“Orfeo 40th Anniversary, Legendary Voices”, 10 cd op het label Orfeo. Magnifiek!

Toen het ORFEO-label, Orfeo Classic Schallplatten und Musikfilm GmbH, in 1979, door Axel Mehrle, in München werd opgericht, en in 1980 werd gelanceerd, zou niemand die toen bekend was met de muziekscene, hebben voorspeld dat de platenmaatschappij zich zou ontwikkelen tot een stevig gevestigde speler op de klassieke muziekmarkt.
In 1981 werden enkele platen van Orfeo vrijgegeven en gedistribueerd door EMI en RCA via een samenwerkingsovereenkomst van 5 jaar. Van 1981 tot 1984 gingen de jaarlijkse inkomsten van het label van $ 100.000 naar $ 2 miljoen. In 1985, toen het bedrijf een dramatische financiële mislukking bereikte, werd de naam van het label veranderd in Oro en het bedrijf vroeg faillissement aan. In mei 1985 verleende Axel Mehrle alle masterrechten van Orfeo aan zijn compagnon Dieter Sinn (120 releases). Dieter Sinn heeft een nieuw bedrijf, “Orfeo International”, opgericht, om de verkoop van de releases te bevorderen. “Orfeo International” nam veel medewerkers van Orfeo in dienst en nam alle internationale contracten van het failliet label over.

Ondanks dat ze vanaf het begin een geweldige catalogus van artiesten hadden, waren de operationele kosten buitensporig en raakte het label verstrikt in extra fondsenwervingen die zijn financiën deed zinken en zijn spectaculaire lancering was ten dode opgeschreven. In december 1985 werd Axel Mehrle beschuldigd van fraude en verduistering in verband met het faillissement van Orfeo, en werd een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Na deze perikelen evolueerde Orfeo weliswaar tot een prestigieus label met opnamen van grootheden als Carlos Kleiber, Wolfgang Sawallisch, Rafael Kubelik, Colin Davis, Bernard Haitink, Kurt Eichhorn, Christian Thielemann, Andris Nelsons, Dietrich Fischer-Dieskau (als zanger en dirigent), Jessye Norman, Julia Varady, Margaret Price, Lucia Popp, Diana Damrau, Edita Gruberova, Grace Bumbry, Brigitte Fassbaender, Agnes Baltsa, Carlo Bergonzi, Peter Schreier, Piotr Beczala, Renato Bruson, Bernd Weikl, Kurt Moll, Dmitry Sitkovetsky, Josef Bulva, Oleg Maisenberg, Mischa Maisky, Julius Berger, Karl Leister, Aurèle Nicolet e.a.Daarnaast heeft het een bekend sub-label “ORFEO D’OR”, met opnamen van legendarische live optredens uit de archieven van de Salzburger en Bayreuther Festspiele, de Bayerische Staatsoper en de Weense Staatsopera, het Beiers Radio Symfonie Orkest e.a. Veel van die veelgeprezen publicaties hebben belangrijke awards ontvangen.

Eén van de belangrijkste prioriteiten van het label in de beginjaren was vocale muziek, met opera-rariteiten, en vanaf het midden van de jaren ’80, het hergebruik van historische bandopnamen. Grote namen stonden op de eigen producties van de labels, terwijl Orfeo zich ook ontwikkelde tot een talentfabriek om jonge artiesten te ontdekken en te koesteren. Deze Legendary Voices box met 10 cd’s ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum, bevat een onvergelijkbare line-up van elf zangers en zangeressen van verschillende generaties, die een enorme bijdrage hebben geleverd aan de kunst van de operazang. Nostalgie en uitmuntendheid zorgen hier samen voor een onweerstaanbaar en gevarieerd aanbod.

De orkesten en dirigenten zijn het Münchner Rundfunkorchester, het Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra dell’Unione Musicisti di Roma, I Mandonlini Napoletani di Gino del Vescovo, het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR en het Pools Radio Symfonie Orkest, o.l.v. Heinz Wallberg, Jesús López Cobos, Elvio Monti, Stefan Soltész, Lamberto Gardelli, Friedrich Haider, Hans Graf,  Ulf Schirmer,  Friedrich Haider, Roman Kofman en Lukasz Borowicz.

Tracklist :

Agnes Baltsa, Famous Opera Aria’s (cd 1), Rossini, Mozart, Mercadante, Donizetti, Verdi, Mascagni.

Carlo Bergonzi, Dietrich Fischer-Dieskau, Duette (cd 2), Verdi, Ponchielli, Bizet, Puccini.

Franco Bonisolli, O sole mio (cd 3), Neapolitanische Lieder.

Grace Bumbry, Famous Opera Aria’s (cd 4), Verdi, Cilea, Catalani, Massenet, Ponchielli, G. Charpentier, Gounod, Cherubini, Gluck.

Brigitte Fassbaender, Famous Opera Aria’s (cd 5), Händel, Gluck, Mozart, Bellini, Tschaikowsky, Bizet, Saint-Saens, Massenet, Wagner.

Edita Gruberova, Famous Opera Aria’s (cd 6), Strauss, Thomas, Mozart, Bellini, Cherubini.

Julia Varady, Tchaikovsky Opara Arias (cd 7), Eugen Onegin, Die Jungfrau von Orleans, Mazeppa, Die Zauberin, Pique Dame, Jolanthe.

Krassimira Stoyanova, I palpiti d’Amor (cd 8), Meyerbeer, Gomes, Verdi, Massenet, Offenbach, Halevy. 

Adrianne Pieczonka, Wagner & R. Strauss Opera Arias (cd 9), Arabella, Capriccio, Die Walküre, Götterdämmerung, Wesendonck-Lieder.

Piotr Beczala, Verdi Opera Arias (cd 10), Rigoletto, Il Trovatore, Les Vespres Siciliennes, I Lombardi, La Traviata, Macbeth, Un ballo in maschera, Don Carlo, Requiem.

https://www.orfeo-international.de/pages/cd_c200021.html

Orfeo 40th Anniversary Legendary Voices 10 cd Orfeo C200021