“Martin Geck, So sah die Welt Beethoven, Momentaufnahmen in Wort und Bild aus zweieinhalb Jahrhunderten”, een uitgave van Olms Verlag. Niet te missen!

Dit is een boek over hoe de wereld Beethoven zag. Van A tot Z, van Bettine von Arnim tot de Sloveense socioloog, filosoof, psychoanalyticus, en cultuurcriticus, Slavoj Žižek, doen 78 Beethoven-bewonderaars en critici, uitspraken en geven ze hun mening. Beethoven tussen mythe, twijfel en ironie. “Voor sommigen is het Napoleon, voor sommigen is het Alexander de Grote, voor sommigen is het een filosofische strijd, voor mij is het, Allegro con brio.” (Arturo Toscanini over het literair en ideologisch toe-eigenen van Beethovens “Eroïca”).

Martin Geck (1936-2019), die in Münster, Berlijn en Kiel studeerde, en Professor für Musikwissenschaft was aan de Universiteit van Dortmund, ontdekte terugkerende patronen en verrassende verbanden. De teksten van componisten, musici en schrijvers zoals Joseph Haydn, E. T. A. Hoffmann, Carl Czerny, Franz Grillparzer, Karl van Beethoven, Berlioz, Heine, Wagner en Brahms, Marcel Proust, Debussy, Strawinsky, Ludwig Wittgenstein, George Bernard Shaw, Hermann Hesse, Samuel Beckett, Hanns Eisler, Theodor W. Adorno, Mauricio Kagel, Hans Werner Henze en Michael Gielen, zorgen voor een beter begrip van Beethovens muziek. De ideologische toe-eigening van Beethoven is leerzaam en varieert van het nationalisme van de 19de  eeuw tot de ideologieën van de 20ste  eeuw, van Bismarck tot Lenin.

De teksten zijn chronologisch geordend en gaan van tijdgenoten van Beethoven t.e.m. componisten, uitvoerders, musicologen en dirigenten van de 20ste eeuw, o.a. Furtwängler en Toscanini, Pierre Boulez en Peter Gülcke. Je komt vergeten, maar ook vooral prominente namen tegen. De deskundige commentaren over de historische en ideologische context, van de gerenommeerde Beethoven-onderzoeker en meervoudig literaire prijswinnaar, Martin Geck , begeleiden u zodoende door twee en een halve eeuw Beethoven interpretatie. De auteur herinnert zich bekende dingen maar presenteert ook onbekende en verrassende dingen, hij lacht om het bizarre en moedigt iedereen aan om zelf een ​​standpunt in te nemen. Dit is zowel een boek voor kenners als voor liefhebbers, dat je na het omslaan van de eerste bladzijden, wil uitlezen. Niet te missen!

Martin Geck, So sah die Welt Beethoven, Momentaufnahmen in Wort und Bild aus zweieinhalb Jahrhunderten Duits  176 bladz. uitg. Olms ISBN 978-3-487-08626-2

https://www.stretto.be/2020/08/21/martin-geck-die-sinfonien-beethovens-neun-wege-zum-ideenkunstwerk-een-uitgave-van-olms-een-must/

https://www.stretto.be/2020/03/05/beethoven-der-schopfer-und-sein-universum-uitgeverij-pantheon-gaf-martin-gecks-boek-over-beethoven-opnieuw-uit-een-must/