Karel Schampers, “De museale snelweg af, België & Noord-Frankrijk”, een uitgave van Waanders & de kunst. Te mooi om waar te zijn!

Dit boek verrast u met bekende tot minder bekende, Belgische en Noord-Franse musea die op grond van hun bijzondere collecties en markante onderkomens, zeker de publieke aandacht verdienen. Deze kunst-reisgids biedt een rijke schakering van musea die voor velen een verrassing zullen zijn. Zo is in een 16de -eeuws kartuizerklooster in Douai een rijke collectie Italiaanse, Vlaamse, Hollandse en Franse schilderkunst ondergebracht, en is de Herbert Foundation, die zich richt op de internationale avant-garde in de periode 1968-1989, gehuisvest in een voormalig stoommachinefabriek in Gent. Verrassenderwijs biedt het 17de -eeuws Palais Fénelon in het schattig, Frans plaatsje, Le Cateau-Cambrésis, een compleet overzicht van het werk van één van de grootsten van de 20ste eeuw, Henri Matisse! En heeft de zonderling Robert Garcet in Eben-Emael een twintig meter hoge “Toren van de Apocalyps” gebouwd, die volledig is opgetrokken uit ruwe brokken vuursteen.In “De museale snelweg af” heeft Schampers het over de musea die er wat hem betreft, qua collectie of presentatie, uitspringen. Schampers kreeg het daarnaast voor elkaar, een bijzondere mix van interessante kunstuitstappen te presenteren. Hij heeft het in zijn boek niet alleen over musea, hij somt ook een aantal heel mooie kerken en kathedralen op, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo stippelde hij voor Antwerpen een aantal specifieke kerken uit voor de Rubens-liefhebber, zoals de Sint-Pauluskerk met “De geseling” en de Sint-Jacobskerk met “Maria omringd door heiligen”.De musea zijn met zorg zijn gekozen. Het zijn musea waar de kunst nog in zijn meest pure vorm te aanschouwen is, zoals in het prachtig Museum Mayer van den Bergh en Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. “La Piscine. Musée d’Art et d’Industrie” in Roubaix, is dan weer een schitterend voorbeeld van een zogenaamd, overbodig geworden gebouw, dat getransformeerd werd tot een museum. Het museum past in hetzelfde rijtje als Tate Modern in Londen dat is ondergebracht in een voormalige elektriciteitscentrale en het Musée d’Orsay in Parijs, dat gehuisvest is in het oud treinstation Gare d’Orsay. De Franse architect, Jean- Paul Philippon, die betrokken was bij de verbouwing van Musée d’Orsay, was nl. ook verantwoordelijk voor de prachtige metamorfose van het museum in Roubaix, dat te vinden is in het voormalig 19deeeuws, gemeentelijk zwembad. Bij de omvorming tot museum is er op prachtige wijze voor gezorgd dat de artdeco stijl behouden bleef, alsmede het zwembad zelf, de douches en de kleedhokjes. Deze ruimtes heeft de architect functioneel gemaakt voor de collectie. De douches en kleedcabines bv., zijn omgebouwd tot vitrines.De musea die in het boek aan bod komen zijn van velerlei aard, van het genoemd Museum Mayer van den Bergh met een collectie kunst uit de 14de – tot en met de 17deeeuw, tot Musée de la Photographie met een indrukwekkende collectie fotografie en van de “Verbeke Foundation, waar kunst, natuur en ecologie, samenkomen in een verbazingwekkend bouwsel, de “Toren van Eben Ezer”.

Ga mee op deze boeiende museumtocht en laat u verrassen door de burgerlijke atelierwoning van René Magritte in Brussel (foto) of door de magistrale Alexander de Grote-tapijten in het laatgotisch stadhuis van Oudenaarde. Ontdek met deze gids (met wel 200 illustraties in kleur en 20 in zwart-wit), de musea van Jabbeke tot Kemzeke. Niet uitstellen! Achteraan in het boek, vind u de praktische informatie over de musea.

De auteur, Karel Schampers, was van 2000 tot 2014 directeur van het Frans Hals Museum, Haarlem. Hij werd opgevolgd door Anne Demeester (°1974) (foto’s) uit Brugge.Lijst van de in het boek bezochte en besproken musea :

Antwerpen: Museum Mayer van den Bergh, Maagdenhuismuseum, Museum Plantin-Moretus, Rockoxhuis, Pp kerkenpad met Rubens, Panamarenkohuis

Brussel: Van Buuren Museum, Charliermuseum, René Magritte Museum, Meunier Museum, Wiertz Museum

Charleroi: Musée de la PhotographieDouai: Musée de la Chartreuse

Dunkerque: LAAC (Lieu d’Art et Action Contemporaine), FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain)

Eben-Emael: Toren van Eben Ezer

Gent: Herbert Foundation, S. M. A. K., Museum voor Schone Kunsten, Sint-BaafskathedraalKemzeke: Verbeke Foundation

Le Cateau-Cambrésis: Musée Matisse

De Leiestreek: Gemeentelijk Museum Gust De Smet, Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, Museum Dhondt-Dhaenens

Machelen-aan-de-Leie: Roger Raveel Museum

Namen: Museum Félicien RopsOostende: Colletie Vanmoerkerke

Oudenaarde: MOU (Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen), Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouwe van Kerselare

Roubaix: La Piscine. Musée d’Art et d’industrie, La Chapelle Sainte-Thérèse-de-l’Enfant-Jésus et de la Sainte-Face

Saint-Omer: Musée de l’Hôtel Sandelin, Cathédrale Notre Dame

Tournai: Musée des Beaux-Arts, Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal

Valenciennes: Musée des Beaux-Arts

Villeneuve d’Ascq: LaM (Lille métropole; musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut)Karel Schampers De museale snelweg af België & Noord-Frankrijk 224 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders & de kunst ISBN 9789462621015

https://www.stretto.be/2020/10/04/micky-piller-en-kristoffel-lieten-gids-naar-de-nederlandse-musea-op-weg-naar-de-kunst-een-opvallend-mooie-uitgave-van-waanders-de-kunst/