“Voices of Angels” door het Stockholm Syndrome Ensemble en de mezzo,Christianne Stotijn, op het label BIS. Heel bijzonder!

Het Stockholm Syndrome Ensemble bestaat uit vijf van de belangrijkste musici van de stad. Voor deze cd koos men voor instrumentaal en vocaal werk van Bach, Brett Dean (°1961) Sofia Gubaidulina (°1931), Sergey Rachmaninov,  Alfred Schnittke, (1934-1998) en Richard Wagner.

Als een project gebaseerd ensemble met vaak uitnodigende gastartiesten, staat de SSE bekend om zijn fantasierijke programma’s rond een bepaald evenement of concept en het samenbrengen van muziek uit verschillende genres en tijdperken. Op de cd staan Chorale Prelude BWV668 ‘Vor deinen Thron tret’ ich’ van Bach, “Voices of Angels” van Brett Dean, “Ein Engel … for alto and double bass” en “Meditation on the Bach Chorale ‘Vor deinen Thron tret ich hiermit’” van Sofia Gubaidulina, “How fair this spot”, op. 21 nr. 7 en “Muzyka”, op. 34 nr. 8 van Rachmaninov, “Hymn II for cello and double bass” van Alfred Schnittke en “Der Engel” (nr. 1 uit “Wesendonck-Lieder”) van Richard Wagner.

Het werk van Brett Dean (foto), die in 1981, winnaar was van de “ABC Symphony Australia Young Performers Awards”, opent een programma dat varieert van Bach tot Sofia Gubaidulina, en bevat verschillende partituren voor twee tot zes uitvoerders. Voor deze eerste cd op het label BIS heeft het ensemble “Voices of Angels” uit 1996 van de Australische componist, violist en altviolist, Brett Dean als uitgangspunt genomen, een werk bestaande uit de delen, “Evocation” en “Different Realms”, geïnspireerd door Rainer Maria Rilke’s eerste twee “Duineser Elegien, Die Hymnen der Voegel der Seele” uit 1912-1922. De uitvoerders zijn Andrej Power (viool), Lawrence Power (altviool), Johannes Rostamo (cello), Rick Stotijn (contrabas) en Simon Crawford-Phillips (piano).

De engelen verschijnen weer in liederen van Wagner en Gubaidulina, uitgevoerd door de mezzosopraan, Christianne Stotijn (foto), één van de gasten van het ensemble op deze cd maar ze staan ook rond de hemelse troon ​​in Bachs koraalrelude “Vor Deinen Thron tret ich hiermit”, getranscribeerd voor 4 strijkers. en klavecimbel. Dezelfde prelude is ook het onderwerp van Gubaidulina’s bijzondere “Meditatie” voor 4 strijkers en klavecimbel (Simon Crawford-Phillips). Het programma wordt afgesloten met een werk van Gubaidulina’s vriend Alfred Schnittke, namelijk zijn “Hymn voor cello en contrabas”, gespeeld door Johannes Rostamo (cello) en Rick Stotijn (contrabas).

Voices of Angels Stockholm Syndrome Ensemble, Andrej Power, Lawrence Power, Christianne Stotijn cd BIS2344