat praktische informatie van parkeren of OV, tot kwaliteit van de lunch, van het aanbod in de winkel tot aan kinderactiviteiten.Een andere QR-code brengt je naar de website opwegnaardekunst.nl van Piller en Lieten, vol actuele museum-informatie. Omdat zelfs de eigen collectie geen blijvende opstelling is, staan bij iedere bespreking twee QR codes. Doordat de website regelmatig wordt bijgewerkt, krijgt de lezer toegang tot actuele informatie. De eerste QR code verbindt met het desbetreffend museum op de website opwegnaardekunst.nl, de tweede met de website van het besproken museum. Zo blijft het boek verbonden met de actualiteit. Schitterend.Micky Piller studeerde kunstgeschiedenis in Gent, waar het zwaartepunt op de Vlaamse kunst uit de 12de – tot en met de 17de eeuw ligt. Na haar afstuderen werkte ze als journaliste en  kunstcriticus, o.a. bij toen nog het weekblad de Haagse Post, en later de kranten NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad. Ze schreef over kunstenaars en tentoonstellingen en was de eerste die serieus bedrijfscollecties besprak onder andere van Gasunie, ABN, en Peter Stuyvesant. Ze werd adviseur bij de Bouwfonds Kunststichting en maakte met hun collectie een aantal prachtige tentoonstellingen. In 2002 werd ze de eerste conservator bij Escher in Het Paleis (het Escher museum) te Den Haag, tot haar pensionering in 2015. Voor al deze activiteiten en dit engagement werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Kristoffel Lieten is emeritus professor. Hij is Zuid-Azië deskundige en was hoogleraar kinderarbeid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn studie in een klein dorpje in België, en via het vwo in Herk-de-Stad, studeerde hij aan universiteiten in Antwerpen, Reading en New Delhi.

Lijst van de in het boek besproken musea :

Alkmaar Stedelijk Museum Alkmaar

Amsterdam Amsterdam Museum

Amsterdam Museum Willet-Holthuysen

Amsterdam Ons’ Lieve Heer op Solder

Assen Drents Museum

Den Bosch Het Noordbrabants MuseumDen Haag Kunstmuseum Den Haag/voorheen Gemeentemuseum

Den Haag Mauritshuis

Dordrecht Dordrechts Museum

Drachten Museum Dr8888

Eindhoven Van Abbemuseum

Enschede Rijksmuseum Twenthe

Flevoland Landart

Gorssel Museum MOREGouda Museum Gouda

Groningen Groninger Museum

Haarlem Frans Hals Museum

Haarlem Teylers Museum

’s-Heerenberg Kasteel Huis BerghHeerenveen Museum Belvédère

Heino Kasteel Het Nijenhuis

Leeuwarden Fries Museum

Leiden Rijksmuseum van Oudheden

Maastricht BonnefantenmuseumMiddelburg Zeeuws Museum

Otterlo Kröller-Müller Museum

Tilburg De Pont Museum

Utrecht Museum Catharijneconvent

Utrecht Centraal Museum

Wassenaar Museum Voorlinden

Micky Piller en Kristoffel Lieten Gids naar de Nederlandse musea Op weg naar de kunst 192 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders & de kunst ISBN 9789462622029

https://www.stretto.be/2021/01/11/renee-smithuis-bergense-school-1914-1925-de-eerste-hollandse-expressionisten-een-uitgave-van-waanders-de-kunst-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2020/10/05/karel-schampers-de-museale-snelweg-af-belgie-noord-frankrijk-een-uitgave-van-waanders-de-kunst-te-mooi-om-waar-te-zijn/

https://www.stretto.be/2020/08/28/de-allermooiste-dorpen-van-nederland-een-nieuwe-uitgave-van-anwb-niet-te-missen/