“De mooiste dorpen van Frankrijk” en “Trotter, Reizen, Frankrijk”, 2 prachtuitgaven van Lannoo.

Zo maar eventjes 80% van de 36.600! Franse gemeenten telt minder dan 2000 inwoners. Bijna 30.000 gemeenten worden dus daarom als dorp beschouwd. Deze gids bevat een selectie van 1-, 2- en 3-sterrendorpen rond een kasteel in rode zandsteen of een abdij, of een dorp dat zich bevallig spiegelt in een fluisterende, kabbelende rivier. Stuk voor stuk onderscheiden ze zich door hun authenticiteit en waardevol patrimonium.

Gerberoy, Riquewihr, Pérouges, Roussillon, Mont-Saint-Michel, Espelette, Aubeterre-sur-Dronne, Rocamadour, Sancerre, het zijn namen die met hun bekoorlijke en sfeervol geplaveide straatjes, steegjes en pleintjes tot de verbeelding spreken. Die dorpen tussen olijfbomen of boven wijnranken vormen het erfgoed van de Franse ziel.

Onder “Les plus beaux villages de France” vallen momenteel 156 prachtige dorpen verspreid over 14 regio’s en 69 departementen. Het zijn o.a. Carennac (Dordogne), Collonges-la-Rouge (Corrèze), Flavigny-sur-Ozerain (Bourgondië), Roussillon (Vaucluse), Gordes (Provence), Venasque (Vaucluse), Tourtour (Provence) of Eguisheim (Elzas). Het zijn dorpen met een eeuwenoude geschiedenis, vestigingsdorpjes met leistenen daken, kleine vissersdorpjes, dorpjes in de bergen of op het platteland, dorpen met zonovergoten tuinen.

De Franse redactie van de Michelin-gids koos er om en bij de 250 uit om aan het publiek voor te stellen. Deze uitgave is er nu dank zij Lannoo ook in het Nederlands. Parels van cultureel erfgoed met een eeuwenoude sfeer, stuk voor stuk authentiek en tijdloos. De gids is ingedeeld in tien regio´s, van Nord-Pas-de-Calais en Picardië tot de Zuidelijke Alpen en de Côte d’Azur, inclusief Corsica. Binnen de regio’s staan de dorpen per departement alfabetisch gegroepeerd. Ook binnen het departement worden de dorpen in alfabetische volgorde beschreven.

Naast de historische monumenten en veel namen van Franse literaire en artistieke beroemdheden, zijn er de oker rode huisjes, kleine, bijzonder charmante hotels, de intieme “chambres d’hôtes”, rustieke fonteintjes en lokale markten, gezellige bistro’s en sublieme restaurants met de beste, dagverse lokale producten. Bij de 3-sterrendorpen leidt een wandelparcours u daarenboven langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Onvoorstelbaar mooi.Frankrijk doet denken aan een prachtig kasteel, waar achter elke deur een nieuwe parel schuilt.  Van het vasteland tot aan de kust, elke hoek van de hexagoon verrast met eindeloze schoonheid.  In “Trotter Reizen Frankrijk”, oorspronkelijk een uitgave van Hachette, worden alle geheimen van Frankrijk blootgelegd. Het is niet zomaar een boek, maar een reis op zich. Ontdek la Douce France via zijwegen, verborgen routes en avontuurlijke trein- en fietsritten, duik in de geschiedenis van de vele kastelen, abdijen en middeleeuwse steden en pik een stevige portie cultuur mee: van minder gekende musea en tijdloze meesterwerken tot aanstootgevende schilderijen. Proef van de heerlijkste streekproducten op typische marktjes, de alledaagse specialiteiten of de creatieve keuken van sterrenchefs, maak kennis met de gebruiken en vergeet zeker ook de wijnen niet, de trots van het platteland!

In  5 rubrieken, “Natuur”, “Uniek en bijzonder”, “Citytrips”, “Keuken en toebehoren” en “Cultuur en erfgoed”, worden alle mogelijke wetenswaardige en bezienswaardige facetten belicht, o.a. schitterende roadtrips in Frankrijk, op de fiets door Frankrijk, vreemde musea en andere gekke plekjes, steden als Parijs, Lille, Straatsburg, Bordeau, de mooiste markten, streekproducten, de beste bistro’s, goddelijke wijnroutes, kastelen, citadellen en abdijen, kerken en kapellen, boerderijen en pittoreske haventjes, badplaatsen, tuinen, musea en droomvila’s. Twee prachtboeken. Niet te missen!

De mooiste dorpen van Frankrijk 416 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 978-94010597-3

Trotter Reizen Frankrijk 384 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 9789401469555

https://www.stretto.be/2020/08/28/de-allermooiste-dorpen-van-nederland-een-nieuwe-uitgave-van-anwb-niet-te-missen/