“Be Baroque” door Spark, op het label Berlin Classics. Prachtig blokfluitspel van Andrea Ritter. Niet te missen!

Het kwintet, “Spark”, plaatst Bach, Vivaldi, Händel en hun collega’s, in een frisse nieuwe context en smeedt verbindingen met de klanken en levensstijl van vandaag. Klassiek van hart, uiterlijk eigenzinnig, nieuwsgierig en non-conformistisch, combineren de vijf musici klassiek, minimal music, electro en avant-garde.Het is niet voor niets dat de prijswinnende formatie van ECHO Klassik, de reputatie heeft oud en nieuw, traditie en innovatie, het vertrouwde en het ongehoorde op een unieke manier weet te combineren. In hun nieuwe arrangementen proberen ze nieuwe aspecten te benadrukken, stemmingen te versterken en onvoorziene associaties te wekken. Barokke stijlen worden verwerkt en omgevormd tot de muzikale taal van de 21ste eeuw. Gebaseerd op een aantal werken van Bach, Vivaldi, Handel en anderen, creëert Spark zijn eigen barokke tableau waarvan het kleurenspectrum varieert van een bijna natuurgetrouwe reproductie tot een volledig nieuwe compositie.De muziek van Johann Sebastian Bach vormde een belangrijke inspiratiebron. Spark presenteert bv. zijn heel eigen versie van de beroemde aria “Schafe können sicher weiden” (“Sheep may safe graze”), de sopraanaria (nr. 9) uit de cantate “Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd”, BWV 208, bekend als de “Jagdcantate”, van Bach, speelt fragmenten uit zijn Orkestsuite in b, BWV 1067, in een origineel arrangement van Gustav Mahler, en in de compositie getiteld “Neo Largo”, presenteert de pianist Christian Fritz, een charmante parafrasering op het beroemd Largo, de midden beweging uit Bachs Concerto voor klavecimbel, strijkers en basso continuo nr. 5 in fa klein, BWV 1056, dat ook bestaat als sinfonia tot de cantate BWV 156, “Ich steh mit einem Fuß im Grabe” voor solo-hobo en pizzicato strijkers.Barokke originelen, arrangementen en eigen composities, komen allemaal samen om een fris, sonoor portret te vormen van een vervlogen tijdperk. Elk van de 12 nummers op de cd werpt, door het prisma van de betreffende arrangeur of componist en hun individuele materialen, licht op een of ander aspect van de barokcultuur. Bepaalde nummers zijn enkel geïnspireerd op de componisten (bv. “Where The Heart Feels safe” van Daniel Koschitzki, geïnspireerd door Jacques Duphly of “Les Barricades mystérieuses” van Andrea Ritter, geïnspireerd door Couperin), andere zijn arrangementen (bv. “Cantabile”, een arrangement door Andrea Ritter van een beweging uit Vivaldi’s Concerto “Il gardellino V 428), en weer andere zijn arrangementen die in wezen weinig verschillen van het origineel, bv. de arrangementen door Gustav Mahler van Bachs Rondeau en Badinerie uit zijn Orkestsuite BWV 1067.In 1909 wilde Mahler (foto) als de toenmalige chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra, het Amerikaans publiek nl. kennis laten maken met de muziek van vervlogen tijden in zijn serie “Historical Concerts”. Hij stelde een aantal delen samen uit Bachs 2de en 3de Orkestsuite of Ouverture, BWV1067 en BWV 1068 om een nieuwe suite te vormen, die in november 1909 in Carnegie Hall, in première ging. De gereduceerde, maar zeer karakteristieke klavecimbelpartij was het meest opvallend, want in tegenstelling tot de huidige historische uitvoeringspraktijk, heeft Mahler het klavecimbel losgekoppeld van zijn basso continuo-functie en het een zelfstandige, nieuw ontworpen stem gegeven.Of het nu gaat om de uitbundigheid van barokke dansen, de kracht van symmetrie, de betoverende schoonheid van barokke cantilena’s, of de aantrekkingskracht van de gebroken drieklanken die Vivaldi, Bach en hun tijdgenoten gebruikten, met dit project bewijst Spark opnieuw dat ze als een opwindend collectief van pioniers en visionairs, één van de meest innovatieve ensembles van hun generatie zijn. Met enthousiasme en overgave worden, met meer dan 40 verschillende blokfluiten, viool, altviool, cello, melodica en piano, stijlen gemengd en wordt een heel scala aan sonore opties verkend. Geen enkel stuk klinkt zoals het andere, en toch bezitten ze allemaal de onmiskenbare originaliteit van dit opwindend ensemble.De tienjarige groep, winnaar van de ECHO Klassik Award in 2011, heeft zich een weg gebaand in de voorhoede van de jonge creatieve klassieke scene en het kwintet is ondertussen goed ingeburgerd op ’s werelds grootste podia en festivals. De groep wordt vooral gekoesterd vanwege zijn opwindende, energieke liveoptredens, waarbij de vijf getalenteerde musici, op het podium verschijnen met een uitbundige vitaliteit en de pulserende kracht van een rockband. Samen brengen ze muziek met passie. Magnifiek! De uitvoerders zijn Andrea Ritter (foto), blokfluit, Daniel Koschitzki, blokfluit & melodica, Stefan Balazsovics, viool & altviool, Victor Plumettaz, cello, en Christian Fritz, piano.Be Baroque Spark cd Berlin Classics 0301423BC