Heerlijk aantrekkelijke Roots wandelgids, “De mooiste landgoedwandelingen van Nederland”, een uitgave van Fontaine Uitgevers.

 

Nederland is rijk aan landgoederen en veel landgoederen zijn opengesteld voor wandelaars. In “De mooiste landgoedwandelingen van Nederland” vind je 16 wandelroutes en 4 landgoedommetjes over en langs de fraaiste landgoederen van Nederland. Ontdek bv. in het voorjaar hoe de stinsenplanten bloeien op het Gronings Landgoed Fraeylemaborg of geniet in de winter van de sfeervolle rust op het Veluwse landgoed, Oud-Groevenbeek. “Roots” is een onafhankelijk natuurmagazine dat de natuur dichtbij huis brengt. De lezers worden geïnspireerd via informatieve reportages, wandelroutes en leuke columns. Fotografie speelt een belangrijke rol. Het tijdschrift verrast met prachtige natuurreportages door toonaangevende internationale fotografen en geeft fotografietips. www.rootsmagazine.nlIn Nederland zijn er ongeveer 600  schitterende kastelen en buitenplaatsen, van historische vestingen tot luxueuze landhuizen. Sommige zijn geworteld in de tradities van de Nederlandse koninklijke familie, andere waren adellijk bezit. In de Nederlandse Gouden Eeuw waren het vooral rijke kooplieden van de provincies Holland en Overijssel, die tal van luxe landhuizen met prachtig aangelegde tuinen als buitenverblijf lieten bouwen. Bepaalde tuinen werden aangelegd als Franse tuin, later werden sommige parken opnieuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl, en werden uitgebreid en aangepast.De Nederlandse Landgoederen/kastelen hebben als particulier grondbezit, een ziel. Elk landgoed is uniek. Ze verschillen in omvang, geschiedenis en bedrijvigheid, en elk heeft een eigen verhaal en een eigen karakter. Landgoederen en buitenplaatsen zijn de schakel tussen geschiedenis en het heden, tussen natuur en cultuur. In het Nederlands landschap zijn het plaatsen waar nog rust en stilte heersen en waar dieren en planten een natuurlijke schuilplek vinden. Veel van deze kastelen en buitenplaatsen zijn vandaag als musea met gezinsvriendelijke attracties, hotels, hostels of bekroonde restaurants, toegankelijk voor het publiek.Veel landgoederen liggen in het oosten van Nederland, maar ook in het westen zijn er sprookjesachtig mooie landgoederen te vinden. Het landgoed “Duin & Kruidberg” (foto’s) onder IJmuiden bv., nu een prachtig viersterrenhotel, restaurant, trouw- en vergaderlocatie, biedt romantische bomenlanen en woeste verdwaalpaadjes in de duinen, waarlangs je zelfs even naar zee kan wandelen.Bij “Roots” houdt men nl. van natuurwandelingen. Dan kom je immers optimaal tot rust. Wandel je graag even kort, wandel je liever een uurtje of twee of bezoek je graag een van de elf buitenplaatsen die men heeft geselecteerd, dan kan dat met de ommetjes in deze gids.
De wandelingen brengen u naar de landgoederen “Fraeylemaborg” in Slochteren in de gemeente Midden-Groningen, (23,3 km), “Oranjewoud”, een dorp in de gemeente Heerenveen in de provincie Friesland (11,9 km), “Duin & Kruidberg” in Velsen, Noord-Holland (17,4 km), “’s-Gravelandse Buitenplaatsen” vlak bij Hilversum (8,8 km), “Oud Groevenbeek” tussen de Gelderse plaatsen Ermelo en Putten (9,1 km), “’t Harde” op de Veluwe in de gemeente Elburg in Gelderland. (17,1 km), “Tongeren” in Gelderland (13,5 km), “Keizersrande” ten oosten van de IJssel ter hoogte van Deventer/Diepenveen, en “De Haere”, een havezate (een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve) aan de IJssel in de buurtschap Hengforden onder de gemeente Olst-Wijhe, even ten noorden van Deventer (16 km).Deze worden gevolgd door het landgoed Eerde in de gemeente Ommen in de provincie Overijssel (11 km), landgoederen rond Cothen, de Langbroekerwetering tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug (17 km), en rond Renswoude (12,2 km) in de Achterhoek (20 km), Hackfort in Vorden in Gelderland (16,7 km) en Slangenburg in Doetinchem in Gelderland (11,8 km), het Jachtslot Mookerheide, gelegen in de bossen tussen Molenhoek en Groesbeek in de gemeente Mook en Middelaar in Limburg (15,6 km), Kasteel Grasbroek tussen de kerkdorpen Born en Guttecoven in de gemeente Sittard-Geleen, en Limbricht, eveneens in Sittard-Geleen (13,7 km).De natuurommetjes leiden u naar Dekema State & Martenastate in Friesland (4,8 km), het landgoed De Boom in Leusden in de provincie Utrecht (3,5 km), Stameren bij Maarn in Utrecht en Hoog Moersbergen tussen Maarn en Doorn, (5 km), en Huis Baak (2,8 km) langs de weg naar Wichmond in Baak, in de provincie Gelderland.De extra 11 mooiste buitenplaatsen zijn, “Klooster Ter Apel” in Groningen, “Roggebotstaete” in de Flevolandse polder, “Elswout” bij Overveen, de historische moestuin en de paardenrenbaan in “Leyduin” in Noord-Holland, “Land en Boschzigt” (sic) in de bossen, op een van de `s Gravelandse landgoederen, “Groeneveld”, de voormalige heerlijkheid van de heren van Groeneveld, uit het geslacht Van Wassenaer, in Zuid-Holland, “Cannenburch” in Vaassen in Gelderland, “Twickel”, vlak bij Delden in de buurtschap Deldeneresch, in Hof van Twente in de provincie Overijssel, “Amelisweerd” in Bunnik, ten oosten van de stad Utrecht, “Heidestein” en het landgoed Bornia in de bossen bij Zeist in Utrecht, en  de voormalige watertoren, “Villa Augustus”, nu een hotel en restaurant, midden in een moestuin aan het Wantij in Dordrecht.Deze bijzonder aantrekkelijke Roots Wandelgids toont ook via handige veldgidspagina’s, welke dieren en planten karakteristiek zijn voor landgoederen en de omringende natuurgebieden. Want, de natuur op een landgoed is vaak net even anders dan in het omringende landschap. Een goed voorbeeld is het sierlijk landgoed Fraeylemaborg in de provincie Groningen. Daar vind je in de strakke graslanden en langs het water rond het landgoed, in het voorjaar, bloeiende stinsenplanten, van bosanemoon tot kievitsbloem. In het hoofdstuk “Landgoedleven”, gaat het trouwens over landgoedvogels, stinsenplanten en muurbewoners, zoogdieren, bomen en struiken en kleine dieren.Eén ding is zeker, Nederland heeft prachtige landgoederen en schitterende natuurgebieden. Combineer de twee en je krijgt het beste van twee werelden. Zeker doen. Warm aanbevolen.Roots wandelgids De mooiste landgoedwandelingen van Nederland 160 bladz. geïllustreerd  Uitg. Fontaine Uitgevers ISBN 9789464040470

https://www.stretto.be/2020/08/28/de-allermooiste-dorpen-van-nederland-een-nieuwe-uitgave-van-anwb-niet-te-missen/