“Philip Glass, Piano Works” door Jenny Lin, op het label Steinway & Sons. Bravo!

Na Jenny Lins veelgeprezen opname van Glass’ Complete Piano Etudes, bevat deze cd de kern van Glass’ bekendste pianowerken. Sinds 2014 vergezelt Jenny Lin Philip Glass tijdens zijn voortdurende wereldtournee met zijn Etudes. “Jenny Lin is een pianiste van de eerste rang die een benijdenswaardige techniek beheerst en een zilverachtige klank die de muziek rechtstreeks naar het hart stuwt”, schreef The Washington Post. Jenny Lin is inderdaad één van de meest gerespecteerde, jonge pianisten van vandaag, bewonderd om haar avontuurlijke programmering en charismatische podiumpresentatie. Haar uitvoeringen met orkest omvatte het American Symphony Orchestra, NDR en SWR Duitse Radio Orkesten en Orchestra Sinfonica Nationale della RAI.

Jenny Lin (° 1973) werd geboren in Taiwan, en groeide op in Oostenrijk en de Verenigde Staten. Ze begon haar pianostudie op 4-jarige leeftijd. Op 10-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Hochschule für Musik in Wenen, Oostenrijk, in de studio van Noel Flores. Op 14-jarige leeftijd emigreerde ze naar de Verenigde Staten, en ging naar de National Cathedral School in Washington, D.C. en het Peabody Conservatory of Music in Baltimore, waar ze studeerde bij Julian Martin. Ze ontving een Artist Diploma van Peabody en behaalde ook een bachelor in Duitse literatuur aan The Johns Hopkins University. Na haar studie verhuisde ze naar Genève, om er te studeren bij de pianiste Dominique Weber. Ze kreeg ook les van Richard Goode en Blanca Uribe in New York, en van Leon Fleisher, Dimitri Bashkirov en Andreas Staier bij de Fondazione Internazionale per il pianoforte in Cadenabbia in Italië.

Jenny Lin heeft in de loop der jaren een grote diversiteit aan pianomuziek opgenomen, maar halverwege haar carrière lijkt ze naar voren te zijn gekomen als een kampioen van Philip Glass. Ze toerde met de componist en maakte verschillende opnames. De klaviermuziek van Glass is nooit erg representatief voor zijn oeuvre geweest, maar Lin doet recht aan dit oeuvre. Het resultaat is een aantrekkelijke uitvoering, volgend op het groot succes met haar uitvoeringen van de Etudes van de componist, en prachtig opgenomen door het label Steinway & Sons.

Op de cd staan Opening, Metamorphosis I – V, Modern Love Waltz, Passacaglia for Solo Piano ‘Distant Figure’, en Mad Rush. De stukken zijn chronologisch geordend, van 1979 (Mad Rush, gecomponeerd voor een optreden van de Dalai Lama in New York) tot 2017 (Distant Figure – Passacaglia voor solo piano), met als middelpunt Metamorphosis. Het programma begint met “Opening” van “Glassworks”, het eerste album van de componist op CBS in 1982. In het vijfdelige “Metamorphosis”, hergebruikte Glass o.a. een deel van zijn muziek uit de film “The Thin Blue Line” uit 1988. Het is een suite die opgebouwd werd van eenvoudige texturen tot syncopen en grote dramatische gebaren. “Mad Rush” (1979) is misschien wel het populairste pianostuk van Glass en “Distant Figure – Passacaglia for Solo Piano” (2017) is zijn meest recent stuk voor solo piano. Jenny Lin is de ziel en de beste uitvoerder van de muziek van Glass geworden. Haar resultaat, zoals je op deze opname kan horen, is een uitvoering vol mysterie en menselijkheid. Nergens is de muziek technisch moeilijk, maar het tot leven brengen is niet eenvoudig, maar dat is wel wat Jenny Lin hier bereikt. Bravo!

Philip Glass Piano Works Jenny Lin cd Steinway & Sons STNS30127

https://www.stretto.be/2017/04/02/glassworlds-pianomuziek-van-philip-glass/